Darbuotojų ugdymas - prioritetinė investicija

Darbuotojų ugdymas - prioritetinė investicija

Šiuo metu yra paskelbtas Europos Sajungos (ES) paramos "Žmogiškųjų išteklių tobulinimas įmonėse" projektų finansavimo sąlygų aprašas. Jame numatoma, kad visos privačios bei valstybinės įmonės bei jas vienijančios asociacijos gali pretenduoti į ES paramą darbuotojų mokymams. Paramos dydis - iki 200 000 litų įmonėms, iki 2 milijonų litų asociacijoms.

Apie šią galimybę bendraujame su verslo konsultacijų ir mokymų bendrovės "Grand Partners" komercijos direktoriumi Andriumi Petravičiumi.

- Koks "Grand Partners" vaidmuo, gaunant paramą darbuotojų mokymams?

Mūsų tikslas - paskatinti įmones investuoti į darbuotojų ugdymą. Kadangi savų lėšų ne visuomet pakanka, informuojame įmones apie galimybę gauti ES paramą darbuotojų mokymams. Mūsų įmonė turi daug patirties įgyvendinant ES finansuojamus mokymų projektus, todėl galime savo pamokomis pasidalinti su klientais dar prieš pateikiant paraišką. Didžiausia pridėtinė vertė, kurią galime sukurti klientui šiame etape - tai tinkamo ugdymo plano parengimas. Juk nuo plano parengimo iki mokymų pradžios gali praeiti pusmetis ar net metai. Reikia daug ką numatyti, kad suplanuoti mokymai vis dar būtų aktualūs ir naudingi. Taip pat konsultuojame dėl dalyvių grupių sudarymo, mokymų intensyvumo ir pan. Siekiantiems paramos padedame pasirinkti patikimus paraiškos rašytojus, nes nuo to irgi priklauso projekto sėkmė, sklandi eiga.

- Ar "Grand Partners"gali parašyti ir paramos projektą?

Ne, mūsų įmonė paramos projektų nerašo ir neadministruoja. Įvertinę, kiek įmonė atitinka prioritetus, mes galime pakonsultuoti dėl tikimybės gauti paramą. Taip pat padėtume parengti tinkamą ugdymo planą, mokymų grafikus, suformuoti dalyvių grupes. Kitą darbą atliktų projektus rašanti kompanija. Paraišką gali pasirengti ir pati įmonė, jei turi specialių gebėjimų ir patirties. Tačiau išbandytas partnerių trejetukas - įmonė, projektų rašytojai ir mokymų bendrovė - bendradarbiaujančių nuo pat pradžių, padeda pasiekti optimalių rezultatų.

- Kaip išsiaiškinti, kad įmonė pribrendo mokymams?

Mes sukūrėme svetainę www.mokymuporeikis.lt, kurioje pristatome visus galimus mokymų poreikio tyrimų variantus. Taip pat savo klientams ir partneriams sukūrėme nemokamą įrankį, kurį gali naudoti visi, kas nori greitai įvertinti savo organizacijos mokymų poreikį. Nėra jokių paslėptų kaštų ar sąlygų. Visi, kas tik nori, gali tai daryti visiškai nemokamai. Mūsų tikslas - padėti įmonėms parengti tinkamus ugdymo planus, nes patirtis rodo, kad neaktualūs mokymai yra blogiau nei jokių mokymų.

- Ar "Grand Partners" vykdo mokymus?

Pagrindinė mūsų veikla - įvairių sričių vadybinių ir specialiųjų mokymų organizavimas. Turime nemažą konsultantų komandą, o taip pat ilgalaikius išbandytus partnerius, kurie gali suteikti aukščiausios kokybės mokymų paslaugas. Įgyvendindami projektus nuo 2007 m., organizavome įvairiausių mokymų - nuo vadybinių, užsienio kalbų ar kompiuterinio raštingumo kvalifikacijos kėlimo iki itin specifinių, aktualių tik labai mažai grupei darbuotojų.

- Ar gavusi ES paramą įmonė gali kreiptis į Jūsų bendrovę dėl mokymų organizavimo?

Taip, nes mes žinome, kas kliento laukia. Todėl suteikiame palaikymą nuo projekto įgyvendinimo pradžios iki pat pabaigos. Įgyvendinę daugiau nei 50 įvairios apimties (nuo 100 000 iki 2 milijonų litų) projektų, kurie gavo ES finansavimą visai sumai, mes galime būti vienu žingsniu priekyje ir padėti klientams išvengti galimų sunkumų arba itin operatyviai pašalinti iškilusius nesklandumus. Mūsų mokymai yra kompleksiniai. Siekiame, kad mokymai nebūtų tiesiog padrikas temų kratinys. Jie tarpusavyje susiję ir padeda pasiekti įmonės tikslus, vadovams priimti aktualius sprendimus, darbuotojams įgyti aktualių žinių, įgūdžių bei kompetencijų. Po mokymų vyksta grįžtamojo ryšio, palaikomosios sesijos, kurios padeda užtikrinti, kad nauji įgūdžiai yra taikomi darbe. Klientai teigia, kad mokymuose praleistas laikas prabėga labai greitai, konsultantai bendrauja betarpiškai, skatina tobulėti, keistis, rasti naujų idėjų.

Patirtis

Savo patirtimi, kas svarbiausia, planuojant finansuojamą mokymų projektą, atsako įmonių, pasinaudojusių ES parama, 2009 - 2012 m., atstovai.

Renata Gilienė, Implantologų asociacijos direktorė teigia, jog "reikia numatyti tik tiek mokymų, koks yra poreikis, ir nė vienu daugiau, kadangi tuomet jie praranda vertę".

Ela Žemaitienė, UAB "Klasmann - Deilmann Šilutė" personalo ir darbo užmokesčio padalinio vadovė rekomenduoja prieš pradedant mokymus tiksliai žinoti, ko norite. "Jei manote, kad svarbu gauti pinigus, o ko mokintis, sugalvosite vėliau, nepradėkite." p. Žemaitienė dalijasi savo patirtimi ir teigia, jog "pradėjus darbuotojų mokymą svarbu nepersistengti, nes kolektyvas gali pavargti. Išmintinga būtų numatyti ilgesnį mokymų laikotarpį. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į dalyvių grupių sudėtį. Geriau organizuoti tuos pačius mokymus keletą kartų, bet nesudaryti grupės iš vadovų ir pavaldinių. Nors tai brangiau, bet laimi kokybė." p. Žemaitienė perspėja, kad "mokymams organizuoti reikia rinktis tik turinčius patirtį ir esančius rinkoje ilgą laiką, nes pakeisti konsultacijų bendrovę įpusėjus projektą yra labai sudėtinga."

Daugiau informacijos apie ES paramą bei nemokamą mokymų poreikio tyrimą rasite www.mokymuporeikis.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder