Bus mažinama parama daugiabučių renovacijai

Bus mažinama parama daugiabučių renovacijai

Nuo balandžio mažėja parama renovacijai, o ir ją gauti galės ribotas namų skaičius. Apsisprendusiems teks suskubti, nes paraiškos gauti valstybės paramą bus priimamos ribotą laiką. Tuo metu statybininkai pripažįsta nenorintys imtis renovacijos.

Valstybės parama besirenovuojantiems daugiabučius šiuo metu siekia 40proc. Jau nuo balandžio parama norintiems atnaujinti namus mažės iki 35 proc. procentų ir tokią bus galima gauti trejus metus, o nuo 2018-ųjų parama sieks tik 30 proc. Didėja ir reikalavai pastatams – jie turės pasiekti nebe D, o C pastato energinio naudingumo klasę.

„Parama, nesvarbu, ar ji būtų 30 proc., ar 35 proc., kiek mes stebime atsiperkamumą ir naudą, vis tiek žmonėms bus labai naudinga. Yra dar kitas kelias – renovuoti ir tvarkyti namą be valstybės subsidijos ar paramos, ką daugelis namų ir daro, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. – Parama, kaip ir bet kurie finansiniai resursai, yra ribota. Laimi tie, kurie aktyviausi, pirmieji. (...) Jei savivaldybės nedirba, yra kita galimybė – pačiai bendrijai tiesiog ruošti projektą ir eiti į renovaciją“.

Nuo rudens perpus mažės parama ir dokumentams rengti: šiuo metu valstybė apmoka visas išlaidas, o nuo spalio 1 dienos bus apmokama tik pusė išlaidų.

Pasak viceministrės, šiuo metu pasirašyta apie 1000 rangos sutarčių, per vienerius metus užbaigta beveik 200 projektų. Ir nors valdininkai trykšta optimizmu, nes gyventojai pritarė beveik pusketvirto tūkstančio investicinių planų, statybininkai iki šiol skeptiškai žiūri į namų atnaujinimą Lietuvoje. Jie sako, kad rengiami projektai nekokybiški, juose daugybė klaidų, nepakanka numatytų investicijų ir renovacija nėra labai pelninga.

„Kokybiški darbai kainuoja ir bandyti atrasti realią kainą, už kurią gali statybininkas dirbti, ir juo labiau legaliai dirbti mokant mokesčius, manau, kad reiktų (...) leisti siūlyti didesnes kainas, kurias nori deklaruoti, tada pamatytume tikrą realią kainą. (...) Manau, statybininkų tai nevilioja“, – sako statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

Statybininkai pateikia ir statistiką: viena įmonė dalyvavo daugiau nei 1100 konkursų. Iš jų įvyko tik trečdalis, o pati įmonė laimėjo tik šešis. Matydama vangiai vykstančius konkursus, valdžia imasi konkursų kontrolės arba įvesti kvietimų sistemą – planuojama tam tikru laiku priimti tam tikrą kiekį paraiškų renovuoti namus.

„Paraiškų teikimo procesas negali būti chaosinis. Kai dabar turime 3 tūkst. kiekį, tai tikrai didelis poreikis“, – sako D. Matonienė. Pasak jos, per vienerius metus galima renovuoti apie 500–600 namų ir šiemet planuojama renovuoti būtent 600.

Pakeitimams dar turi pritarti Vyriausybė. Juos palaiminus, kvietimų sistema įsigaliotų nuo kovo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder