Bitininkai: permainingi orai paveikė pavasarinį medunešį

Bitininkai: permainingi orai paveikė pavasarinį medunešį

Ankstyvas pavasaris – džiaugsmas visiems, tik ne bitininkams. Permainingi ir vėjuoti orai trukdė bitėms rinkti pienių nektarą, todėl pirmasis pavasarinis medus yra brangesnis nei pernai. Bitininkai prognozuoja gausų lipčiaus medų, tačiau sako, kad jų prognozes, kaip visada, gali pakoreguoti orai.

Umergiškis Jonas Šantaras penkiuose rajonuose laikantis apie tūkstantį bičių šeimų sako, kad šiųmetinis permainingas pavasaris bičių nelepino – buvusios šaltos naktys ir vėjuotos dienos paveikė pavasariniam medunešiui.

„Pienės žydėjo, o buvo atšalimų, kur bitės negalėjo dirbti, pražydėjo pienės ir todėl dabar medaus mažai“, – aiškina bitininkas iš Ukmergės J. Šantaras.

„Lietaus nebuvo, dėl to ir pasavario medaus bus mažiau. Ir brangesnis jis bus“, – teigia bitininkas iš Ukmergės rajono Romas Staškus.

Pasak bitininkų, šiomis dienomis pražydę augalai, ypač rapsas, gausiai išskiria nektarą ir vilioja bites, todėl aviliai pastebimai pilnėja. Esą daugiausiai turėtų būti lipčiaus medaus, kuris skiriasi nuo žiedų medaus mineralinių medžiagų gausa.

„Lipčiaus gali būti daug, nes mačiau daug amalų: ant pušų mačiau, ant eglių mačiau yra. Bus labai daug medaus, jeigu orai bus palankūs“, – tikina J. Šantaras.

Pernai kilogramas medaus kainavo nuo 10 iki 16 litų, šiemet bitininkai dar nesiryžta prognozuoti – brangs jis ar pigs, tačiau neabejoja, kad tikrai medaus nepritrūksime.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder