Berno konvencijos komitetas Lietuvoje tirs elektros linijos statybos aplinkybes

Berno konvencijos komitetas Lietuvoje tirs elektros linijos statybos aplinkybes

Nepaisant Lietuvos valdžios pastangų atmesti skundą atmesti Rudaminos bendruomenės skundo dėl Žuvinto rezervato prieigose analogų Lietuvoje neturinčios galingos elektros linijos, kuri buvo statoma paukščių migracijos sezono metu, į Lietuvą bus siunčiamas Berno konvencijos komiteto tarpininkas. Jis aiškinsis, kaip mūsų šalyje atliekamas tokio masto projektų poveikio aplinkai vertinimas, rašo "Lietuvos žinios".

Praėjusią savaitę Berno konvencijos nuolatinis komitetas Strasbūre nutarė pratęsti Lazdijų rajono Rudaminos miestelio bendruomenės pateikto skundo dėl Lietuvos-Lenkijos elektros energijos jungties "LitPol Link" keliamos grėsmės Pietvakarių Lietuvos gamtai tyrimą.

Rudaminos bendruomenės atstovo dr. Ramūno Valioko nuomone, tai kad mažo miestelio bendruomenės skundui „užgesinti" buvo mestos tokios valdininkų pajėgos, yra susiję su tyrimo eigos įtaka galimybėms Lietuvai gauti ES paramą jau vykstančiai 400 kV elektros energijos oro linijos statybai.

Pasirašiusi šimtamilijonines sutartis su rangovais, bendrovė „Litgrid" šias statybas dabar vykdo imdama tarptautinių finansinių institucijų paskolas. Nors Berno konvencijos nuolatinis komitetas šiame posėdyje sprendimo dėl bylos prieš Lietuvą iškėlimo nepriėmė, išklausęs bendruomenės atstovo papildymus bei Lietuvos ministerijų ir energetikų delegacijos atsakymus į skundo medžiagą, komitetas paliko jį toliau nagrinėti kaip galimą bylai iškelti, o "LitPol Link" projekto aplinkybėms aiškintis į Lietuvą siųs savo tarpininką. Penktadienį paskelbtame savo sprendime komitetas pripažino, kad vykdomas projektas yra strateginės svarbos, tačiau kartu atkreipė dėmesį į būtinybę laikytis aukštų standartų vertinant tokių infrastruktūrų poveikį aplinkai, o siekiant išsaugoti Europos gamtinį paveldą visada svarstyti ir alternatyvius sprendimus, nors šie ir būtų brangesni.

„Rudaminos bendruomenė netiki "LitPol Link" projekto skaidrumu ir atitikimu aplinką saugančioms Berno bei Aarhuso konvencijoms. Jos nuomone, elektros jungtis atveria naują infrastruktūros koridorių prie pat UNESCO saugomo Žuvinto biosferos rezervato ir kitų Europos gamtai svarbių teritorijų, kurioms bus padaryta nepataisoma žala", - rašoma bendruomenės pranešime.

Remdamasi iš įvairių ekspertų surinkta medžiaga, bendruomenė pateikė siūlymus elektros linijos atkarpose naudoti Danijoje jau išbandytą požeminio kabelio technologiją, o maršrutą parinkti taip, kad jis sutrumpėtų ir sugretintų elektros liniją su jau esamomis infrastruktūromis, galutinai nesunaikinant sovietmečio neįveiktų gamtos buveinių ir unikalaus kraštovaizdžio.

„Užuot tai padariusios, Lietuvos atsakingos institucijos priėmė energetikams parankesnius sprendimus, kurių pagrįstumą dabar ir tiria minėtų tarptautinių konvencijų institucijos", - teigia Rudaminos bendruomenės atstovai, rašo "LŽ".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder