Banko taupymas atsirūgs visiems

Banko taupymas atsirūgs visiems

Žinia apie likviduojamą Lietuvos banko (LB) Klaipėdos skyrių su pinigų saugykla tarp Vakarų Lietuvos verslininkų ir šiame regione veikiančių komercinių bankų pasėjo paniką. Beveik neabejojama, kad po šio LB žingsnio Klaipėdoje gali pabrangti inkasavimo, o gal net ir bankinės paslaugos. Neišvengiami nuostoliai laukia ir smulkiųjų verslininkų.

Šiuo metu Lietuvoje veikia aštuonios grynųjų pinigų saugyklos. Klaipėdos saugykla buvo viena didžiausių, kurioje buvo apdorojama 17 proc. Lietuvos grynųjų pinigų srauto. Jos paslaugomis naudojosi didžiausios šio regiono įmonės - Vakarų laivų statykla, "Mažeikių nafta" ir kitos. Artimiausia saugykla yra Kaune. Tad prireikus grynųjų pinigų inkasatoriams teks belstis 200 kilometrų į vieną pusę ir tiek pat - į kitą. Jei reikės vežti didelį pinigų kiekį, teks naudoti šarvuotus automobilius, samdyti gausią palydą. O jei rūkas, slidus kelias?

Inkasavimo paslaugas teikiančių bendrovių atstovai nė neabejoja, kad prireikus važinėti į Kauną jų paslaugos tikrai brangs. Įmonės "Eurocash" direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Andriulis tiesiai šviesiai sako, kad jų išlaidos augs. "Aišku, kad kelionės į Kauną ir atgal sąnaudos yra didesnės. Mes dar svarstome, ar versimės su turima technika, ar teks investuoti į naują. Todėl konkrečių skaičių, kiek mums kainuos banko veiklos pokyčiai, dar nenorėčiau įvardinti", - "Vakarų ekspresui" sakė Ž. Andriulis.

Saugykla likviduojama. O kas toliau? Redakcijos archyvo nuotr.

 

Nuostolių patirs ir smulkieji verslininkai, kurie monetas ir smulkius banknotus nemokamai pasikeisdavo LB Klaipėdos skyriuje. Žinant, kad vasarą grynųjų pinigų apyvarta pajūryje išauga, nuostolių gali patirti absoliuti dauguma smulkiųjų verslininkų. Mat jiems teks naudotis komercinių bankų paslaugomis ir už tokią operaciją mokėti 4 proc. nuo keičiamos pinigų sumos, arba važiuoti į Kauną. Neatmetama galimybė, kad išaugę verslo kaštai bus perkeliami ant galutinių vartotojų pečių.

Perstatyti neįmanoma

Klaipėdos skyriaus ir bankinės saugyklos likvidavimas prisidengiant LB veiklos optimizavimu specialistų neįtikina ir kelia daugybę klausimų. "Ši prieš 13 metų pradėjusi veikti banko saugykla yra viena saugiausių Lietuvoje, ji kur kas saugesnė už Kauno saugyklą. Be to, ji nepritaikyta jokiai kitai veiklai. Saugyklos nepanaudosi nei viešbučiui, nei apartamentams. Todėl tokio objekto atsisakymas yra valstybės lėšų švaistymas", - įsitikinęs pavardės nenorėjęs skelbti Žilvinas O. (tikroji pavardė redakcijai žinoma).


Be to, praėjusių metų pabaigoje buvo atnaujinta Klaipėdos skyriaus saugyklos apsaugos sistema, įsigyta nauja grynųjų pinigų apdorojimo technika, kuri ne tik suskaičiuoja banknotus, bet ir atpažįsta ir išsyk sunaikina susidėvėjusius. Todėl investavus šimtus tūkstančių valstybės lėšų įrangai atnaujinti sprendimas likviduoti skyrių specialistams nesuvokiamas.

Priminsime, kad LB Klaipėdos skyrius buvo pastatytas 1999 metais, šiam projektui įgyvendinti buvo išleisti 26 mln. litų. Tuo metu tai buvo moderniausia saugykla Baltijos šalyse. Šiuo metu likutinė pastato su saugykla vertė - 18,7 mln. litų, nors rinkos kaina yra kur kas didesnė ir siekia 42 mln. litų.

"Vakarų ekspreso" pokalbininkas svarsto, kam galėtų būti naudingas LB Klaipėdos skyriaus panaikinimas. "Pagal LB įstatymą, pinigų saugojimo funkciją atlieka tik Lietuvos bankas. Todėl joks komercinis bankas saugyklos nepirks. Nebent iki šių metų pabaigos bus pakeistas įstatymas ir tokia teisė būtų suteikta privačiam bankui", - spėlioja Žilvinas O.

Neturi saugyklų

Vakarų Lietuvos bankininkai taip pat stebisi sunkiai paaiškinamu LB valdybos sprendimu naikinti Klaipėdos skyrių.

"Komercinių bankų saugyklos nėra pritaikytos dideliems pinigų kiekiams laikyti. O grynųjų pinigų srautų poreikius sunku iš anksto numatyti. Iki šiol reikiamas sumas atsigabendavome iš LB Klaipėdos pinigų saugyklos, dabar kasdien reikės važiuoti į Kauną arba Vilnių. Be to, iš anksto ne visada įmanoma numatyti pinigų srautų kiekius. Ypač vasarą, kai pusė Lietuvos persikelia į pajūrį. O esant blogoms meteorologinėms sąlygoms nereikėtų atmesti ir ekstremalių situacijų, važiuojant iš pajūrio į Kauną, galimybės", - nuogąstauja Medicinos banko Klaipėdos filialo direktorius Vaidas Vyšniauskas.


Bankininkai taip pat neabejoja, kad uždarius LB Klaipėdos skyrių, o pinigus atsigabenant iš Kauno arba Vilniaus, inkasavimo išlaidos smarkiai išaugs.

Jų žiniomis, pačiame Kauno centre esantis LB skyrius yra kur kas mažesnis už Klaipėdos. Į laikinosios sostinės saugyklą, kitaip nei į Klaipėdos, nėra galimybių įvažiuoti dideliam sunkvežimiui.

Turės priprasti

Prieš mėnesį išplatintame pranešime LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas taip pat neslepia, kad Klaipėdos skyriaus veiklos nutraukimas turės įtakos šiame regione veikiantiems bankams ir jų samdomoms pinigų pervežimo bendrovėms. Tačiau, pasak V. Vasiliausko, uždarius saugyklą grynųjų pinigų tvarkymas Klaipėdos regione bus organizuotas taip pat, kaip ir kituose Lietuvos banko saugyklų neturinčiuose miestuose. "Tad minėti ūkio subjektai prie pasikeitusios situacijos turėtų prisitaikyti. Juolab kad tam pasiruošti bus pakankamai laiko. Klaipėdos skyriaus veiklą numatyta nutraukti iki šių metų pabaigos. Klaipėdos padalinio turtą Lietuvos bankas perleis Valstybės turto fondui", - aiškino V. Vasiliauskas.

Prieštaravimų negirdi

Dar vasario mėnesį savo būgštavimus dėl Klaipėdos skyriaus likvidavimo valdybai išsakė ir LB darbo tarybos pirmininkas Liutauras Žygas. Tačiau LB valdyba negirdi nei savo darbuotojų, nei Vakarų Lietuvos bankininkų prašymų Klaipėdos skyriaus nenaikinti. Nors žodžiu ir užtikrinama, kad į visas nuomones atsižvelgiama, tačiau darbai rodo ką kita.

"Mes jų neignoruojame. Visos nuomonės išklausomos, vertinamos ir įvertinamos. Atsižvelgiant į verslo bendruomenės interesus, duodama pakankamai laiko pasirengti permainoms, todėl Klaipėdos skyrius likviduojamas neiškart, o per ilgesnį laiką. Klaipėdos skyriaus veiklą numatyta nutraukti iki šių metų pabaigos", - raštu LB valdybos vardu "Vakarų ekspresui" atsakė LB atstovas spaudai Mindaugas Milieška.

Bet ir jis negalėjo atsakyti, kaip bus panaudota tik pinigų saugojimui skirta saugykla likvidavus Klaipėdos skyrių: "Šiuo metu sprendžiamas optimalus jos panaudojimo klausimas".

Kolekcininkai nuskriausti

Po reorganizacijos nuskriausti liks ir Vakarų Lietuvos kolekcininkai. Iki šiol LB išleidžiamas progines monetas jie įsigydavo Klaipėdos skyriuje. Tą dieną prie banko kasos išsirikiuodavo šimtai aistringų numizmatų. Kur proginės monetos bus parduodamos nuo kitų metų sausio 1-osios, neaišku. Nes LB vadovai dar nenusprendė, kaip patenkinti šios visuomenės grupės poreikius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder