Bankai: praradus kortelę, pinigai lieka saugūs

Bankai: praradus kortelę, pinigai lieka saugūs

Lietuvos bankų asociacija išanalizavusi bankų statistiką apie prarastas korteles patvirtino, kad tai – saugiausias būdas laikyti pinigus. Analizė rodo, kad pinigai kortelėse 99,8 proc. visų praradimų atvejų lieka saugūs, o kiti 0,2 proc. atvejų dažniausiai susiję su pačių kortelės savininkų neatidumu.

 „Per metus prarandama apie 105 tūkst. mokėjimo kortelių, t.y. apie. 2,5 proc. visų išduotųjų. Mūsų atlikta analizė rodo, kad skirtingai nei pametus grynuosius, praradęs kortelę žmogus gali būti ramus dėl joje esančių pinigų. Nuo šių metų sausio, kai visose atsiskaitymo vietose mokant lustine kortele tapo privaloma įvesti PIN kodą, rasta svetima kortele pasinaudoti tapo beveik neįmanoma“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Pasak S.Kropo, pavieniai atvejai, kai pavyksta pasinaudoti svetima kortele, dažniausiai susiję su kortelės turėtojo neatidumu. „Ypač rūpestingai reikia saugoti kreditines korteles, niekam neatskleisti ant jų užrašytų duomenų, nes jų gali pakakti atsiskaityti internete. Dažna klaida – kortelės PIN kodą laikyti piniginėje prie kortelės ar išsisaugoti telefono atmintyje. Nuolat primename gyventojams, kad PIN kodas yra tarsi raktas į seifą, todėl jį reikia saugoti taip pat atidžiai, kaip ir raktus nuo namų“, – aiškino jis.  

Bankai primena, praradus kortelę, būtina nedelsiant ją užblokuoti paskambinus savo banko telefonais. Kortelės sąskaita operatyviai blokuojama jau pokalbio metu.

Lietuvos banko duomenimis, 2011 m. pirmąjį ketvirtį šalies bankai buvo išdavę daugiau kaip 4,2 mln. mokėjimo kortelių. Iš jų didžioji dalis yra debetinės kortelės, apie 12 proc. – kreditinės kortelės. 2011 m. pirmojo ketvirčio kortelių apyvarta buvo 6,94 mlrd. lt – 10,5 proc. didesnė negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Šiuo metu šalyje mokėjimo korteles išduoda 10 bankų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder