Automobiliai į uostą gali atkeliauti pigiau

Automobiliai į uostą gali atkeliauti pigiau

Atsižvelgdama į rinkos pokyčius, Susisiekimo ministerija pasiūlė apie 30 proc. sumažinti rinkliavas į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą atplaukiantiems laivams, skirtiems automobiliams plukdyti. Pasiūlytą maksimalų rinkliavos dydį tokiems laivams šiandien patvirtino Vyriausybė.

"Klaipėdos uostas, siekdamas aptarnauti automobilius gabenančius laivus, nuo šiol galės lengviau konkuruoti su kitais Baltijos jūros uostais. Tokio tipo laivybos rinka dar tik formuojasi, todėl pasiūlydami palankias sąlygas galime tapti svarbiu ir konkurencingu rinkos žaidėju", – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Iki šiol Klaipėdos uoste, kaip ir dėl tų pačių krovinių konkuruojančiuose Latvijos ir Estijos uostuose, automobilius plukdantiems laivams nebuvo nustatoma speciali rinkliava. Tokio tipo laivai prilyginami krovininiams ratines transporto priemones gabenantiems (ro-ro) laivams, ir jiems taikomi atitinkami uosto rinkliavų tarifai.

Tuo tarpu automobilius plukdantys laivai išsiskiria tuo, kad jų bendroji talpa yra didelė, o gabenamas krovinys – transporto priemonės – nėra labai sunkus. Šią aplinkybę įvertinęs Ventspilio uostas 2009 m. pakeitė rinkliavų taikymo ro-ro laivams tvarką, tiesiogiai susiedamas rinkliavos dydį su krovinio svoriu, ir taip tapo pigiausiu uostu automobilius gabenantiems laivams.

"Lietuva, nustatydama automobilius plukdantiems laivams atskiras laivo, krantinės ir navigacijos rinkliavas, šio tipo laivams rinkliavas atpigina apie 30 proc.", – teigė susisiekimo ministras. Pasak ministro, Klaipėdos uostas galės sėkmingiau  konkuruoti su kitais kaimyniniais uostais.

E. Masiulio teigimu, Klaipėdos uostas varžysis su kitais regiono uostais dėl iš Afganistano grąžinamos JAV ir kitų NATO valstybių ratinės technikos plukdymo. Šiai technikai plukdyti labiausiai ir tinka laivai, pritaikyti gabenti automobilius, todėl mažesnės rinkliavos padės Klaipėdai konkuruoti dėl krovinių vežimo tranzitu.

Nuo 2009 m. per Klaipėdos uostą eksportuojami Baltarusijoje pagaminti traktoriai, pernai per Klaipėdą pradėta vežti ir Rusijos ratinė technika. Šiuo metu Klaipėdos uoste dar visiškai neišnaudojama naujų automobilių distribucijos galimybė. Tikimasi, kad sumažintos rinkliavos privilios ir naujų automobilių gamintojus, naudotis uosto paslaugomis jų produkcijos sandėliavimui ir paskirstymui regione.

Tikimasi, kad sumažintos rinkliavos paskatins ratinės technikos gabenimą per Klaipėdos uostą bei į uostą atplauks daugiau tokių laivų. Tai suteiktų daugiau pajamų uoste dirbančioms krovos įmonėms, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, AB "Lietuvos geležinkeliai", taip pat kitoms susijusioms transporto sektoriaus kompanijoms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder