Atlyginimas kas savaitę - rožinė svajonė negaunantiems jo ištisus mėnesius

Atlyginimas kas savaitę - rožinė svajonė negaunantiems jo ištisus mėnesius

Siūlymas darbuotojams mokėti atlyginimus kas savaitę darbdavių nežavi. Jie sutinka, kad dabar mokant atlyginimą mėnesio gale darbuotojas tarsi kredituoja darbdavį, tačiau esą mokant kassavaitinį atlyginimą nukentėtų verslas. Kita vertus, kalbėti apie tokią naujovę dabar, kai daugelis žmonių atlyginimų negauna ištisus mėnesius, atrodo netgi juokinga.

Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" atstovai siūlo mūsų šalies darbdaviams sekti kitų šalių pavyzdžiu ir mokėti darbo užmokestį ne dusyk per mėnesį, o kas savaitę.

"Tokia praktika JAV, Jungtinėje Karalystėje nėra naujovė. Daugelyje Europos šalių atlyginimas taip pat mokamas kiekvienos savaitės pabaigoje. Tik pas mus darbuotojai turi kredituoti darbdavį. Gaudami atlyginimą kas savaitę, žmonės galėtų labiau planuoti savo išlaidas, o tai dabar, krizės akivaizdoje, ypač aktualu", - tokio pasiūlymo motyvus "Vakarų ekspresui" dėstė "Solidarumo" pirmininko pavaduotojas Antanas Liutkevičius.

Pasak jo, tam, kad Lietuvoje įsigaliotų tokia tvarka, net nereikia keisti įstatymų, nes Darbo kodekse yra numatyta, jog darbo užmokestį privalu mokėti ne rečiau nei du kartus per mėnesį, jei darbuotojas nepaprašo kitaip.

"Čia tik darbuotojų ir darbdavių susitarimo reikalas. Ar tokia tvarka įsigalios Lietuvoje, priklausys nuo darbdavių geranoriškumo", - sakė A. Liutkevičius.

Atsisako net avanso

Tuo metu Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška tokį profsąjungiečių pasiūlymą įvertino tarsi savotišką protestą, tik esą neaišku prieš ką.

"Vadovauju įmonei, kuri dirba žmogiškųjų resursų valdymo srityje. Dažnai atliekame įvairias apklausas ir nė karto neteko girdėti, kad darbuotojai skųstųsi dėl atlyginimo mokėjimo dažnumo. Atvirkščiai - dažnai pasitaiko, kad žmonės nepageidauja gauti avansinės dalies ir visą atlyginimą nori gauti mėnesio pabaigoje. Juokingai skamba motyvas, esą kas savaitę gaudamas atlyginimą žmogus labiau galėtų planuoti savo išlaidas. Jei pinigų žmogui neužtenka, - atlyginimo mokėjimo dažnumas nieko nepadės", - įsitikinęs A. Mileška.

Pasak jo, pradėjus mokėti darbuotojams atlyginimą kas savaitę, bendrovei atsirastų papildomo darbo ir padidėtų laiko sąnaudos. Ypač sunku būtų persiorientuoti toms įmonėms, kuriose dirba keli tūkstančiai darbuotojų, nes reikia daryti apskaitą, ar visą mėnesį darbuotas dirbo.

Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkės pavaduotojas A. Liutkevičius taip pat sutiko, kad įmonės turėtų atitinkamai pasiruošti naujovei.

Iš ko plėtoti verslą?

"Teoriškai ir praktiškai viskas įmanoma, tačiau ar nuo to nenukentėtų verslas, - štai kur klausimas. Mokant darbuotojui atlyginimą kas savaitę, keistųsi pinigų apyvarta - įmonėje dirbantys žmonės išloštų, bet mažiau liktų lėšų bendram verslui plėtoti - už ką pirkti žaliavas, mokėti už energiją ir kt." - svarstė Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Arūnas Pasvenskas.

Tam, kad darbuotojas nekredituotų darbdavio, pastebėjo A. Pasvenskas, su juo reikėtų atsiskaityti po kiekvienos darbo dienos.

"Kita vertus, kiek dabar yra įmonių, kur darbuotojai kredituoja darbdavį ištisus mėnesius, nes žino, kad pinigų tiesiog nėra. Žmonės žino - jei paprašys sumokėti atlyginimą ir visas skolas, įmonė gali ir visai užsidaryti. Žmonės su viskuo susitaiko, kad tik išlaikytų darbo vietą", - dažnesnę šiandienai tendenciją nei reikalavimą mokėti atlyginimą kas savaitę pastebėjo A. Pasvenskas.

[BANERIS]

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder