Atliekų deginimo jėgainė užsidarys remontui

Atliekų deginimo jėgainė užsidarys remontui

UAB "Fortum Klaipėda", baigianti 4-ąjį šildymo sezoną, skelbia apie rekordines tiekiamos šilumos kainų mažumas, kurias lėmė išaugusi konkurencija su kitais miesto šilumos gamintojais.

Jėgainės rodiklius pristatęs jos direktorius Tomas Eikinas pasakojo, jog šiemet jau sudeginta 98 tūkst. atliekų iš leidžiamų 255 tūkst. tonų, o užtikrinus sklandų atliekų rūšiavimą ir gerėjant klaipėdiečių įpročiams atliekos yra pakankamai "riebios", tad papildomai deginti biokuro nereikėjo.

Daugiausia deginamų atliekų - 36 proc. - atkeliauja iš Klaipėdos regiono, 12 proc. - iš Kauno, o likusioji dalis iš mažesniųjų atliekų tvarkytojų.

Šiemet jėgainė pagamino ir pardavė 202 GWh šilumos ir 52 GWh elektros energijos. Nors pernai dėl augusios konkurencijos šilumos energijos "Fortum Klaipėda" pardavė kiek mažiau, šiemet šį rodiklį tikimasi pagerinti. Išaugusi konkurencija gerokai sumažino ir šilumos kainą: šiltuoju metų laiku viena "Fortum Klaipėda" pagaminta kilovatvalandė energijos parduodama už 1,2 ct, o šaltuoju metu - už 2,2 ct. Ši kaina yra kone perpus mažesnė nei buvo 2013-aisiais.

Šiemet buvo "pagaminta" 25 tūkst. tonų šlako. "Fortum Heat Lietuva" generalinis direktorius Vitalijus Žuta atskleidė, jog gerokai pasistūmėta sprendžiant šlako panaudojimo klausimą. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) šiuo metu laukia "Fortum Klaipėda" susidarančio šlako tyrimų rezultatų. Preliminarūs rezultatai rodo, jog šlakas po metalų pašalinimo yra neblogos kokybės, tad netrukus tikimasi Vilniuje ir Klaipėdoje nutiesti kelio ruožus, kurių sudėtyje būtų šlako, o VGTU mokslininkai tirtų, kaip jis reaguoja su aplinka, gruntu, ar pasiteisina jo naudojimas. Jei viskas klostysis sėkmingai, šlakas galėtų tapti nebrangia alternatyva tiesiant kelius.

"Mūsų šlakas yra geros kokybės - net bendrovės iš Vakarų domisi galimybėmis jį naudoti", - pridūrė T. Eikinas.

Pernai "Fortum Klaipėda" buvo leista deginti daugiau atliekų, tad atitinkamai daugiau susidaro ir šlako, iš jo išskiriamų metalų, nuodingų lakiųjų pelenų, dioksinų ir furanų. Teigiama, kad net ir dirbant maksimaliomis apsukomis išskiriamos nuodingos atliekos neviršija jokių leistinų ribų. Be to, po lapkritį atliktų bandymų buvo įdiegti patobulinimai.

"Atlikome dūmų valymo proceso patobulinimą - padidinome tam tikrų reagentų dozavimą. Kovą, palyginti su lapkričiu, "išmetimas" buvo sumažintas iki ankstesnių rodiklių, kai buvo leidžiamas deginti mažesnis atliekų kiekis", - atskleidė T. Eikinas.

Birželį jėgainė sustabdys darbą ir pradės kasmetinį planinį remontą. Seniau jėgainė buvo stabdoma šildymo sezono metu ir tai šiek tiek kilstelėdavo šildymo kainas mieste. Tad dabar remontas buvo nukeltas į vasarą

"Jėgainė sustabdoma, kad būtų atlikta pagrindinių įrenginių apžiūra, remontas, jie būtų išvalomi, įdiegiami patobulinimai", - sakė T. Eikinas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder