Ateities Klaipėda užstrigo popieriuose

Ateities Klaipėda užstrigo popieriuose

Atsakymui į klausimą, kaip galėtų atrodyti Klaipėda po kelerių ar keliolikos metų, pasitelkti fantazijos nebūtina - visa tai jau yra užfiksuota detaliuosiuose planuose bei architektų vizijose. "Vakarų ekspresas" pradeda rašinių ciklą, kuriame pristatys investuotojų vizijas, taip ir netapusias realybe.

Pasak uostamiesčio architekto Edmundo Andrijausko, skaudžiausia yra dėl tokių objektų, kurie jau buvo pradėję kilti, tačiau iš viso suplanuoto komplekso ar net ištiso kvartalo atsirado tik vienas kitas pastatas.

"Bet koks nepabaigtas projektas dažnai tampa darbo kompromitacija. Visas sumanymo efektas atsiskleidžia tik projektą įgyvendinus iki pat galo", - sako jis.

Bet koks nepabaigtas projektas dažnai tampa darbo kompromitacija. Visas sumanymo efektas atsiskleidžia tik projektą įgyvendinus iki pat galo

Edmundas ANDRIJAUSKAS, architektas

Dar viena projektų grupė - net nepradėti, "užsnūdę" detaliuosiuose planuose arba taip ir likę techninių projektų rengimo stadijose. Kita vertus, atslūgus "kvadratinių metrų" medžioklei, šie projektai ateityje galės būti perdaryti juos humanizavus ir sumažinus užstatymo intensyvumą.

Be šių gana apčiuopiamų Klaipėdos ateities vaizdų egzistuoja ir dar viena projektų kategorija, viešai pristatoma kur kas mažiau - įvairios, kartais netgi pačių architektų iniciatyva parengtos menkai išvystytų uostamiesčio vietų - pamario, Danės krantinių, buvusių pramoninių teritorijų - vizijos bei koncepcijos. Deja, tada visuotinio skubėjimo statyti metu į šias koncepcijas reikiamo dėmesio sulaukta nebuvo...

Projekto nelaidoja

Viena iš Klaipėdos ateities vizijų, su kuriomis kol kas galima susipažinti tik iš detaliųjų planų - Danės vingio kvartalas, neoficialiai dar vadinamas "Holivudu", planuojamas Kretingos g. 100, vietoj buvusios Lietuvos kino studijos.

"Tai - vienas iš praėjusio penkmečio projektų, orientuotų į patrauklių miesto teritorijų urbanizavimą", - taip šį kvartalą pristato detaliojo plano rengimui vadovavęs architektas E. Andrijauskas.

BE TERMINO. Šiaurinėje miesto dalyje jau seniai planuotas buvusią kino studiją pakeisiantis kvartalas kol kas - dar tik svajonė.

Čia, 2,1 hektaro ploto sklype, kuriame anksčiau buvo sukami nedideli kariniai mokomieji filmukai, prieš kelerius metus buvo sumanyta statyti gyvenamuosius namus ir komercinės bei socialinės paskirties objektus.


Nuo trijų iki devynių aukštų kilsiančiuose pastatuose jau būtų galėjusios apsigyventi apie pusketvirto šimto šeimų - tiek čia buvo suplanuota butų. Aikštelės automobiliams numatytos po aukštesniaisiais pastatais.

Tarsi švyturys kelią į "Holivudą" atvažiuojantiesiems iš Tauralaukio pusės turėjo rodyti kvartalo akcentu galėjęs tapti devynaukštis su mansarda, "uždarydamas" Kretingos gatvę.

Vienu iš didelių kvartalo pranašumų būsimiesiems gyventojams buvo laikoma upės kaimynystė - poilsio zonos turėjo nusidriekti iki pat vandens, paupius planuota sutvarkyti.

Pradėjus rengti detalųjį planą tikėtasi, jog pirmieji pastatai Danės vingyje pradės kilti 2005-ųjų rudenį, o visą kvartalą viltasi baigti per trejus metus. Statyba neprasidėjo iki šiol, dar nėra parengta ir visa techninė dokumentacija.

Tiesa, sklypo šeimininkė bendrovė "Metva" savo projekto nelaidoja, bet ir joks judesys čia kol kas neplanuojamas - detalusis planas patvirtintas, tačiau techniniai projektai kol kas nerengiami.

"Svajonių stadija", - taip dabartinę "Holivudo" būklę įvardija "Metva".

Įgyvendinti statytojų planus sutrukdė prasidėjęs ekonomikos sąstingis ir, kol nebus realaus atsigavimo, kvartalas kilti nepradės.

Ramunė STAŠEVIČIŪTĖ, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos pirmininkė
Daugelis projektų sustojo dėl krizės ir galbūt dar bus įgyvendinti, kai pinigėlių atsiras. Be abejo, Klaipėdos plėtra nesustos, gal tik bus lėtesnė. Projektai galbūt bus mažesni, miestas bus jaukesnis ir dinamiškesnis. Nieko nelaidoju, bet galbūt viskas pajudės ne taip greitai. Ekonominio pakilimo metu svarbesnė buvo kvadratinių metrų daugybė neatsižvelgiant nei į aplinką, nei į gyvenimo kokybę - aikšteles, mokyklas ir visus kitus patogius dalykus, kurie ir suformuoja tą kvadratinio metro kainą.
 

Bus daugiau

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder