Asmenims bankrutuoti bus galima nuo kovo

Asmenims bankrutuoti bus galima nuo kovo

Girdėjau, kad šiemet atsiranda galimybė bankrutuoti. Aš turiu skolą bankui pagal kredito sutartį ir vienam žmogui pagal paskolos sutartį. Taip pat buvusiai žmonai vėluoju mokėti alimentus. Kiek skolų reikia turėti, kad teismas pradėtų mano bankroto bylą? Kiek ilgai tęsis pats procesas ir kiek jis gali kainuoti? Kas atsitinka su skolomis po bankroto pabaigos? Ar pasibaigus bankrotui yra apribojimų, pavyzdžiui, kokios vertės automobilį galima įsigyti, kiek metų negali imti paskolų ir panašiai?

Advokatų kontoros "Martinkus ir partneriai" advokato padėjėjos Linos Šimės teigimu, Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymas (FABĮ) įsigalios nuo šių metų kovo 1 d. Jis sudarys galimybę fiziniams asmenims bankrutuoti neišvykstant iš Lietuvos. Bankrutuoti bus galima tik tuo atveju, jei asmuo Lietuvoje nuolat ar daugiausia laiko gyvena, dirba, užsiima verslu ar turi kitą legalų pragyvenimo šaltinį.

"Įstatymas nustato, kad kreiptis į teismą su pareiškimu iškelti bankroto bylą gali fizinis asmuo, negalintis įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai jau yra suėję ir kurių suma viršija 25 Vyriausybės patvirtintas minimaliąsias mėnesines algas. Taigi šiandienos sąlygomis pradelstų skolų suma turi viršyti 25 000 litų ribą. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad į nurodytą sumą nėra įskaitomi reikalavimai žalai atlyginti dėl suluošinimo, kitokio kūno sužalojimo ar mirties, piniginės lėšos vaikui išlaikyti (alimentai), reikalavimai, kylantys iš asmens pareigos sumokėti valstybei baudas už administracinius teisės pažeidimus ar nusikalstamas veikas. Taigi minimu atveju būtų skaičiuojamos tik pradelstos skolos bankui ir asmeniui, paskolinusiam pinigus pagal paskolos sutartį", - aiškino L. Šimė.

Anot advokato padėjėjos, teismas iškeltų bankroto bylą tik nustatęs ir įsitikinęs, kad asmuo yra nemokus ir nėra FABĮ nustatytų pagrindų, dėl kurių bankroto byla negali būti keliama. Pavyzdžiui, asmuo tapo nemokus dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis medžiagomis, azartinių lošimų arba dėl nesąžiningais ketinimais sudarytų sandorių, pažeidžiančių kreditorių interesus, ir t.t.

Fizinio asmens bankroto procesas nėra trumpas.

FABĮ nustato, kad, iškėlus bankroto bylą fiziniam asmeniui, teismas nustato terminą, per kurį jam turi būti pateiktas fizinio asmens kreditorių reikalavimų tenkinimo ir asmens mokumo atkūrimo planas. Šio plano įgyvendinimo trukmė paprastai neturi būti ilgesnė nei 5 metai.

"Kiek gali kainuoti fizinio asmens bankroto procedūra, tiksliai atsakyti negalima, kol įstatymas dar nepradėtas taikyti. Tai gali priklausyti ir nuo to, kas bankrutuoja - ar daug įvairaus turto ir daug skolų turintis verslininkas, ar vieną skolą turintis asmuo. Todėl prieš kreipdamasis į teismą, fizinis asmuo turėtų gerai apsvarstyti, ar vienintelė išeitis iš susidariusios padėties yra tik bankrotas. Vyrauja nuomonė, kad 20 ar 30 tūkstančių litų pradelstų skolų turintiems asmenims išvis neapsimokės pradėti bankroto procedūras įvertinant jų kainą, kuri prasidės nuo kelių tūkstančių litų. Tiesa, įstatymas leis fiziniam asmeniui bankroto proceso metu dar skolintis, jei asmuo neturi lėšų bankroto procedūrų apmokėjimui ar savo būtiniausiems poreikiams tenkinti", - aiškino L. Šimė.

Pasak jos, minėtajame plane yra nustatoma, kokiu būdu ir tvarka yra tenkinami kreditorių reikalavimai. Plane numatyti likę nepatenkinti kreditorių reikalavimai, baigus bankroto procesą, būtų nurašomi. Apribojimų po bankroto proceso pabaigos - kokiu automobiliu važinėti ar panašiai - įstatymas nenustato. Tačiau bankroto byla paliktų žymę kredito istorijoje, kas galėtų labai apsunkinti galimybę skolintis ateityje.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba pateikti paskambinę tel. (8 46) 411305.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder