Apklausa: trečdalis Lietuvos gyventojų po audrų sunerimo dėl turto saugumo

Apklausa: trečdalis Lietuvos gyventojų po audrų sunerimo dėl turto saugumo

Po itin smarkių šios vasaros audrų ir škvalų 35% Lietuvos gyventojų labiau sunerimo dėl savo turto saugumo ir pavojaus sveikatai bei gyvybei, antra tiek piliečių gyvena kaip gyvenę ir apie tai tiesiog negalvoja. Tokius duomenis atskleidė didžiausios šalies draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa.

Dėl pavojaus savo ir artimųjų gyvybei dėl audrų nerimauja 19% gyventojų, dėl savo turto saugumo ir keliamo pavojaus jam – 17 %. Daugiau nerimaujančių – tarp moterų, vyrai dažniau sako, kad audros jiems baimės neįvarė ir savo elgsenos dėl to jie nekeitė.

„Analizuodami apklausos rezultatus pamatėme, kad dėl savo sveikatos ir savo turto saugumo po audrų dažniau sunerimo moterys nei vyrai, taip pat tie gyventojai, kurie gauna mažesnes nei 1000 litų pajamas per mėnesį vienam šeimos nariui. Tarp mažesnių pajamų atstovų daugiausia ir neapsidraudusių, todėl audros ir jų sukeltos žalos jiems kelia didesnę baimę“, - sako Andrius Gimbickas, AB „Lietuvos draudimas“ Gyventojų draudimo skyriaus vadovas.

Penktadalis (21%) apklaustųjų teigia, kad šią vasarą jie patys ar jų artimieji nukentėjo dėl audros, škvalo ar liūčių, absoliuti dauguma – 78% - patys nenukentėjo, bet apie audras daug skaitė žiniasklaidoje, girdėjo per radiją ar TV. Iš nukentėjusiųjų 24% sakė patyrę nuostolių dėl vėjo sugadinto ar visiškai nuplėšto stogo, 17% apklaustųjų nukentėjo derlius (javai, daržai, vaismedžiai soduose), 15 % dėl audrų nukentėjo automobiliai.

Daugiausiai iš apklausoje dalyvavusių nukentėjo Klaipėdos krašte. Pajūrio rajonus audros šiemet talžė dažniausiai, tačiau smarkiai nukentėjo ir kitų vietovių gyventojai – Šalčininkų, Utenos.

„Audros, škvalai ir smarkios liūtys šią vasarą kartojosi itin dažnai. Ramiausias šiuo požiūriu buvo birželio mėnuo, liepą ir rugpjūtį audrų pagausėjo ir nuostoliai išaugo daugiau nei dešimt kartų. Štai per birželį ir liepą klientams vien dėl gamtos jėgų atlyginome nuostolių už 1 mln. 54 tūkstančius litų, iš jų vien dėl audrų išmokėjome 590 tūkst. litų. Per pusę rugpjūčio mėnesio jau sulaukėme klientų pranešimų apie nuostolius dėl gamtos jėgų žalų už 320 tūkst. litų, audros per pusę šio mėnesio atnešė nuostolių už beveik 200 tūkst. litų“, - sako draudimo ekspertas A. Gimbickas.

Dažniausiai pasitaikančios žalos yra stogų ir pastatų apgadinimas, sugriauti kaminai, liūčių apsemti automobiliai ar pastatai. Gyventojai kenčia ir nuo elektros įtampos svyravimų, dėl žaibavimo sudega jų turima elektronika, buitinė technika. Vidutinis nuostolis turtui siekia 1000 litų.

Iš viso už įvairias gamtos jėgų išdaigas 2011 metais per visus metus „Lietuvos draudimas“ gyventojams atlygino 4,8 mln. litų nuostolių, vien dėl audrų – 2,4 mln. litų.

Apklausos duomenimis, 16% gyventojų po audrų susimąstė, kad reikėtų apsidrausti, 7% - jau kreipėsi į draudikus ir įsigijo būsto arba automobilio kasko draudimą, dar keli procentai – paprašė draudimo bendrovės pasiūlyti draudimą ir svarsto apsidrausti.

Beje, Lietuvoje apdraustas tik kas ketvirtas namų ūkis, todėl, prasiautus audrai, realūs gyventojų nuostoliai būna daug didesni, o trys ketvirtadaliai visų gyventojų, kurie nėra apdraudę savo turto, priversti padarinius šalinti ir būstus atstatinėti savo lėšomis.

„Lietuvos draudimo“ užsakymu sociologinę Lietuvos gyventojų apklausą atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija SIC („Socialinės informacijos centras“). Jos metu buvo apklausta 500 suaugusių respondentų visoje Lietuvoje.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder