Apie Klaipėdos SGD terminalą - Briuselyje

Apie Klaipėdos SGD terminalą - Briuselyje

Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, Europos Parlamente (EP) pristatęs prioritetus energetikos srityje Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai laikotarpiu, aptarė ir energetinius klausimus, svarbius Lietuvai ir visam regionui, tarp kurių - ir Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje bei skalūninių dujų žvalgyba Tauragės-Šilutės regione.

Energijos pirkimas iš valstybių, kurios nesilaiko saugumo standartų, pasak J. Neverovičiaus, yra svarbus klausimas, ypač Lietuvai, šalia kurios sienų vykdomi projektai, keliantys daug klausimų dėl saugumo standartų.

"ES branduolinės saugos reikalai neturėtų baigtis ties Sąjungos sienomis. Turėtume įsitikinti, jog tie standartai būtų lygiai taip pat taikomi ten, kur elektra yra gaminama Europos Sąjungai", - teigė energetikos ministras.

Jis patikino, kad klausimai dėl Baltijos valstybių priklausomybės tarpsovietinei elektros energijos sistemai taip pat sprendžiami ES lygiu. Teigiama, kad Visagino atominės elektrinės reikalai taip pat judinami.

"Esame sutarę su latviais ir estais ministrų bei įmonių lygmeniu dėl bendro ekonominio projekto įvertinimo. Darbai vyksta, ir rudenį, kaip esame įpareigoti vyriausybių, pateiksime galutinį sprendimą, - sakė J. Neverovičius.

- Kalbant apie dujų kainas, trumpalaikės perspektyvos sprendimas yra Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje. Iki kitų metų pabaigos turėtumėm turėti užbaigtą projektą, o nuo 2015 metų parsigabenti dujų iš kitų šaltinių. Kalbant apie regioną, kartu su komisija kalbamės su Lenkija, Latvija, Estija ir Suomija, kad turi atsirasti bendra regioninė infrastruktūra, kuri įgalintų laisvą prekybą dujomis, lygiai taip pat, kaip bus daroma su elektra nuo 2015 metų."

Ministras taip pat užsiminė, jog jau kitais metais turėtų būti pasirašyta sutartis su energetikos kompanija "Chevron" dėl skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos, mat EP sprendžiami klausimai dėl poveikio aplinkai vertinimo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder