Apgavikai VMI pasigailėjimo nesulauks

Apgavikai VMI pasigailėjimo nesulauks

Valstybinė mokesčių inspekcija turės naują vadovą - ekonomistę Editą Janušienę, kuri laimėjo konkursą ir institucijai vadovaus ketverių metų kadenciją. Interviu „Vakaro žinioms“ E.Janušienė akcentavo, kad pirmasis jos tikslas - padėti pamatus ilgalaikiam VMI reputacijos didinimui, o dėl to teks atsisveikinti su dalimi darbuotojų.

- Laimėjote konkursą VMI viršininko pareigoms. Gal jau žinote, kada pradėsite jas eiti? - „Vakaro žinios“ teiravosi Editos Janušienės.

- Žinokite, rytoj (pokalbis vyko vakar - red. past.) susitinku su finansų ministru, tada viskas ir paaiškės. Manau, kad pradėsiu dirbti maždaug rugpjūčio pradžioje.

- Iki to dar reikės pereiti įvairias procedūras?


- Žinoma, žinoma. Ir patikras reikės pereiti, ir bus išlaikytos visos procedūros - sulaukta, kol baigsis laikotarpis konkurso VMI viršininko pareigoms rezultatų apskundimui.

- Lietuvos banke užimate irgi įtakingą postą, tačiau vadovavimas VMI - karjeros laiptelis?


- Be abejo. Aš iki šiol nesu buvusi tokios institucijos vadove. Turint omenyje, kad VMI dirba apie 3000 žmonių, manau, kad tai tikrai yra karjeros laiptelis. Aišku, atsakomybė bus didelė, ypač turint mintyje, kad VMI nėra labai mėgstama institucija nesąžiningų žmonių. Tačiau, žinokite, aš esu pripratusi būti nepatogi nesąžiningiems žmonėms. Man tai nėra sunku, o atsakomybės niekada gyvenime nebijojau.

- Buvo labai daug norinčių vadovauti VMI...

- Žinokite, aš ir pati esu labai nustebusi, kad konkurse dalyvavo tiek žmonių. Anksčiau VMI viršininko posto siekdavo žymiai mažiau asmenų. Tačiau žmonės nori išbandyti savo jėgas. Neuždrausi juk.

- Kokie bus pirmieji jūsų darbai naujame poste? Ar laukia kokia nors revoliucija, ar paliksite viską taip, kaip yra?

- Palikti taip, kaip yra, aš negalėsiu, nes žinote, kokia situacija buvo dirbant prieš tai buvusiam vadovui. Vadinasi, organizacijos kultūra tikrai netenkins manęs, ji turės iš esmės keistis. O tam, kad jinai keistųsi, reikės pokyčių. Kaip visada, pradėsiu nuo žmonių.

- Dalis darbuotojų turi laukti atleidimo lapelių?


- Manau, kad dalis kolektyvo tikrai keisis. Aš VMI dirbau 20 metų, žinau, kad dar yra žmonių, kuriuos aš pati atsivedžiau ir kuriais galiu pasitikėti. Komanda yra, ji irgi laukia pokyčių, tačiau kad dalis kolektyvo keisis, tai, manau, yra natūralu, nes kiekvienas vadovas formuoja savo komandą. Taip bus ir čia. Drastiškai nepulsiu komandos keisti, nes ne taip ir lengva atleisti iš valstybės tarnybos, tačiau dalis darbuotojų tikrai keisis, sieksiu skaidrumo ir padėti pamatus ilgalaikiam VMI reputacijos bei pasitikėjimo ja didinimui.

- Buvęs VMI vadovas Dainoras Bradauskas teismui yra apskundęs sprendimą jį atleisti iš darbo. Kas bus, jei teismas jį pripažins teisiu?

- Tada jis grįš, o aš ieškosiu darbo. Jei Lietuvos banko valdybos pirmininkas priimtų, gal grįžčiau į Lietuvos banką. Kodėl gi ne?

- Politikai visada VMI kelia vieną pagrindinį tikslą - kovoti su šešėline ekonomika. Kaip ruošiatės tai daryti ir ar VMI turi tam pakankamai įrankių? Gal dar trūksta kokių nors teisės aktų, gal iš Seimo dar lauksite kokių nors sprendimų?

- Manau, kad tikrai jau daug ko yra ir VMI tikrai turi ne tik pareigų, bet ir teisių. Taip pat ir informacijos. Tačiau kai kalbame apie šešėlį, visų pirma reikėtų kalbėti apie visuomenės moralę mokesčių mokėjimo klausimais. Argi ne? Deja, ta moralė yra labai žema. Ir tą moralę keisti yra ne vien VMI, bet ir kitų institucijų reikalas. O visų pirma - visų mūsų pačių. Jūsų, žurnalistų, - taip pat.

- Ar nemanote, kad kalta ne vien žmonių moralė, o ir patys politikai žmones stumia į šešėlį, drastiškai didindami akcizus.

- Klausimas tas, kokios visuomenės mes norime. Akcizai alkoholiui, tabakui didinami ir todėl, kad mes norime blaivesnės ir mažiau tabako vartojančios visuomenės. Kitaip to nepasieksime, kaip tik didindami kainą ir visuomenės sąmoningumą. Su sąmoningumu taip greitai neišeina, kaip norėtųsi, o su kaina - daug valstybių lygiai taip pat elgiasi. Tie, kurie pripratę prie alkoholio ar tabako ir negali mesti, manau, kad ir iki šiol nepirko šių dalykų parduotuvėse. Ieškojo kitų kelių - ieškojo pigiau.

Tik noriu akcentuoti, kad kai didinami akcizai, turi būti stiprinama ir sienos apsauga. Negalima, pavyzdžiui, vien priimti įstatymą ir padidinti akcizus, bet atleisti varžtus ant valstybės sienos. Turėtume galvoti, kaip sugebėsime dar labiau kontroliuoti kontrabandą, nes kiekvienas akcizų padidinimas, kaip jūs teisingai pastebėjote, didina paskatas ir kontrabandininkų pelną. Kad to pelno kontrabandininkai negautų, turi būti stiprinama sienos apsauga, nes priešingu atveju nesulauksime norimo efekto. O ir policininkai turi gerai dirbti, nes prieš 12 metų buvau tarpžinybinėje komisijoje kovai su mokesčių vengimu. Išsiaiškinome, kad žino jie tuos „taškus“, tik reikia drąsos.

- Kokia jūsų pozicija: VMI turi būti baudėja ar visų pirma patarėja ir įspėjinėtoja, prieš tapdama baudėja?


- Manau, kad iš karto bausti nereikia, tačiau esminis klausimas - iš ko kilo pažeidimas: ar iš nežinojimo, iš netyčios ar tai buvo apgaulė. Jei buvo apgaulė - jokio pasigailėjimo būti negali.


Faktai

E.Janušienė laimėjo konkursą užimti VMI viršininko postą vieną ketverių metų kadenciją turint galimybę po to dirbti dar ir antrą kadenciją, bet ne ilgiau. Finansų ministerijos organizuotame konkurse dalyvavo 6 pretendentai iš 11 oficialiai dalyvavusių kandidatų.

E.Janušienė yra baigusi Vilniaus universitetą ir įgijusi ekonomisto išsilavinimą.

Nuo 2013 m. ji yra Lietuvos banko Vidaus audito skyriaus viršininkė, anksčiau yra dirbusi Valstybės kontrolėje ir ėjusi įvairias pareigas VMI.

Ankstesnis VMI vadovas D.Bradauskas buvo atleistas dėl galimo verslo grupių protegavimo, neviešos informacijos teikimo bei prekybos poveikiu. Pats D.Bradauskas kaltinimus neigia ir per teismą siekia grįžti į postą, iš kurio buvo atleistas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder