Ankstyvas pavasaris daug žadėjo, bet neduos

Ankstyvas pavasaris daug žadėjo, bet neduos

Ankstyvas pavasaris žemdirbius nuteikė optimistiškai ir sėja pradėta anksti, tačiau užsitęsus sausam orui žemdirbiai derliaus stebuklų nesitiki. Derlių mažina ir per žiemą iššalę žiemkenčiai. Ūkininkai skaičiuoja nuostolius, bet pasėių nedraudžia dėl išaugusių draudimo įmokų.

Suvalkijos ūkininkai dar nepabaigę ankstyvosios sėjos skaičiuoja nustolius dėl iššąlusių žiemkenčių. Nors žiemos speigai buvo trumpi, kai kurių veislių žieminiai kviečiai neištvėrė.

„Šįmet gerai, kad tas ankstyvas pavasaris.Nes buvo labai daug darbo, nes iššąlo, reikėjo atsėti. Pradėjom sėti kovo 13 dieną. Iš 600 ha 400 ha iššalo ir reikėjo reikėjo atsėti – tokių metų dar neatsimenu“ – sako Vilkaviškio rajono ūkininkas Arūnas Maksvytis.

„Išlaidos nuo žieminio atsėjimo praktiškai yra dvigubos“, – sako Eugenijus Alesius, Marijampolės savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas.

Žieminiai rapsai peržiemojo geriau, tačiau drėgmės trūkumas verčia žemdirbius vis dažniau dairytis į dangų – kada lis?

Pasak specialistų, dabar drėgmės dirvoje užtenka tik augalui sudygti. Sunkiai kalasi cukriniai runkeliai. O sinoptikų prognozės neguodžia.

„Sausoj dirvoj būtų tas pats, kaip grūdas stovėtų aruode. Pasodinkim daržoves į šiltnamį, gerai patręškim ir tris savaites neliekim. Patys suprantat, kas augalui atsitinka“, – sako Algis Žėkas, Alytaus žemės ūkio bendrovės „Atžalynas“ pirmininkas.

„Ir sausra, ir šalnas pranašauja. Negerai: pavasaris ankstyvas, bet dabar jau į blogąją pusę“, sako Vilkaviškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Vitas Gavėnas.

Skaičiuojantys nuostolius žemdirbiai drausti pasėlių kelerius metus iš eilės neskuba, nes draudimo kompanija penktadaliu ir daugiau pakėlė įmokas ir sugriežtino sąlygas. Vilkaviškio rajone pasėlius apdraudė vos keturi ūkininkai, Marijampolės – apie 20.

„Neapsimoka draust, beveik tas pats kaip atsėt“, – sako ūkininkas A. Maksvytis.

Tačiau viena paguoda žemdirbiams yra – šiuo metu grūdus galima parduoti brangiau nei prieš pusmetį. Tikimasi, kad didesnė supirkimo kaina šiemet – jei tokia bus – atpirks ir pavasario nuostolius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder