Andrius Kubilius: valstybės įmonės turi jausti, jog yra valstybės valdomos, o ne atvirkščiai

Andrius Kubilius: valstybės įmonės turi jausti, jog yra valstybės valdomos, o ne atvirkščiai

Valstybės valdomos įmonės kasmet gaus Finansų ministerijos nustatytus finansinius rodiklius, kuriuos jos privalės pasiekti. Taip numato Vyriausybės patvirtinta valstybės valdomų įmonių efektyvumo didinimo koncepcija, kurios dėka valstybės biudžetas kitąmet turėtų papilnėti 300 mln. litų.

Pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo premjeras Andrius Kubilius pranešė, jog, pagal Ministrų Kabineto patvirtintas nuostatas, valstybės įmonės bus pertvarkomos, gerinamas jų efektyvumas, kad valstybės biudžetas gautų žymiai didesnę lėšų dalį.

"Šiandien patvirtintos nuostatos leis mums pradėti tiksliai ir aiškiai skaičiuoti valstybinių įmonių finansus, o už finansinius rodiklius turės būti atsakinga ne tik įmonė ir šakinė ministerija, bet ir Finansų ministerija. Šios strategijos įgyvendinimas mums leis pertvarkyti pačių įmonių valdymą, jų tikslų formulavimą, komercinių ir nekomercinių veiklų tinkamą apskaitą. Taigi pasiekėme, kad visuose sektoriuose valstybė valdytų šias įmones, o ne įmonės valdytų atskirus valstybės padalinius", - teigė ministras pirmininkas.

Pasak A. Kubiliaus, pavyzdingu tapo energetikos sektoriaus įmonių valdymas, kuriame vis dar susiduriama su nemaža konfrontacija, tačiau pagrindinis tikslas yra pasiektas - valstybė yra visiškai perėmusi šių įmonių valdymą.

"Dar yra likę atskirų sektorių, kur vis dar įmonės ir jų vadovai įsivaizduoja klaidingai, kad jie gali valdyti ne tik pačią įmonę, bet ir atskiras žinybas, atsakingas už įmonių valdymą, ir to pavyzdžių matėme praeitą savaitę. Mano patarėjas Mykolas Majauskas dirbo su mano įgaliojimais ir jeigu patarėjas paprašo įmonių pateikti skaičius, o įmonių vadovai bėga į spaudą arba aiškina, kad patarėjai turėtų eiti pas gydytojus, tai yra visiškai nepriimtina, ir tai turėtų dar kartą parodyti, kad šitokios įmonės vis dar nejaučia, kad jos yra valstybės valdomos, o jaučia, kad gali valdyti valstybę", - piktinosi Vyriausybės vadovas.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pažymi, kad energetikos bendrovės yra reguliuojama ir nuolat kintanti sritis, todėl įmanoma, jog Finansų ministerijos nustatyti dideli finansiniai rodikliai gali gulti ant vartotojų pečių.

"Artimiausiu metu aš prašysiu ministerijos atstovų įmonės valdybose, kad būtų atlikti atitinkami apskaičiavimai ir įmonės prisidėtų prie biudžeto pajamų. Po šių skaičiavimų turėtų paaiškėti, kiek energetikos įmonės galėtų prisidėti prie finansinių rodiklių gerinimo", - sakė A. Sekmokas, tačiau iš anksto prognozuoti tikslių rezultatų nesiryžo.

Ministro pirmininko Komunikacijos departamento pateiktais duomenimis, apie 300 valstybės valdomų įmonių, valdančių komercinio turto už maždaug 18 mlrd. litų, 2009 m. į valstybės biudžetą sumokėjo tik apie 44,8 mln. litų dividendų.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder