Andrius Kubilius: "Lietuvos dujų" pareiškimą, kad dujos brangs, turi įvertinti VKEKK

Andrius Kubilius: "Lietuvos dujų" pareiškimą, kad dujos brangs, turi įvertinti VKEKK

Neaišku, ar AB "Lietuvos dujos" pareiškimai, kad nuo liepos 1 d. dujos brangs 22 proc., yra pagrįsti - tokius pareiškimus turi įvertinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) , sako Premjeras Andrius Kubilius.

"Aš tikrai nežinau, ar yra pagrįstos tokios "Lietuvos dujų" pretenzijos didinti kainą. Taip pat yra paskelbta, kad už praeitus metus "Lietuvos dujų" akcininkai išsimoka sau didelius dividendus. Tokios paraiškos pagrįstumą turi įvertinti nepriklausoma Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija", - antradienį Lietuvos radijui sakė Premjeras.

A. Kubilius pabrėžė, kad tokie "Lietuvos dujų" planai yra dar vienas argumentas, dėl ko reikia kuo greičiau statyti suskystintų dujų terminalą. Pasak jo, suskystintos dujos pasaulio rinkose šiuo metu yra ženkliai pigesnės negu kaina, kurią Lietuva už dujas dabar moka "Gazprom".

Pirmadienį AB "Lietuvos dujos" valdyba, vykdydama įstatymo nuostatas ir įvertinusi importuojamų gamtinių dujų kainų pokyčius šių metų pirmame pusmetyje bei naftos, valiutų rinkų pasaulines tendencijas, priėmė sprendimą dėl gamtinių dujų tarifų buitiniams vartotojams, galiosiančių nuo liepos 1 dienos, padidinimo vidutiniškai 22 proc.

"Lietuvos dujos" aiškina, kad gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nesikeitė vienus metus, nors per šį laikotarpį naftos produktų, o kartu gamtinių dujų importo kainos didėjo daugiau kaip penktadaliu.

Anot įmonės, praėjusių metų pabaigoje bendrovės valdyba priėmė sprendimą nedidinti 2012 m. pirmajame pusmetyje galiojusių tarifų buitiniams vartotojams tikėdamasi, kad situacija energijos išteklių rinkoje taps palanki, t. y. energijos išteklių kainos pradės mažėti.

"Deja, dėl nuo bendrovės nepriklausančių priežasčių naftos produktų ir gamtinių dujų kainos 2012 m. ir toliau sparčiai didėjo. Euro ir JAV dolerio santykio tendencijos šiuo laikotarpiu buvo nepalankios. 2012 m. I pusmetyje bendrovė iš gamtinių dujų pardavimų buitiniams vartotojams patirs apie 17 mln. litų nuostolio", - teigia "Lietuvos dujos".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder