Algirdas Butkevičius: nauja motinystės pašalpų mokėjimo tvarka yra numatyta socialiniame modelyje

Algirdas Butkevičius: nauja motinystės pašalpų mokėjimo tvarka yra numatyta socialiniame modelyje

Konstituciniam Teismui (KT) pripažinus, kad motinystės pašalpų ribos prieštarauja Konstitucijai, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) primena, kad dabartinė Konstitucijai prieštaraujanti pašalpų skaičiavimo tvarka - tai vienas iš praėjusios kadencijos konservatorių-liberalų Vyriausybės ir Seimo daugumos vykdytų "karpymo" reformų.

Tuomet buvo sumažintos pensijos, ligos pašalpos, biudžetinių įstaigų darbuotojų algos, taip pat "apkarpytos" ir ligos bei motinystės pašalpos.

"Kaip dabar aiškėja, daugelis buvusios Vyriausybės veiksmų buvo neteisėti. Iki konservatorių-liberalų Vyriausybės reformų, nuskurdinusių Lietuvos žmones, galiojo motinystės išmokų tvarka, kurią nustatė socialdemokratai. Dabar ji vėl bus atstatinėjama nuo 2017 metų, kadangi tam prireikė papildomų finansinių resursų", - sako socialdemokratai.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad nauja motinystės pašalpų mokėjimo tvarka yra numatyta Seimo svarstomame socialinio modelio projekte. Jame numatyti ir nauji išmokų dydžiai.

"Vyriausybė tokios problemos sprendimą jau pasiūlė naujo socialinio modelių teisės aktų pakete. Numatoma, kad socialinio draudimo įmokos būtų mokamos nuo pajamų sumos, neviršijančios 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus. Tai ir bus natūralus didžiausių išmokų ribojimas. Motinystės pašalpa tiesiogiai priklausys nuo sumokėtų įmokų. Tikimės, kad Seimas palaikys šią socialinio modelio nuostatą", - teigia A. Butkevičius.

Socialdemokratai palaiko grįžimą prie gimstamumo skatinimo politikos. Jie pastebi, kad būtent po ankstesnės socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės priimtų sprendimų dėl motinystės išmokų padidinimo Lietuvoje buvo akivaizdus gimstamumo bumas. Tais metais gimę kūdikiai dabar jau ėmė lankyti mokyklas, ir dėl to padidėjęs pradinių klasių mokinių skaičius - kai kuriose dvigubai.

Socialdemokratai apgailestauja, kad ankstesnės Vyriausybės drastiškos priemonės "nurėžė" ne tik išmokas, bet ir demografinius rodiklius Lietuvoje. Todėl LSDP sveikina Konstitucinio Teismo sprendimą ir palaiko grįžimo prie gimstamumo didinimo politiką.

Kaip ELTA jau rašė, Konstitucinis Teismas antradienį priimtu nutarimu pripažino, kad buvo netinkamai įgyvendinta Konstitucijoje įtvirtinta valstybės priedermė kurti motinystei palankią aplinką.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder