10-11 proc. infliacija prognozuojama 2010 metams

10-11 proc. infliacija prognozuojama 2010 metams

Po įspūdingo Lietuvos ekonomikos augimo užpernai ir pernai bei jau matomų kai kurių jos sulėtėjimo požymių pirmąjį šių metų ketvirtį ryškesni stagnacijos ženklai pasireikš jau antrąjį ketvirtį ir kiek vėliau. Ekonomikos lėtėjimo požymiai prognozuojami visus šiuos ir 2009 metus, tačiau tikrą šoką Lietuva gali patirti 2010 metais - iškart po Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo.

"Danske Bank" ir jo valdomo "Sampo" banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė pranašauja, kad pagal blogiausią scenarijų, uždarius AE, elektros kaina gali pašokti 2-3 kartus, bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas dėl to gali smukti 3-4 procentiniais punktais, o vidutinė metinė infliacija vėl sugrįžti iki 10-11 proc. lygio.

"Jei bus šokas ir atsidursime ties nuliniu BVP augimu, galime sulaukti ir recesijos",- aiškino trečiadienį spaudos konferencijoje analitikė.

Bet ir be pesimistinių scenarijų ji Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims pranašauja nelengvus laikus, kuriuos rodo "daugiau nei akivaizdūs ženklai". V. Klyvienė pabrėžė, kad Latvijos ir Estijos ekonomikos padėtis yra blogesnė nei mūsų, nors visų trijų Baltijos šalių padėtis panaši, todėl procesai vienoje iš valstybių neabejotinai turi poveikį ir kitose.

Analitikė taip pat atkreipė dėmesį, jog tokioms nedidelėms ir atviroms ekonomikoms kaip Baltijos valstybių didelės įtakos turi ir šiuo metu pasaulio ekonomikoje, ypač JAV, stebimi negatyvūs procesai, kurių banga atsirito ir į ES. Ši esą jau "stagnuoja". Lietuvą toks nuosmukis veikia per užsienio prekybą ir netiesiogiai per investuotojus.

"Nors pirmojo šių metų ketvirčio BVP duomenys rodo, kad Lietuvos ūkis vis dar sparčiai augo, tačiau vis daugėja požymių, kad šalies ekonomikos augimas jau šiemet ženkliai sulėtės. Estijoje bei Latvijoje šis procesas netikėtai staigiai prasidėjo jau praėjusių metų pabaigoje, tuo tarpu Lietuvai dar pavyko išsilaikyti daugmaž stabilioje pozicijoje, net ir įvertinus primojo šių metų ketvirčio tendencijas", - kalbėjo V. Klyvienė. Analitikė pabrėžė, jog "rizika, kad Lietuva perims kitų Baltijos šalių augimo tendencijas, yra tikrai didelė. Kita vertus, santykinai mažesnis ekonomikos nesubalansuotumas bei palankesnė eksporto struktūra gali iš dalies kompensuoti neigiamų veiksnių įtaką". Lietuvos pozicija gerokai palankesnė dėl eksporto į atsigaunančią Rusijos rinką, o ir ateityje yra galimybių, kad verslas sugebės dalį eksporto iš ES pasukti į Rusiją, kaip kažkada po šios šalies krizės - į Vakarus.

Iki dviženklio skaičiaus išaugusi infliacija, anot analitikės, vienaženklį rodiklį Lietuvoje greičiausiai pasieks tik kitąmet, tačiau tuo pat metu "Lietuvos ekonomikos atsigavimą gali apsunkinti neigiamas elektros kainų šokas po Ignalinos AE uždarymo, kuris gali "suvalgyti" visas pastangas grįžti į stabilaus augimo kelią".

BVP augimas, pasak V. Klyvienės, šiemet sulėtės iki 5 proc., 2009 m. - iki 4 proc.

Nekilnojamojo turto rinką taip pat porą metų lydės kainų smukimas - 20-30 proc. kainų kritimas, jos nuomone, "visai realus". Tad Lietuva apie euro įvedimą esą gali svajoti tik 2015 metais.

Eltos inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder