Žibintai automobiliuose: toli nuo idealo

Žibintai automobiliuose: toli nuo idealo

JAV veikiantis Eismo saugumo draudimo institutas (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) pirmą kartą surengė specialius testus, skirtus automobilių žibintų kokybei nustatyti. Rezultatai gana įdomūs - didelių specialistų priekaištų nesulaukė tik vieno modelio šviesos. Prastai kelią apšviečia net trečdalio išbandytų automobilių optika.

IIHS poligone nakties metu išbandyti 31 skirtingo vidutinės klasės modelio žibintai. Kiekvienas iš šių automobilių turėjo bent po 2 ar 3 skirtingas modifikacijas su skirtingomis lempomis, todėl iš viso buvo išbandyti net 82 žibintų variantai.

Buvo imituojamos penkios situacijos kelyje - važiavimas tiesiai, lėti posūkiai kairėn bei dešinėn ir greiti posūkiai į abi puses. Vertintos tiek trumposios, tiek ilgosios šviesos. Visų automobilių žibintai prieš testus koreguoti nebuvo - modeliai bandyti tokios būklės, kokios ir pasiekia pirkėjus.

Po testų rezultatai specialia įranga buvo palyginti su hipotetine idealia automobilio optika, ir šio palyginimo pagrindu kiekvienas modelis sulaukė atitinkamo įvertinimo.

Beveik nepriekaištingais pripažinti hibridinio miniveno "Toyota Prius V" žibintai, ypač šviesos diodų variantas su automatine persijungimo iš trumpų šviesų į ilgas funkcija. Tiesa, tokie žibintai montuojami tik brangiausioje "Prius V" versijoje, o štai bazinės halogeno lempos gavo vienus žemiausių balų.

Blogiausiai halogeno žibintais IIHS pripažino 3-iosios serijos BMW optika. Prastai įvertinti ir kai kurios posūkio metu ta pačia kryptimi besisukančios lempos - kritikos sulaukė ir C klasės mersedeso, ir "Cadillac ATS", ir "Kia Optima" žibintai su tokia sistema.

Žyma "Gerai" įvertinti "Audi A3", "Honda Accord", "Infiniti Q50", "Lexus ES" ir IS, "Mazda6", "Nissan Maxima", "Subaru Outback", "Volkswagen CC" ir "Jetta", taip pat "Volvo S60" žibintai.

Įvertinimo "Patenkinamai" sulaukė "Acura TLX", "Audi A4", 2-osios ir 3-iosios serijos BMW, "Chrysler 200", "Ford Fusion", "Lincoln MKZ", "Subaru Legacy" ir "Toyota Camry" skleidžiamos šviesos.

Ir nepatenkinamai kelią nušviečia "Buick Verano", "Cadillac ATS", "Chevrolet Malibu", "Hyundai Sonata", "Kia Optima", C ir CLA klasių "Mercedes-Benz", "Nissan Altima" ir "Volkswagen Passat" lempos.

IIHS atstovų teigimu, kai kuriuose šių modeliuose žibintų veikla netinkama vien todėl, kad jie netaisyklingai sumontuoti pačioje gamykloje.

JAV Nacionalinės greitkelių saugumo administracijos duomenimis, važiavimas naktį sudaro tik ketvirtadalį viso amerikiečių važinėjimo, tačiau tuo metu įvykstančiose avarijose žūva net 49 proc. žmonių. Tiesa, jokios statistikos, aukų skaičių galinčios susieti su automobilių žibintų būkle, nėra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder