Vandens telkinių pakrantės - ne automobilių stovėjimui

Vasara ir automobiliai

Nors Lietuvoje nėra specialių taisyklių, reglamentuojančių vien tik transporto priemonių privažiavimą prie vandens telkinių, susilaukti nuobaudų už panašius pažeidimus nėra labai sunku.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) Poveikio aplinkai vertinimo ir normatyvų skyriaus vyr. specialistės Daivos Plokštienės teigimu, privažiavimą ir lankymąsi prie vandens telkinių, priklausomai nuo to, kur jie yra, bendrai reglamentuoja net keli teisės aktai bei lankymo taisyklės.

Tai - ir Saugomų teritorijų įstatymas (pakrančių juostos ir zonos yra ekologinės apsaugos prioriteto teritorijos), ir Pajūrio juostos įstatymas, Specialios žemės ir miško naudojimo sąlygos, parkų ar kitų lankytinų vietų lankymo taisyklės.

Saugomų teritorijų įstatymas nurodo, kad pakrantės apsaugos juostoje draudžiama statyti autotransporto priemones arčiau nei 25 metrai nuo vandens telkinio kranto.

Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininko Sauliaus Švėgždos nuomone, panašus nurodymas nedraudžia, pavyzdžiui, su priekaba atvežti valtį iki vandens telkinio kranto, tačiau palikti stovėti automobilį toje vietoje jau būtų pažeidimas.

Tiesa, panašaus punkto nebeliko Kelių eismo taisyklėse, tad baudą už tokį pažeidimą skirtų ne policininkai, o gamtosaugininkai.

D. Plokštienės teigimu, už šį pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodekso 55 straipsnis ("Vandens telkinių apsaugos zonų ar pakrančių apsaugos juostų režimo pažeidimas") užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 100 litų, kaip ir 76 straipsnis ("Saugomų teritorijų režimo pažeidimas").

Šiais metais KRAAD atstovai pirmuoju atveju nustatė 18 pažeidimų, antruoju - 44. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai buvo autotransporto priemonės statymas, plovimas arčiau nei 25 metrai nuo vandens telkinio kranto, užvažiavimas ant žalios vejos, neteisėtas važiavimas per žolės dangą ir kt.

Beje, D. Plokštienės aiškinimu, aukščiau minėtų sankcijų galima sulaukti ir nuosavame sklype, mat Specialios žemės ir miško naudojimo sąlygos privalomos visiems vandens telkinių savininkams.

O jei sugalvotumėte atvežti romantiškam saulėlydžiui į paplūdimį merginą visureigiu arba kitokiu automobiliu, žinokite, kad šie jūsų veiksmai prieštarauja ir minėtiems įstatymams, ir Pajūrio regioninio parko lankymo bei Kuršių Nerijos nacionalinio parko lankymo taisyklėms.

Tiesa, neaišku, kaip traktuoti važinėjimą paplūdimiu keturračiais motociklais.

"Tam tikrais atvejais, manau, turi būti išlygos. Pavyzdžiui, gelbėtojai paplūdimiuose naudojasi tokiomis transporto priemonėmis. Jie dirba visuomenei būtiną darbą, todėl bausti juos už tai būtų nelogiška. Juk ugniagesių ar medikų automobiliai irgi važiuoja ten, kur kitiems negalima", - sako S. Švėgžda.

Kristijonas BAUKYS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder