Vairuotojai privalo pranešti apie draudimo aplinkybių pasikeitimus

Būtina žinoti

Vairuotojo civilinę atsakomybę apdraudusios bendrovės atsitikus eismo įvykiui ir atlyginus žalą turi teisę reikalauti grąžinti pusę išmokėtos sumos, jei sudarant draudimo sutartį buvo nuslėpta svarbi informacija arba jeigu gyventojas neinformavo apie padidėjusią sutartyje numatytą draudimo riziką.

Tai numatyta Eismo įvykio metu padarytos žalos nustatymo ir išmokos mokėjimo taisyklėse, kurias patvirtino Vyriausybė.

Taisyklėse įteisinta galimybė draudikui susigrąžinti visą draudimo išmoką, jeigu apie eismo įvykį nebuvo pranešta policijai arba jeigu buvo nuslėptos eismo įvykio aplinkybės ir tai turėjo įtakos išmokos mokėjimui bei išmokos dydžiui.

Jeigu draudiko prašymu transporto priemonės savininkas nepadėjo aiškintis eismo įvykio aplinkybių, nepateikė turimos informacijos apie eismo įvykį arba nesilaikė draudiko nurodymų, raštu duotų po eismo įvykio - iš apsidraudusiojo galima reikalauti iki 20 proc. išmokėtos sumos.

Pusę išmokos draudikas gali reikalauti grąžinti, jei sudarant draudimo sutartį draudėjas ar jo atstovas nuslėpė sutarties sudarymui svarbią informaciją arba nesuteikė draudikui jo prašomos teisingos informacijos. Taip pat tuomet, jei draudimo sutarties galiojimo metu padidėjus sutartyje numatytai draudimo rizikai (pasikeitus aplinkybėms, turinčioms įtakos draudimo įmokos apskaičiavimui ar padidinimui) draudėjas ar jo atstovas apie tai neinformavo draudiko draudimo sutartyje nustatyta tvarka.

Laikantis europinių reikalavimų, nuo gegužės pradžios privalomojo transporto draudimo įmokos padidėjo 1,5-5 kartus, o žalos atlyginimo sumos numatytos 35 kartus didesnės.

Šiemet sausio-gegužės mėnesiais išmokų skaičius viršijo 20 tūkstančių, apmokėta 30,4 mln. litų žalų. Palyginti su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, išmokos padidėjo 13,3 proc.

Gegužės pabaigoje privalomuoju transporto draudimu buvo apdraustos 923 tūkst. transporto priemonių pagal paprastąsias, 104,45 tūkst. - pagal grupines, 8,3 tūkst. - pagal pasienio draudimo sutartis.

"Vakarų ekspreso" ir ELTOS inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder