Užsienietiški būdai išvengti susidūrimo su laukiniais gyvūnais keliuose

Užsienietiški būdai išvengti susidūrimo su laukiniais gyvūnais keliuose

Tamsiuoju paros metu staigiai iš miško išbėgę gyvūnai daugeliui vairuotojų būna neaplenkiama kliūtis. Skaudi tokių nelaimių statistika rodo, jog vien 2013 m. Lietuvos keliuose įvyko 1 625 susidūrimai su gyvūnais. Net penkiolikoje iš jų nukentėjo žmonės: 1 žuvo, 19 buvo sužeista.

Bene dažniausiai tokių eismo įvykių kaltininkais tampa stirnos, elniai ir įspūdingiausias Lietuvos miškų žvėris - briedis. Kadangi šie gyvūnai didžiuliai ir galingi, vaikščiodami miške beveik niekuomet nesusiduria su jokiais pavojais. Savisaugos instinktas jiems gan svetimas, todėl drąsiai, nieko aplink nematydami eina keliu ir ypač tamsoje gali tapti skaudžių avarijų priežastimi.

Pirmieji prevencinių priemonių dėl susidūrimų su laukiniais gyvūnais ėmėsi suomiai. Šioje atšiaurioje šalyje kiekvienais metais eismo įvykiuose žūva net 4 000 elnių. Dažniausiai tokios avarijos įvyksta lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kuomet kelius dengia ledas.

Dėl to Laplandijos elnių augintojai nusprendė išbandyti, iš pradžių kiek drastiškai atrodančią priemonę avarijų skaičiui mažinti. Augintojai ėmė purkšti gyvūnų ragus šviesą atspindinčiais ir fluorescenciniais dažais.Taip papuoštas elnias vairuotojui tampa matomas jau iš tolo. Tiesa, kol kas vis dar išbandomos įvairios dažų kombinacijos, kurios būtų atsparios nedraugiškam Skandinavijos klimatui.

Tuo tarpu Kanadoje, kurioje absoliutūs eismo įvykių sukėlimo lyderiai yra briedžiai, stengiamasi problemą išspręsti kiek kitaip. Siūloma pavojinguose kelio ruožuose ties kelkraščiu paryškinti fluorescencinę kelio juostą. Taip naktį susidaro didesnis kontrastas tarp ryškios juostos ir tamsaus briedžio silueto, taigi vairuotojas gali jau iš toliau pastebėti, jog kažkas žygiuoja į kelią.

Kalbant apie Lietuvą, kol kas mūsų šalyje apie susidūrimus su laukiniais gyvūnais kelyje perspėja kelio ženklai. Atitinkamuose kelio ruožuose stūkso ir apsauginės tvoros. Tamsiuoju paros metu, ypač važiuojant pro miškus, vairuotojams patartina būti itin dėmesingiems ir sumažinti greitį.

Verta nepamiršti, jog būtent rudenį ir žiemą kelyje įvyksta didžiausias avarijų skaičius. Vairuotojams reikėtų būti itin dėmesingiems ir saugotis laukinių gyvūnų išbėgusių į kelią. Ir būtent žmogus, o ne laukinis gyvūnas, gali savo saugumu pasirūpinti pats.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder