Tyrimas: kas labiausiai erzina vairuotojus?

Tyrimas: kas labiausiai erzina vairuotojus?

Kelių eismo taisyklėse apibrėžta, kad eismo dalyviai turi remtis tarpusavio supratimu ir pagarba, tačiau realybėje neretai šio punkto nesilaikoma. Yra daugybė situacijų, kurias sukuria patys vairuotojai ir dėl kurių neretai nutinka įvairių eismo įvykių. Autotransporto portalo Autogidas.lt respondentai įvardija, kokios situacijos vairuotojus labiausiai pykdo ir erzina.

Vairuojančius asmenis labai pykdo tie vairuotojai, kurie nesilaiko kelių eismo taisyklių ir nežino, kas yra vairavimo kultūra. Pasak respondentų, dažniausiai pasitaikančios situacijos yra kelios: tokie vairuotojai piktybiškai nepraleidžia, atsiradus kliūčiai kelyje, neatsižvelgia į pirmumo teisę, neišjungia tolimųjų šviesų, kai iš priekio atvažiuoja kitas vairuotojas, važiuodami užkiša savo automobilį, staiga be įspėjamųjų ženklų persirikiavę iš vienos eismo juostos į kitą ir taip sukurdami avarinę situaciją.

Dauguma Autogidas.lt respondentų kaip didžiausią problemą įvardija posūkių nerodymą. Pasak jų, pradėdami arba baigdami lenkimo manevrą, rikiuodamiesi į kitą juostą, sukdami vairuotojai privalo įspėti kitus eismo dalyvius apie būsimus veiksmus. Kai įspėjimo nėra, situacija labai erzina kitus vairuotojus.

Respondentai taip pat įvardija greičio problemą – kai greitis viršijamas arba kaip tik važiuojama daug lėčiau nei leistina. Autogidas.lt apklausoje dalyvavusieji piktinasi ypač mieste lakstančiais vairuotojais, baimindamiesi eismo įvykių, kai kas nors nespės sustoti, nepastebės pėsčiojo ir pan. Tačiau taip pat kaip greičio viršijimas pykdo ir lėtas važiavimas: eismo dalyviai, važiuojantys vidutiniškai perpus lėčiau nei leistina, trukdo kitiems vairuotojams, ypač jei važiuoja ne pirmąja eismo juosta.

Kai kurie respondentai įvardija, kad juos labai erzina savo statusą norintys pabrėžti vairuotojai. Dažniausiai jie važiuoja su naujausiais ir prabangiausiais automobiliais, ir atrodo, kad jiems kelių eismo taisyklės vien dėl automobilio kainos negalioja.

Apklausoje dalyvavusius asmenis erzina ir blogos nuotaikos vairuotojai. Nuotaika matyti iš vairuotojų elgsenos – jie būna pikti, irzlūs, išsiblaškę, daro klaidų, vairuoja neatsakingai.

Taip pat vairuotojus erzina situacijos, kai važiuodami kiti vairuotojai užsiima ne vairavimu, o kitais reikalais, pavyzdžiui, kalba telefonu, dažosi, geria kavą ir pan.

Pasak vairuojančiųjų, nors situacija keliuose šiek tiek gerėja, vairuotojai tampa draugiškesni, vis dėlto norėtųsi daugiau atsakingumo ir tolerancijos kitų eismo dalyvių atžvilgiu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder