Tolimųjų reisų vairuotojų profesija - grėsmė sveikatai ir gyvybei

Tolimųjų reisų vairuotojų profesija - grėsmė sveikatai ir gyvybei

Valstybinės Darbo inspekcijos duomenimis, tolimųjų reisų vairuotojų mirčių skaičius darbe kiekvienais metais vis auga: 2010 metais darbe mirė 18 vairuotojų, o 2011 metais tokių atvejų jau buvo 29. Dažniausiai pasitaikanti mirties priežastis - nelaimingi atsitikimai kelyje, tačiau neretai vairuotojų mirties netiesiogine priežastimi tampa darbe patiriama įtampa, sukelianti sunkias širdies ligas, kvėpavimo ir virškinimo sutrikimus.

Vairuotojo profesija viena pirmaujančių pagal sergamumą profesinėmis ligomis. Dėl ilgo sėdėjimo prie vairo vairuotojus kankina stuburo ir dubens srities ligos, sutrinka kraujotaka, virškinimas, dėl sudėtingo darbo ir poilsio režimo vairuotojai neretai patiria įtampą, dėl ko dažniau pasitaiko širdies ritmo sutrikimai, infarktai, širdies ir kraujagyslių ligos. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, per pastaruosius porą metų dėl tolimųjų reisų vairuotojų mirčių, įvairių ligų, traumų ir kitų sveikatos sutrikimų, nutikusių darbo metu, buvo išmokėta per 500 tūkst. litų.

"Nelaimingi atsitikimai, kurie dažniausiai ištinka draustų vežėjų samdomiems darbuotojams dažniausiai yra susiję su vairuotojų mirtimis. Dažniausia mirties priežastis - infarktas, insultas, taip pat trauma ar žūtis eismo įvykyje. Tuo tarpu rimti sveikatos sutrikimai, tokie kaip širdies ritmo sutrikimai, ūmios kvėpavimo takų ar virškinamojo trakto ligos - antra dažniausiai pasitaikanti vairuotojų sunegalavimo kelionėje priežastis.", - sakė bendrovės Žalų reguliavimo departamento direktorė Karolina Karpova.

Vien dėl mirties atvejų 2011 metais bendrovė išmokėjo per 155 tūkst. litų. Tokių atvejų pernai pasitaikė net 10. "Ačiū Dievui, šiemet šis skaičius yra kuklesnis. Kol kas esame užfiksavę 3 vairuotojų mirties atvejus ir labai tikimės, kad per gruodį šis skaičius nepasikeis", - kalbėjo K.Karpova.

Negailestinga dviejų pastarųjų metų statistika teigia, kad net 20 bendrovėje draustų vairuotojų patyrė rimtų sveikatos sutrikimų ir sunegalavimų, dėl kurių buvo išmokėta taip pat nemaža - 210 tūkst. litų išmokų suma. Pernai ypač dažnai pasitaikė ir rimtų virškinimo sutrikimo atvejų, už kuriuos apdraustiesiems buvo išmokėta per 35 tūkst. litų.

Specialistė konstatavo, kad vairuotojai vis dar nemažai traumų patiria patekę į eismo įvykius, taip pat krovinių iškrovimo metu arba remontuodami sugedusį sunkvežimį. Šiemet panašiose situacijose sudėtingas traumas patyrė jau 4 tolimųjų reisų vairuotojai. Be to, reikėtų nepamiršti ir smurtinių atvejų, mat pasitaiko, kad vairuotojus užpuola ir sužeidžia lengvo pasipelnymo tykantys plėšikai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder