TA kontrolierius mokė neimti

TA kontrolierius mokė neimti

Nors oficialių teisėsaugos pranešimų apie transporto priemonių techninę apžiūrą (TA) atliekančių kontrolierių sulaikymą su kyšiais pranešama itin retai (gal net rečiau nei apie analogiškus įtarimus Seimo nariams), šių įmonių specialistai apmokyti "nesudarinėti jokių pasipelnymo sandorių".

Šiomis dienomis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkas Leonas Barišauskas vadovavo Klaipėdos TA įmonėje "Transkona" surengtiems antikorupcijos prevencijos mokymams.

Nepaisant to, kad įmonės veiklą prižiūri ir kontroliuoja Valstybinė kelių transporto inspekcija prie Susisiekimo ministerijos, "Transkona" TA centruose veikia vidinės darbo kokybės kontrolės sistema, kontrole ir antikorupcine veikla užsiima specialiai tam įkurta tarnyba.

O minėtuose mokymuose TA centro kontrolieriai, ekspertai ir kiti atsakingi techninės apžiūros darbuotojai dar pagilino žinias, kaip elgtis galimos korupcijos atvejais.

"Siekiame, kad vairuotojai suvoktų TA svarbą ir suprastų, kad tvarkinga technika lemia saugesnį eismą, patogesnes ir taupesnes keliones. Mūsų kontrolieriai netoleruos net menkiausio neteisėto veiksmo", - tikina bendrovės "Transkona" generalinis direktorius Paulius Pleskovas.

Beje, nuo rugpjūčio 1 d. įmonėje įsigaliojo nauji vidaus norminiai dokumentai. Tai taisyklės, nurodančios, kaip elgtis darbuotojams, kai jiems siūlomas atlygis už neteisėtus veiksmus vykdant darbines pareigas.

Vadovaujantis jomis, kontrolierius ar kitas atsakingas darbuotojas, kuriam tiesiogiai ar per tarpininkus siūloma pasipelnyti, privalės aiškiai pareikšti, kad "netoleruos tokio pasipelnymo ir vykdydamas savo pareigas jokių sandėrių nedarys".

Taisyklėse numatyta, jog asmuo bus įspėtas, kad kyšio davimas - sunkus nusikaltimas, ir už jį Baudžiamajame kodekse yra nustatyta baudžiamoji atsakomybė.

"Asmeniui nesiliovus siūlyti kyšio, kontrolierius turėtų jį įspėti, jog pradės nusikalstamos veikos fiksavimo procedūrą ir informuos teisėsaugos instituciją (STT, teritorinę policijos įstaigą)", - teigiama taisyklėse.

"Nesiekiame nubausti visų, galbūt klaidingai suvokusių galimybę už neteisėtą atlygį gauti techninės apžiūros patvirtinimą ir kuo daugiau jų perduoti teisėsaugos institucijoms. Mūsų tikslas - korupcijos užkardymas ir prevencija", - teigia kartu su STT pareigūnais mokymams vadovavęs Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos "Transeksta" prezidentas Rimantas Didžiokas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder