Siūloma įteisinti sezoninius automobilių valstybinius numerius

Siūloma įteisinti sezoninius automobilių valstybinius numerius

Tik šiltuoju metų laikotarpiu naudojamoms transporto priemonėms Seimo narys Stasys Brundza siūlo įteisinti sezoninius valstybinius numerius.

Tokį pasiūlymą Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo projektui jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

"Didelė transporto priemonių Lietuvoje dalis yra naudojama tik šiltuoju metų laikotarpiu. Transporto priemonės maždaug nuo spalio iki balandžio mėnesio nėra naudojamos, o tai yra daugiau nei 90 dienų. Todėl įstatymo reikalavimas sustabdyti leidimą "tokiai motorinei transporto priemonei ir (ar) priekabai dalyvauti viešajame eisme", o "per 90 dienų nepašalinus priežasčių, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas motorinei transporto priemonei ir (ar) priekabai dalyvauti viešajame eisme, vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka panaikinamas leidimas šiai transporto priemonei ir (ar) priekabai dalyvauti viešajame eisme, ir ji išregistruojama" yra sunkiai įvykdomas ir reikalauja papildomų išlaidų (ypač, jei transporto priemonę tenka registruoti iš naujo).

Automobiliui ar motociklui, kuris nėra eksploatuojamas, nereikalinga nei techninė apžiūra, nei privalomasis civilinės atsakomybės draudimas. Problema galėtų būti išspręsta labai paprastai: tokioms transporto priemonėms turėtų būti išduodami sezoniniai valstybiniai numeriai, kuriuose būtų nurodyta, kad transporto priemonė gali būti eksploatuojama, pavyzdžiui, nuo balandžio iki spalio mėnesio imtinai", - sako pasiūlymo autorius S. Brundza.

Motorinių transporto priemonių savininkams užtektų, anot jo, drausti automobilį ar motociklą privalomuoju transporto priemonių valdytojų ir savininkų civilinės atsakomybės draudimu tik tam laikotarpiui, kuriuo ši transporto priemonė yra eksploatuojama.

Kadangi transporto priemonė žiemą (tuo metu, kai eismo sąlygos yra mažiausiai tinkamos) nėra eksploatuojama, taip pat atsižvelgiant į tai, kad automobilio rida taip pat yra mažesnė, techninių apžiūrų periodiškumas, parlamentaro nuomone, galėtų būti kas treji metai.

S. Brundza taip pat siūlo, jog būtų pratęstas laikotarpis, per kurį būtų pašalintos priežastys, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas motorinei transporto priemonei ir (ar) priekabai dalyvauti viešajame eisme. Jeigu Seimas pritartų, laikotarpis, per kurį reikia pašalinti priežastis, būtų ne 90, o 180 dienų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder