Saugos diržų gale nemėgsta ne tik lietuviai

Saugos diržų gale nemėgsta ne tik lietuviai

Saugos diržas galinėje automobilio sėdynėje įpročiu dar nėra tapęs. Gal ir nenuostabu, kad taip yra Lietuvoje, tačiau, pasirodo, šios saugumo priemonės dar nevertina ir kiti europiečiai.

Tą atskleidė neseniai koncerno "Ford" užsakymu atlikta apklausa Europoje. Išanalizavus 7 tūkstančių respondentų iš septynių skirtingų Europos Sąjungos (ES) šalių anketas paaiškėjo, jog dauguma keleivių, važiuojančių galinėje automobilio sėdynėje, užmiršta užsisegti saugos diržą.

Maža to - trečdalis apklaustųjų prisipažino sąmoningai ignoruojantys tokiu būdu saugotis liepiančias eismo taisykles. Dažniausiai nurodomas motyvas - tai yra nepatogu. Dar vienas paaiškėjęs dalykas: ketvirtadalis vairuotojų gale sėdinčių keleivių net neprašo prisisegti saugos diržu.

Remiantis apklausa, taisykles dažniausiai ignoruoja vyresni nei 40 metų žmonės. Šioje amžiaus grupėje taip elgiasi 46 proc. apklaustųjų, o palyginti 24 metų amžiaus grupėje diržų nesegi tik 21 proc. sėdinčiųjų gale. Beje, ir tarp minėtų "nereikliųjų" vairuotojų didesnė dalis yra vyresni nei 40 metų.

Paaiškėjo, jog labiausiai galiniai saugos diržai ignoruojami Rumunijoje - čia jais nesinaudoja net 84 proc. keleivių. Po to seka Italija (56 proc.) bei Ispanija (39 proc.). Sąžiningiausiai eismo taisyklių laikosi vokiečiai - čia beveik visada prisisega 97 proc. keleivių.

Prisisegti diržus keleivius ragina tik 39 proc. Rumunijos vairuotojų - palyginti su 53 proc. Italijoje ir 85 proc. Belgijoje.

Gale nesisegantys saugos diržu iš viso prisipažino trečdalis europiečių. Nors "Ford" Lietuvos statistikos netyrė, atrodo, ji yra blogesnė nei Europoje - dar pernai vienos mūsų šalies draudimo bendrovės atlikta apklausa parodė, jog tokių keleivių, kurie automobilio gale visada segasi saugos diržus, yra beveik trečdalis (31 proc.), dažniausiai, tačiau ne kiekvienąkart - 22 proc. žmonių. 30 proc. gyventojų prisipažino galinėse sėdynėse diržą užsisegantys retai, o 15 proc. jo nesisega niekada. Ši apklausa taip pat atskleidė, kad dažniausiai saugos diržų galinėse sėdynėse neužsisega 26-35 metų keleiviai.

SKAIČIAI

Apskaičiuota, kad važiuojant 80 km/val. greičiu ir trenkiantis į nejudančią kliūtį, neprisisegęs diržo keleivis žūsta greičiau nei per 0,3 sekundės. Maža to - toks keleivis, trenkęsis į priekinę sėdynę, gali rimtai sužaloti arba užmušti joje sėdintį kitą keleivį ar vairuotoją.
Remiantis skirtinga statistika, maždaug 50 proc. žuvusių lengvųjų automobilių keleivių būtų išgyvenę avarijoje, jei būtų prisisegę saugos diržu. ES 2012 metų duomenys teigia, kad būtent diržai Europoje išgelbėjo 8 600 gyvybių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder