Psichologė vairavimo nelaiko vienos iš lyčių prerogatyva

Psichologė vairavimo nelaiko vienos iš lyčių prerogatyva

Prie vairo

Parlamentaro Vytauto Čepo žmona psichologė Ramutė Čepienė nesusierzina, kai netyčia aplenkti vairuotojai vyrai jai šito neatleidžia ir, strimgalviais puolę vytis, išdidžiai pralekia pro šalį.

"Blogai, kai lenktyniaujama gatvėje, bet, kita vertus, vyrus reikia suprasti - jie negali netenkinti savo poreikio rungtyniauti. Vairavimas tam ypač parankus", - pastebi psichologė.

Ne paslaptis, kad vyrų ir moterų vairavimo stilius skiriasi.

Norėčiau pabrėžti, kad tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų yra ir gerų, ir blogų vairuotojų. Vairuoti reikalingas savybes - reakcijos greitį, dėmesį, orientaciją erdvėje, patirtį - gali turėti ne tik vyrai, bet ir moterys.

Kita vertus, yra nemažai vadinamųjų lyčių skirtumų, o tai taip pat atsispindi vairuojant. Vyrams įgimta savybė yra poreikis rungtyniauti, jie labiau mėgsta rizikuoti. Juk ir visi garsieji lenktynininkai - tik vyrai. Moters prigimtis - išsaugoti save. Ši savisauga atsispindi labai atsargiai vairuojant.

Tiek vyrų, tiek moterų vairavimas gali erzinti. Moterys paprastai dirgina kitus savo neryžtingumu. Jos negali apsispręsti - praleisti ar ne, jau važiuoti ar dar palaukti. Toks neryžtingumas gali sukelti avariją taip pat, kaip ir bravūriškas dalies vyrų elgesys. Jie chroniškai nerodo posūkio, lyg kitas turėtų žinoti, kur jie suks, be reikalo lenktyniauja, yra nepakantūs kitiems ir nemandagūs.

Dar ne taip seniai moteris prie vairo nebuvo įprastas reiškinys, ir dalis vyrų iki šiol nepraleidžia progos pašiepti jų vairavimo stiliaus.

Vairavimas tampa būtinu įgūdžiu šiuolaikiniam žmogui neatsižvelgiant į jo lytį. Todėl mane stebina, kai moterys ant automobilio užsiklijuoja ženklą, kad vairuoja moteris. Tokie ženklai - tam tikras žeminimasis, lyg sakytum - būkite atsargūs, višta prie vairo. Vairavimas nėra kurios nors lyties prerogatyva.

Dalis vyrų visada skeptiškai vertina bet kokias vairuojančias moteris, tačiau kita dalis jau apsiprato ir netgi tuo naudojasi. Žmonos veža vyrus į vakarėlį, paskui parveža - jiems nebereikia kviesti taksi.

Viskas iš tiesų priklauso nuo kultūros. Paniekinančiai moterį prie vairo vertina tie vyrai, kurie niekina moteris apskritai.

O kaip jūsų vyras reagavo į jūsų norą išmokti vairuoti?

Kai buvau jauna, neleisdavo mokytis, nes prisibijodavo, jog instruktorius gali mane kur nors nusivežti. Juokaudavo. Tada mes ir automobilio neturėjome, ir apskritai kelis dešimtmečius galvojau, kad vairuoti - ne man, neišmokčiau. Taip tikriausiai buvo dėl mano pačios charakterio savybių. Paskui vyrui dingo instruktorių baimė, o ir automobilį įsigijome. Vyras sumanė, kad būtų pravartu ir man mokėti vairuoti. Pasirodo, išmokau ir visai lengvai dabar vairuoju, jau apie 10 metų.

Nekritikuoja jūsų vairavimo stiliaus?

Kartais jis bara mane už neryžtingumą. Mano nuomone, kai abu sutuoktiniai moka vairuoti, geriau, kad tas, kuris tuo metu nesėdi prie vairo, būtų gale ir užsiimtų kokia veikla. Žmonių vairavimo stilius skiriasi ir todėl atrodo, kad kitas vairuoja blogai. Tai - pretekstas susipykti.

Mano vyras vairuoja "kietai" - mėgsta greitį, stipriai ir staigiai stabdo. Su juo važiuojant mano kojos nuolat mina menamus stabdžius. Man tai nepatinka, todėl labiau mėgstu aš jį vežti nei atvirkščiai. O jis mielai perduoda vairą į mano rankas, nes jam ir taip tenka daug vairuoti.

"Honda Jazz", kurią dabar vairuojate, išrinko vyras?

Prieš porą metų viena proga jis man ją padovanojo. Tada jis buvo hondos automobilių salono direktorius ir mašiną išrinko savo nuožiūra, bet man ji labai patinka, nepaprastai ja žaviuosi - tai labai mielas, tvirtas miesto automobilis. Jį bet kur pastatysi, nes gali beveik vietoje apsisukti. Automobilis pirmiausia turi būti lengvai valdomas, nesunkiai pastatomas ir, be abejonės, negendantis.

Dauguma moterų pirmiausia mini dizainą.

Nemanau, kad dizainas - svarbiausia automobilio savybė. Kiti mano nepaminėti faktoriai - automobilio darbo tūris, arklio galios - yra, žinoma, svarbūs, nes lemia dinamiką, bet, mano nuomone, važinėjant mieste tai taip pat nėra svarbiausia.

Ar automobilio priežiūra rūpinatės pati?

Rūpinasi servisas. O šiaip viską mėgstu daryti pati, tik sunkioje situacijoje kviečiuosi vyrą. Elementaria priežiūra - technine apžiūra ir kitais panašiais dalykais - pirmiausia rūpinuosi pati ir tik tada, kai atsitinka kas nors netikėta, džiaugiuosi galėdama atsiremti į tvirtą petį.

Giedrė NORVILAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder