Paaugliams vasarą gali tekti nusėsti nuo motorolerių

Italijoje

Prieš kelerius metus popmuzikos grupės "Luna Pop" daina apie malonumą važinėtis motoroleriais Vespos mieste tapo atostogų himnu milijonams Italijos paauglių. Tačiau šią vasarą šimtai tūkstančių jų gali netekti šio malonumo, praneša dpa-ELTA.

Nuo liepos 1 dienos visi 14-18 metų paaugliai privalės turėti mini vairuotojo pažymėjimą ("patentino"), kad galėtų vairuoti mopedus ir motorolerius su 50 kubinių centimetrų varikliais.

Tokie mini pažymėjimai yra taikomi ir vadinamiesiems mini automobiliams su keturiais mažais ratais, dviem sėdynėmis ir panašaus dydžio varikliais. Tokio pažymėjimo neturintiems vairuotojams grės 516 eurų bauda ir motorolerio konfiskavimas 60 dienų. Nuolatiniams pažeidėjams grės virš 2 tūkst. eurų bauda.

Tačiau nors vyriausybė jau prieš metus nustatė liepos 1 dieną galutine data, dėl prasto planavimo ir paauglių abejingumo maždaug 300 tūkst. jaunuolių iki šiol neturi mini vairuotojo pažymėjimo.

Vartotojų apsaugos grupė teigia, kad dėl nepakankamo valstybės finansavimo mažai mokyklų rengia nemokamas vairavimo pamokas moksleiviams, kaip vyriausybė buvo suplanavusi.

Tuo tarpu privačios vairavimo mokyklos yra kaltinamos per didele kaina. Taigi tie, kurie susivėlino, dabar turi ilgai laukti ir negalės išsilaikyti testo iki rugsėjo mėnesio.

Bet blogiausia yra tai, kad jei paauglys be vairuoto pažymėjimo padarys avariją, tėvai turės padengti draudimo išlaidas. "Ant tėvų pečių bus užkrauta šimtų milijonų eurų išlaidų našta. O jie, žinoma, negalės sukliudyti savo vaikams važinėtis motoroleriais po birželio 30 dienos", - teigė vartotojų apsaugos grupė.

Transporto ministras Pieras Lunardis atsisakė pasiduoti raginimams atidėti įstatymo įsigaliojimą. "Vyriausybė suteikė vaikams vienerius metus laiko įsigyti pažymėjimams. Laikotarpio pratęsimas būtų morališkai žalingas", - teigė P. Lunardis.

Nors ir pripažindamas, kad ne viskas gali vykti kaip suplanuota, ministras paragino policiją vengti vaikytis galimus pažeidėjus Italijos gatvėse.

Tačiau daugelis paauglių, neturinčių vadinamojo "patentino", atrodo, mažai jaudinasi dėl to. Kai kurie, pavyzdžiui, 16 metų Danilas iš Turino teigia, kad jis vasarą renkasi kitokius užsiėmimus. O 15 metų Džiovanis iš to paties miesto yra pasiruošęs rizikuoti.

"Aš nesileisiu skriaudžiamas dėl šio kvailo įstatymo ir toliau važinėsiu motoroleriu. Aš negaliu jo mesti vasarą", - sakė jis Turino dienraščiui "La Stampa".

Neapolyje, kur privalomi šalmai yra laikomi išimtimi, o dviračių transporto priemonių akrobatiniai triukai - normalus dalykas, naujųjų pažymėjimo reikalavimo yra nepaisoma.

"Aš niekada nenešiojau šalmo ir niekada negausiu šio nereikalingo popieriaus", - sakė 16 metų Paskvalinas. - Aš pradėjau važinėti mopedu 11 metų, taigi nebeturiu ko mokytis".

Vietos statistikos duomenimis, kol kas virš 1 mln. gyventojų turinčiame Neapolyje buvo išduota tik 200 mini vairuoto pažymėjimų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder