Naudotis išmaniuoju einant per gatvę - neišmanu

Naudotis išmaniuoju einant per gatvę - neišmanu

Išmanieji telefonai, turintys palengvinti žmonių gyvenimą, jį gali ir atimti. Tiksliau, ne telefonai, o jų liečiamuosiuose ekranuose paskendę žmonės.

Pėstieji per gatvę eina neatitraukdami žvilgsnio nuo savo išmaniųjų telefonų. Tokią išvadą padarė sociologai, koncerno "Ford" užsakymu Europoje surengę specialią apklausą. Pažymėta, kad žmonės ne tik kalba ar per ausines klausosi muzikos, tačiau ir žiūri vaizdo medžiagas.

Dažniausiai pereidami gatvę telefonais naudojasi 18-24 metų jaunuoliai. Jie juo kalba (68 proc.), klausosi muzikos (62 proc.), rašo SMS arba kitokias žinutes (34 proc.). Įdomu tai, kad net 22 proc. jaunuolių prisipažino anksčiau dėl įpročio nepaleisti iš rankų telefono pakliuvę į avarines situacijas ar net pačias avarijas.

Iš visų apklaustųjų 32 proc. pėsčiųjų eidami per gatvę klausosi muzikos, 14 proc. siunčia SMS žinutes, 9 proc. naršo internete, 7 proc. naudojasi socialiniais tinklais, 3 proc. žaidžia arba žiūri vaizdo įrašus. Dauguma pripažįsta, kad tai - nesaugu, tačiau atsisakyti savo įpročių neketina.

Iš 10 Europos valstybių, kuriose vykdyta apklausa, lengvabūdiškiausi pasirodė esantys Rumunijos gyventojai. Čia eidami per gatvę telefonais naudojasi 83 proc. respondentų. Italijoje taip daro 67 proc. pėsčiųjų, Ispanijoje - 65 proc.

SMS dažniausiai rašo danai (21 proc.), internetu aktyviausiai naudojasi italai (12 proc.), o giliausiai soc. tinkluose yra panirę turkai (10 proc).

Įdomu tai, kad tik 14 proc. rusų prisipažino nepaleidžiantys iš rankų telefonų kirsdami gatvę. O gal tik tokia Rusijos gyventojų dalis išmaniuosius ir turi? Ir dar sunku patikėti, kad net 60 proc. rusų tikino griežtai besilaikantys Kelių eismo taisyklių.

Šiaip ar taip - gal jau atėjo laikas gatvėse statyti naują kelio ženklą: "Atsargiai, pėstieji su išmaniaisiais!"? Šį klausimą sau uždavęs švedas Jakobas Sempleris (Jacob Sempler) taip ir padarė - kartu su kolega Emiliu Tysmanu (Emil Tiisman) ne tik sukūrė tokį ženklą, bet ir įrengė vienoje ilgiausių ir seniausių Stokholmo gatvių - Getgatane.

Tokia idėja 29-erių J. Sempleriui gimė ne šiaip sau - vieną rytą jis išėjo į gatvę ir, žvelgdamas į savo išmaniojo telefono ekraną, tik per plauką nepakliuvo po pravažiuojančio automobilio ratais.

"Apsižvalgiau ir pamačiau, kad aš toks - ne vienas", - žiniasklaidai pasakojo švedas.

Tiesa, jis pats pripažįsta, kad naujasis ženklas, skirtas atkreipti pėsčiųjų dėmesį į jiems gresiantį pavojų bei "pagalvoti prieš išsitraukiant telefoną iš kišenės", yra daugiau meno projektas.

"Reikalas tas, kad žmonės, kuriems būtina pamatyti šį ženklą, paprasčiausiai praeina pro jį akis įsmeigę į savo telefono ekraną", - pripažįsta idėjos autorius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder