Latvių policijos stalčiuose - lietuvių pažymėjimai

Latvių policijos stalčiuose - lietuvių pažymėjimai

Įstatymų skirtumai tarp Latvijos ir Lietuvos kelia keblumų mūsų šalies vairuotojams - jau ne vienas jų kaimyninėje valstybėje neteko savo vairuotojo pažymėjimo, nes nesumokėjo jam skirtos baudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. [CITATA] Lietuvos teisininkai tikina, jog tokia Latvijos policininkų pozicija prieštarauja Europos Sąjungos teisės normoms.

Redakcijai atsiųstame laiške 24 metų klaipėdietis Paulius pasakojo praėjusių metų pabaigoje savo automobiliu važiavęs į Liepoją.

"Netoli Liepojos buvau sustabdytas policijos, nes viršijau leistiną greitį 14 km/h. Už tai latvių policija man paskyrė 30 latų baudą ir atėmė vairuotojo pažymėjimą, nes dar anksčiau čia jau buvau nubaustas 10 latų bauda ir jos nesumokėjau.

Neturiu nė menkiausio supratimo, kaip man dabar atgauti vairuotojo pažymėjimą. O gal galiu Lietuvoje išsiimti kitą pažymėjimą?" - klausė vaikinas.

Uostamiestyje veikiančios advokatų kontoros "Martinkus ir partneriai" advokatas Osvaldas Martinkus "Autosalonui" teigė, jog su panašia problema Latvijoje pastaruoju metu susiduria vis daugiau Lietuvos automobilininkų.

Bauda prie baudos

"Vaizdžiai pasakius, Latvijos policijos pareigūnų stalčiai yra pilni lietuviškų vairuotojo pažymėjimų, ir pastaruoju metu jie sparčiai pildosi toliau. Taip yra todėl, kad Latvijoje dar nuo 2004 metų galioja, sakykime, visiškai kitokia nei Lietuvoje teisinio persekiojimo sistema, tačiau praktikoje užsieniečių atžvilgiu ji pradėta taikyti tik prieš porą metų, nes susikaupė didžiulės užsieniečių nesumokėtos baudos", - sako teisininkas.

Anot jo, pagal Latvijos administracinį kodeksą, paskirta piniginė bauda turi būti sumokėta per 10 d. Jeigu ši bauda nėra sumokėta, įsigalioja draudimas išvykti iš Latvijos su automobiliu, kurį vairuojant padarytas pažeidimas, jei šis automobilis priklauso ne Latvijos gyventojui.

Be to, jeigu paskirta piniginė bauda nėra sumokama per 1 metus, įsigalioja draudimas naudotis vairuotojo teisėmis, o asmuo, ir toliau disponuojantis vairuotojo pažymėjimu, laikomas padaręs atskirą administracinį pažeidimą - t. y. vairuojantis be galiojančio pažymėjimo.

"Minėtu Pauliaus atveju, jis buvo nubaustas piniginėmis baudomis už greičio viršijimą ir vairavimą be galiojančio vairuotojo pažymėjimo (už du pažeidimus skirta galutinė 30 latų bauda), o vairuotojo pažymėjimas buvo paimtas už trečią pažeidimą - ankstesnės baudos nesumokėjimą per 1 metus.

Tad norint atgauti vairuotojo pažymėjimą užtektų sumokėti ankstesnę 10 latų baudą. Tačiau tokiu atveju žmogus rizikuoja būti sulaikytas prie sienos, nes galioja anksčiau minėtas draudimas ne Latvijos gyventojui išvykti iš šalies su užsienyje registruota transporto priemone, kurią vairuojant buvo padarytas pažeidimas, jei bauda nesumokėta per 10 dienų", - teisinius Latvijos kazusus aiškina O. Martinkus.

Be to, anot jo, tokiu atveju (sumokėjus tik seną baudą), ateityje, pavyzdžiui, po metų, žmogus vėl gali patekti į keblią situaciją, kai sustabdžius jo transporto priemonę bus pastebėta, kad jis nėra sumokėjęs senos baudos. Tada vėl būtų skirta nauja bauda ir vėl atimtas vairuotojo pažymėjimas.

Gali eiti iki galo

Advokatas pripažįsta, kad toks teisinis reguliavimas stebina, nes, pavyzdžiui, mūsų šalies Konstitucinis Teismas dar 2001 metais nustatė, jog Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostata dėl vairuotojo pažymėjimo atėmimo iki bus sumokėta bauda prieštarauja teisinės valstybės principui. Todėl Lietuvoje baudų (ne)sumokėjimas nebėra siejamas su vairuotojo pažymėjimo atėmimu.

Pažymėtina, kad Europos Tarybos (ET) 2006 metų direktyvoje dėl vairuotojo pažymėjimų nustatyta, jog "valstybės narės, kuriose yra įprastinė gyvenamoji vieta, gali taikyti nacionalines nuostatas dėl teisės vairuoti apribojimo, sustabdymo, atėmimo ar panaikinimo kitos valstybės narės išduoto vairuotojo pažymėjimo savininkui".


Tačiau, advokato teigimu, į Latviją trumpam atvykusiems užsieniečiams neturėtų būti taikoma nuobauda - vairuotojo pažymėjimo negaliojimas, nesumokėjus paskirtos baudos per 1 metus, nes esant prieštaravimui tarp Latvijos administracinio kodekso ir ET direktyvos, turėtų būti laikomasi pastarosios viršenybės principo.

Tiesa, pasak teisininko, lietuviai gali elgtis principingai ir latvių policijos skirtą nuobaudą už vairavimą su negaliojančiu vairuotojo pažymėjimu bei pažymėjimo atėmimą skųsti aukštesniam policijos pareigūnui, pastarojo sprendimą - teismui ir t. t. iki pat Latvijos Konstitucinio Teismo.

O štai Lietuvoje gauti naują vairuotojo pažymėjimą vietoje paimto Latvijoje, pasak O. Martinkaus, negalima.

"Lietuvos institucijos nėra kompetentingos nepripažinti Latvijoje priimtų administracinių aktų dėl teisės vairuoti transporto priemonę panaikinimo", - aiškina jis.

Baudos už KET pažeidimus Latvijoje

* Jei nustatytą greitį (50 km/h gyvenvietėse ir 90 km/h ne gyvenvietėse) viršijote 20 km/h, policijos pareigūnas gali jus įspėti ir skirti jums 5 Latvijos latų baudą.

* Jei nustatytą greitį viršijote 21-30 km/h, policijos pareigūnas gali jus įspėti ir skirti jums 20 latų baudą.

* Kuo daugiau viršijate nustatytą greitį, tuo didesnė bauda jums gali būti skirta - iki 300 latų ir 3-6 mėnesiams atimta teisė vairuoti automobilį.

* Jei automobilį pastatėte draudžiamoje vietoje, policijos pareigūnas jus gali nubausti 20 latų bauda.

* Jei vairavote neturėdamas vairuotojo pažymėjimo, automobilio registracijos ar techninės apžiūros dokumentų ir t. t., policija jus gali įspėti ir skirti 2 latų baudą.

* Jei dienos metu vairavote be priekinių žibintų šviesų, policijos pareigūnas gali jus įspėti ir skirti 5 latų baudą. Už tą patį pažeidimą tamsiu paros metu ar esant blogam matomumui gresia 30 latų bauda.

* Jei jūs arba jūsų keleivis neprisisegę saugos diržų, policija gali jus įspėti ir skirti 20 latų baudą.

* Policijos pareigūnas surašo pažeidimo protokolą ir sprendimą dėl nuobaudos gali priimti vietoje. Nuobaudą galite apskųsti aukštesnei institucijai per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo dienos. Šios institucijos sprendimą galite apskųsti administraciniam apylinkės teismui. Skundas turi būti pateiktas per vieną mėnesį.

* Pėsčiųjų padarytus pažeidimus nagrinėja municipalinė policija. Už juos gali būti skirta 5-20 latų bauda. Sprendimą per vieną mėnesį galite apskųsti administraciniam apylinkės teismui.

* Jei vairavote apsvaigęs nuo alkoholio (alkoholio koncentracija kraujyje - 0,2-0,5 promilės) ir nuo jūsų vairuotojo pažymėjimo išdavimo dar nepraėjo dveji metai, policijos pareigūno/rajono/miesto apylinkės teismo skiriama 100-200 latų bauda ir atimama teisė vairuoti iki 3 mėnesių. Šį sprendimą per vieną mėnesį galite apskųsti aukštesnei instancijai, o to po - administraciniam apylinkės teismui (jei baudą paskyrė policijos pareigūnas) arba apygardos teismui (jei baudą paskyrė teisėjas).

* Administracinės nuobaudos bus įtrauktos į jūsų teistumo duomenis. Informacija apie tokias nuobaudas be jūsų sutikimo Latvijos vidaus reikalų ministerijos informacijos centro duomenų bazėje saugoma vienerius metus nuo nuobaudos paskyrimo, o po to perkeliama į registro archyvo duomenų bazę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder