Kiek naujų vairuotojų Klaipėdoje "iškepta" praėjusiais metais?

Kiek naujų vairuotojų Klaipėdoje "iškepta" praėjusiais metais?

Praėjusiais metais Klaipėdos "Regitroje" užfiksuota 10 atvejų, kai buvo siekiama nesąžiningai išlaikyti teorijos egzaminą. Tai "Vakarų ekspresui" patvirtino "Regitros" Komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė.

"Dažniausiai sukčiaujantys asmenys bando pasinaudoti filmavimo ir garso perdavimo įranga. Pasitaiko ir bandymų išlaikyti egzaminą už kitą asmenį. Visus tokius atvejus perduodame policijai", - dienraščiui tikino "Regitros" atstovė.

Nuo praėjusių metų spalio 1 d. įsigaliojo nauja tvarka, kuri turėtų atgrasyti nesąžiningus asmenis nuo sukčiavimo per vairavimo teorijos egzaminą. "Pagavus nesąžiningai besielgiantį asmenį, jam pakartotinai registruotis į egzaminą leidžiama tik po metų", - įspėjo E. Bardauskienė.

Ne visiems pavyksta iš karto

Tačiau šie sukčiavimo atvejai - pavieniai, mat 2018 m. iš viso "Regitroje" visoje Lietuvoje B kategorijos teorijos egzaminą pirmą kartą laikė apie 35,1 tūkst. asmenų, tuo tarpu Klaipėdoje - beveik 4,2 tūkst.

"Šiuos egzaminus atitinkamai iš pirmo karto išlaikė 53,13 proc. ir 50,03 proc. asmenų", - teigė "Regitros" atstovai.

O štai B kategorijos praktikos egzaminą iš viso praėjusiais metais "Regitroje" visoje šalyje pirmą kartą laikė netoli 33,6 tūkst. asmenų. Apie 31,9 tūkst. egzaminą laikė vairuodami automobilį mechanine pavarų dėže, o automatine - apie 1,7 tūkst.

Uostamiestyje praktikos egzaminą laiką apie 3,8 tūkst. asmenų. Iš jų - apie 3,5 tūkst. su mechanine pavarų dėže ir 256 - su automatine.

"Išlaikymo procentas iš pirmo karto bendrai su mechanine pavarų dėže siekė 39,28 proc., o su automatine - 42,45 proc. Tuo tarpu uostamiestyje atitinkamai 36,38 proc. ir 33,98 proc", - tikino "Regitros" atstovai.

Jie skaičiavo, kad žvelgiant į bendras tendencijas, vidutiniškai teorijos egzaminą asmenys išlaiko iš 1,95, o praktikos - iš 2,12 karto.

Netekus teisės vairuoti - perlaikymas

"Išlaikius vairavimo egzaminus, asmeniui išduodamas pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas, kuris galioja 2 metus. Nepadarius Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nurodytų nusižengimų, jis yra pakeičiamas į ilgalaikį - 10 metų galiojantį.

Tačiau, jei pradedantysis vairuotojas sukelia eismo įvykį, per kurį sutrikdo eismo dalyvio sveikatą ar padaro bent vieną pažeidimą iš nurodytų aukščiau minėtame įstatyme, jis turi per vienerius metus nuo pažeidimo padarymo dienos pabaigti papildomą vairuotojų mokymą bet kurioje tokius mokymus organizuojančioje vairavimo mokykloje. Vis dėlto praktikoje pasitaiko atvejų, kai pradedantieji vairuotojai nustatytu laiku nebaigia šių mokymų ir dėl to praranda teisę vairuoti. Ji grąžinama tik perlaikius teorijos ir praktikos egzaminus.

Perlaikyti šiuos egzaminus tenka ir tiems asmenims, kuriems dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo teisė vairuoti atimama metams ir ilgiau.

2018 m. B kategorijos teorijos egzaminą Klaipėdos "Regitroje" perlaikė 834, o praktikos - 741 asmenys, kuriems buvo atimta teisė vairuoti", - dėstė E. Bardauskienė.

Anksčiau B kategorijos praktikos egzaminas buvo sudarytas iš dviejų dalių: specialiųjų manevrų aikštelėje ir važiavimo realiame eisme. Tačiau siekiant, kad būsimas vairuotojas dalyvaudamas eisme jau savarankiškai jaustųsi gerokai saugiau, buvo atsisakyta egzaminavimo aikštelėse ir visas egzaminas persikėlė į gatves.

Nuo 2017 m. rudens B kategorijos egzaminai vyksta tik realaus eismo sąlygomis.

Tokia tvarka nustatyta todėl, nes pagrindinis keliamas tikslas - kad į eismą patektų tik tinkamai pasirengę vairuotojai, kurie ne tik mechaniškai valdytų automobilį, bet ir reaguotų į iškilusias situacijas ar pavojus tikrame eisme.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder