Keleiviams - įpareigojimas saugoti save

Keleiviams - įpareigojimas saugoti save

Retkarčiais vis pasitaikant incidentams, kai uostamiesčio autobusuose susižaloja keleiviai, buvo nuspręsta aiškiau reglamentuoti ir jų pačių elgesį autobuse. Praėjusiame miesto Tarybos posėdyje buvo patvirtintas naujos Keleivių vežimo tvarkos aprašas. Jame jau yra ir įpareigojimas keleiviams pasirūpinti savo saugumu.

Viena klaipėdietė "Vakarų ekspresui" parašė laišką, kuriame piktinosi 6-ojo maršruto autobuse matytu incidentu.

"Vairuotojui labai staigiai truktelėjus, labai skausmingai nuvirto pagyvenusio amžiaus moteris. Laimei, liko tik išgąstis ir mėlynės ant viso kūno. Į gydytojus ji nesikreipė, nors gal reikėjo. Tada būtų turėjęs šis beširdis vairuotojas sumokėti už gydymo išlaidas. Jis net nepasidomėjo, kaip moteris jaučiasi. Gal reikėtų renkantis vairuotojus atsižvelgti ir į jų žmogiškąsias savybes. Ne kartą teko girdėti bei skaityti, kad vairuotojai yra nemandagūs ir nepaslaugūs, keleivius veža lyg ūkininkai bulves ar malkas. Rašau todėl, kad žmonės pagaliau išdrįstų netoleruoti tokio beširdiškumo ir reikalautų atlyginimo už padarytą žalą", - piktinosi moteris.

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktoriaus Gintaro Neniškio teigimu, nežinant visų aplinkybių ir neišgirdus vairuotojo versijos, tokią situaciją esą yra sunku komentuoti. Tačiau jis pabrėžė, kad įvykus tokiam incidentui vairuotojas privalo pasiteirauti, ar iš tikrųjų keleiviui nieko neatsitiko, ir esant reikalui turi iškviesti pagalbą.

"Eismas mieste intensyvėja ir sudėtingėja, dėl to, deja, nelaimingų atvejų viešajame transporte, nors ir retai, tačiau pasitaiko. Norėtųsi ir keleivių paprašyti dar prieš pajudant autobusui užimti sėdimą vietą ar greičiau įsikibti į tam skirtas priemones, nes dabartiniu metu dažnai gali pamatyti, jog ypač vyresnio amžiaus žmonės arba jaunimas autobuse elgiasi laikydamiesi tų pačių principų kaip ir eidami šaligatviu - abiejose rankose laiko pirkinius, rankas susikiša į kišenes ir panašiai. Tokiais atvejais autobusui staigiai sustabdžius tikrai galima labai rimtai susižeisti ir kitus sužaloti", - sakė G. Neniškis.

Pasak jo, reaguojant į vežėjų prašymus, į naują, praėjusį mėnesį miesto Tarybos patvirtintą Keleivių ir bagažo vežimo vietinio susisiekimo autobusais ir maršutiniais taksi Klaipėdos mieste tvarkos aprašą buvo įtrauktas punktas, susijęs su keleivių saugumu. Jame rašoma, kad "keleivis privalo pasirūpinti savo saugumu, jei yra laisvų sėdimų vietų - atsisėsti ir užsisegti saugos diržą, jei jis yra įrengtas, o stovint - laikytis už turėklų". Kitas šios tvarkos punktas draudžia važiuoti stovint ant autobuso laiptelių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder