Ką draudžia ir ką leidžia kelio ženklas "Sustoti draudžiama"?

Ką draudžia ir ką leidžia kelio ženklas "Sustoti draudžiama"?

Policijos departamentas, reaguodamas į straipsnius šalies žiniasklaidoje apie tai, kaip asmuo Tauragėje automobilį paliko įvažiavime į savo namo kiemą ir neišvengė policijos pareigūnų baudos, atkreipia dėmesį, kad valstybės institucijų atstovai, atsakingi už saugų eismą, skirtingai vertina paminėtą situaciją. 

Kelių eismo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimu Nr. 1950 "Dėl Kelių eismo taisyklių patvirtinimo", 1 priede nustatyta, kad draudžiamieji ženklai ką nors draudžia arba tuos draudimus panaikina. Skelbiama, kad kelio ženklas Nr. 332 "Sustoti draudžiama" draudžia transporto priemonėms sustoti (stovėti) toje kelio pusėje, kurioje yra kelio ženklas, išskyrus sustojimą maršrutiniam transportui skirtose stotelėse. Negalioja skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtoms transporto priemonėms. 

Policijos manymu, įvažiavimas į šalia kelio esančią teritoriją yra laikytinas atskiru keliu, todėl kelio ženklo Nr. 332 "Sustoti draudžiama" reikalavimai vairuotojams neturėtų galioti, nes jis galioja tik tame kelyje, kuriame yra įrengtas. 

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad pareigūnas įvertina įrodymus pagal vidinį savo įsitikinimą, pagrįstą visapusišku, pilnutiniu ir objektyviu visų bylos aplinkybių viseto išnagrinėjimu, vadovaudamasis įstatymu ir teisine sąmone. Tačiau tenka pripažinti, kad pareigūnai, surašydami administracinių teisės pažeidimų protokolus ir skirdami administracines nuobaudas, galbūt ne visada įvertina visas vairuotojų daromų Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų aplinkybes, ir galimai pamiršta apie Policijos veiklos įstatyme įtvirtintus policijos veiklos principus – pagarbos žmogaus teisėms ir humanizmo. 

Toks teisėtas, bet atskirais atvejais galbūt neteisingas įstatymo taikymas, sukelia visuomenės ar atskirų jos narių nepasitenkinimą ar pasipiktinimą. 

Policija primena, kad KET nustato eismo keliais tvarką visoje šalies teritorijoje. Eismo dalyviai privalo išmanyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti KET ir jų laikytis. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder