Išmanieji telefonai: ir padeda, ir trukdo

Išmanieji telefonai: ir padeda, ir trukdo

Išmanumas - tiesa, technologinis, o ne pačių žmonių - vis giliau braunasi į automobilius. O tai, beje, ne visada yra gerai.

Tyrimas, atliktas Didžiojoje Britanijoje, parodė, jog vis daugiau vairuotojų, ypač jaunesnio amžiaus, valdydami automobilį fotografuoja save išmaniaisiais telefonais ir naudojasi socialiniais tinklais internete.

"Selfie" (šis žodis 2013-aisiais net tituluotas Oksfordo žodyno Metų žodžiu), arba - lietuviškai - "asmenukė", nepaisant kritikų prognozių, niekaip neišeina iš "išmaniųjų" vartotojų mados.

Paskutinė britų automobilininkų apklausa parodė, jog vienas iš 14 vairuotojų (arba 7 proc.) fotografuoja save valdydamas mašiną, o vienas iš 20 (4 proc.) iškart naudojasi aplikacijomis, skirtomis pasidalinti šiomis nuotraukomis su draugais.

9 proc. apklaustųjų (maždaug vienas iš 10-ies) prisipažino dėl naudojimo mobiliuoju telefonu pakliuvęs į avariją.

Tarp jaunų (18-24 metų) vairuotojų skaičius besifotografuojančių prie vairo siekia 9 proc. - tą daro vienas iš 10-ies. Be to, būtent šios amžiaus kategorijos automobilininkai vairavimo metu naudojasi nuotraukų peržiūra "Twitter" (8 proc.), "Pinterest" (5 proc.) ar "Instagram" (5 proc.) tinkluose.

Daugiau nei trečdalis vairuotojų (36 proc.) prisipažino besinaudojantys telefonu prie vairo - 75 proc. jų skambina arba atsiliepia į skambučius, o žinutes rašo 43 proc. 17 proc. automobilininkų nuolat naudojasi navigacinėmis sistemomis telefone, 11 proc. bendrauja per "Facebook" tinklą, 7 proc. ieško muzikos, 5 proc. tikrina savo el. paštą.

Beje, 33 proc. iš 2 000 apklaustųjų mano, jog mobilusis telefonas turėtų būti automatiškai blokuojamas, kai jo savininkas valdo automobilį.

Lyg išgirdusi tokius pageidavimus kompanija "Apple" padavė prašymą užpatentuoti įrangą, blokuojančią vairuotojo skaitmeninius prietaisus. Naujoji technologija automobiliui judant blokuos visas išmaniojo telefono funkcijas, išskyrus garsines (balso).

Tiesa, kol kas neaišku, kaip naujoji sistema atpažins, kuris telefonas automobilyje yra vairuotojo - juk "Apple" nesiryš skriausti ir niekuo dėtų "iPhone", "iPod" ar "iPad" savininkų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder