Europos Komisija sukilo prieš Vokietiją dėl mokamų autobanų

Europos Komisija sukilo prieš Vokietiją dėl mokamų autobanų

Birželio 8 dieną Vokietija priėmė įstatymą, kuriuo įvedė naują kelių mokesčių sistemą automobiliams. Ji taip pat priėmė įstatymą, kuriuo kelių mokestis Vokietijoje registruotoms transporto priemonėms išskaičiuojamas iš metinio transporto priemonėms taikomo mokesčio. Taip, Europos Komisijos (EK) nuomone, de facto taikoma išimtis tik Vokietijoje registruotiems automobiliams.

EK išplatintame pranešime teigia, kad jai didžiausią rūpestį kelia su registravimo šalimi susijusi netiesioginė diskriminacija. Esą ji kyla dėl kelių dalykų. Pirma, tik Vokietijos naudotojai nemokės kelių mokesčio, nes jis visas bus išskaičiuojamas iš transporto priemonėms taikomo mokesčio. Antra, trumpalaikių vinječių, kurias paprastai įsigyja užsieniečiai, kaina yra neproporcingai didelė.

Nuo pat 2013 metų, kai Vokietija paskelbė apie tokią priemonę, EK vykdė intensyvias atviras diskusijas su Vokietijos valdžios institucijomis dėl priemonės neatitikties Europos Sąjungos (ES) teisei. Remdamasi išsamia teisine analize, EK ne kartą išreiškė susirūpinimą tiek ekspertų, tiek politiniu lygmeniu.

Po galutinės teisės akto versijos paskelbimo Komisija apgailestaudama pastebi, kad pagrindiniai susirūpinimą kėlę diskriminaciniai aspektai liko nepašalinti. EK nuomone, naujoji automobiliams taikoma kelių mokesčių sistema sukelia didesnę naštai kitų ES valstybių narių piliečiams nei vokiečiams. Kitose ES valstybėse (pvz., Austrijoje, Slovėnijoje) taikomos apmokestinimo sistemos tokių diskriminacinių aspektų neturi – tai pasiekta dėl EK veiksmų prieš įvedant kelių mokesčius automobiliams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder