Egzaminas - prie įjungtų kamerų

Egzaminas - prie įjungtų kamerų

Planai

Parduotuves bei bankus užkariavusios vaizdo kameros gali atsirasti dar vienoje vietoje - automobiliuose, kuriais važiuojant laikoma praktinė egzamino vairavimo pažymėjimui gauti dalis.

Šiuo metu valstybės įmonė "Regitra" svarsto, ar nereikėtų egzaminų automobiliuose sumontuoti garsą ir vaizdą įrašinėjančios įrangos - esą tai padėtų užtikrinti vertinimo objektyvumą.

"Kam to reikėtų? Įgyvendinti tai, kas egzaminuotojų darbe bei egzaminuojamųjų veiksmuose privaloma. Nekalbam apie korupciją ar kyšininkavimą - tiesiog kameros padėtų nustatyti, kaip laikantis egzaminą žmogus vairavo, ir kaip jį vertino egzaminuotojas", - "Autosalonui" sakė "Regitros" Egzaminų metodikos skyriaus vyresnysis specialistas Algimantas Tarabilda.

Tačiau jis pripažįsta, kad tai - gana kontroversiškas klausimas.

"Reikia gerai apgalvoti, kas iš to išeis. Lazda turi du galus - juk sumontuota vaizdo ir garso filmavimo technika egzaminuojamajam, kuris ir taip jaudinasi, būtų dar viena streso sukėlimo priemonė, o kartu būtų ir blogesni vairavimo rezultatai", - teigė A. Tarabilda.

Todėl, anot jo, šis klausimas - diskutuotinas: "Nėra priimta jokio konkretaus sprendimo, jis - dar gana toli. Dabar tik diskutuojama apie tai. Norime išgristi visuomenės nuomonę šiuo klausimu, gal ir apklausų būdu".

Tokią praktiką taiko kaimyninė Latvija, jos patirtimi ir būtų remiamasi diegiant naujovę. Teigiama, jog įrašai galėtų būti saugojami apie pusę metų ir peržiūrimi tik kilus ginčams ar įtarimams.

"Regitros" specialisto teigimu, prieš kurį laiką vaizdo kameros buvo sumontuotos įmonės Kauno filialo patalpose, tačiau naudos iš to būta nedaug.

Pastaruoju metu kyla nemažai diskusijų dėl to, kad daugėja neišlaikančiųjų egzamino. Dažnai pasigirsta nuomonės apie tai, neva "Regitra" suinteresuota blogiau įvertinti egzaminuojamąjį ir gauti papildomą pelną dėl pakartotinio egzamino laikymo.

Kristijonas BAUKYS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder