Dviratininkai Herkaus Manto gatvėje keliami nuo šaligatvio

Dviratininkai Herkaus Manto gatvėje keliami nuo šaligatvio

Pėstieji gali triumfuoti - jau netrukus jiems nebereikės gana siauro šaligatvio centrinėje Klaipėdos gatvėje dalintis su dviratininkais. Savivaldybės Saugaus eismo komisija nusprendė, kad dviračiais važiuoti Herkaus Manto gatvės atkarpoje tarp Danės gatvės ir Lietuvininkų aikštės bus galima tik gatve. [CITATA]

Tiesa, atrodo, kad dviratininkams toks sprendimas mielas nėra - jiems nebus skirta speciali juosta, kaip yra Tiltų gatvėje, o liepta važiuoti viena eismo juosta kartu su didžiaisiais autobusais ir mikroautobusais.

Toks Saugaus eismo komisijos sprendimas nenorom privertė prisiminti maisto grandinę - dviratininkai sako esantys stumiami į pavojų gyvybei bei konfliktus su "pavojingiausio" - viešojo transporto - vairuotojais, o šalininkai atremia, jog būtinas kompromisas, mat dabar nuo važinėjančiųjų dviračiais kenčia silpnesni už juos - pėstieji.

"Šį klausimą komisijoje nagrinėjome jau prieš keletą metų. Tada nuspręsta, kad sprendimai būtini. O dabar dviratininkų dar labiau padaugėjo, ir jie nebetelpa siaurame šaligatvyje su pėsčiaisiais. Nėra normali situacija, kai pėstieji priversti spaustis į sieną saugodamiesi dviratininkų", - motyvavo pasiūlymą pateikęs Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Anot jo, būtinas kompromisas, ir juo gali būti dviratininkų perkėlimas į gatvę. Šaligatviu važiuoti dviračiu draustų ženklai, o pirmojoje eismo juostoje minėtoje Herkaus Manto gatvės atkarpoje būtų uždrausta važiuoti lengviesiems automobiliams - ji būtų paženklinta raide A.

Vertimu šią juostą dalintis su autobusais ir mikroautobusais dviratininkų atstovai nepatenkinti.

"Esame kišami po pavojingiausiu transportu. Dviratininkai tikrai nevažiuos į gatvę, jei jausis nesaugiai", - posėdyje sakė Lietuvos dviratininkų bendrijos narys Darius Mileška.

"O dabar po dviračiais kišami vaikai ir seneliai, kurie nespėja atšokti į šoną", - replikavo A. Šulcas.

KAI KURIE dviratininkai ir dabar važinėja Herkaus Manto gatve. Netolimoje ateityje tą daryti bus priversti visi tokių transporto priemonių naudotojai. Redakcijos archyvo nuotr.

D. Mileškos kolega Saulius Ružinskas siūlė kitą variantą - dviratininkams skirti tokią pat 1,5 metro pločio juostą, kokia yra Tiltų gatvėje.

"Kiekviena kryptimi būtų po dvi juostas - viena, platesnė, lengviesiems automobiliams ir autobusams, kita, siauresnė - dviratininkams", - teigė jis.

A. Šulcas ir čia turėjo savų argumentų.

"Tiltų gatvėje situacija kitokia - ten negali važinėti lengvieji automobiliai, todėl eismo intensyvumas mažesnis, ir vienos juostos autobusams užtenka. O iš Herkaus Manto gatvės atkarpos lengvųjų automobilių nepatrauksime. Bent jau artimiausiu metu.

Kitas dalykas - po 3-4 metų bus naujas tiltas per Danę. Žiūrėsime, kas bus tada - gal persiskirstys srautai ir, pavyzdžiui, Herkaus Manto gatve važiuos mažiau transporto", - dėstė vicemeras.

Su jo pasiūlymu sutiko ir VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis. Jis pripažino, kad konfliktų tarp dviratininkų ir autobusų bei mikroautobusų vairuotojų gali būti ("Dviratininkų yra visokių. Kaip ir autobusų vairuotojų"), tačiau sakė manantis, jog tai yra "protingas laikinas kompromisas".

"Tokių pavyzdžių, kai dviračiai dalinasi vieną eismo juostą su autobusais, pasaulyje yra ne vienas - Londone, Stokholme, kituose miestuose, kur to eismo nėra kur padėti", - sakė jis.

Uostamiesčio Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis dar bandė sakyti, kad užtikrinti dviratininkų saugumą, ypač ties įvažiavimais į kiemus, kur A juosta galės naudotis ir lengvieji automobiliai, bus sudėtinga, tačiau jo per daug niekas neklausė - vienam esant prieš ir dviem susilaikius, septyni komisijos nariai balsavo už dviratininkų pašalinimą nuo šaligatvio.

Tiesa, prieš tai sutarta, kad teks kiek pakoreguoti šviesoforo sankryžoje su S. Daukanto gatve veiklos režimą - kad antrojoje juostoje nebūtų priversti ilgai laukti tie automobilininkai, kurie iš Herkaus Manto gatvės suka į kairę.

Šią vasarą, ko gero, dar galios senoji tvarka - Savivaldybės atstovams parengti naują schemą, kelininkams pastatyti arba nupiešti naujus ženklus bei perderinti šviesoforą prireiks ne vieno mėnesio.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder