Biškekas pėsčiuosius saugo 3D formatu

Biškekas pėsčiuosius saugo 3D formatu

Kirgizija nėra šalis, kuri garsėtų itin aukštu eismo saugumo lygiu ar inovatyvių technologijų vystymu. Tačiau kartais genialumas glūdi paprastume, byloja vienos kirgizės studentės, susirūpinusios pėsčiųjų saugumu, iniciatyva.

Neseniai šios šalies sostinės Biškeko gatvėse atsirado keturios perėjos, pažymėtos 3D stiliumi nudažytomis zebro linijomis. Jos atsirado ties trimis mokyklomis ir vaikų globos namais.

Idėjos autorė - Amerikos universiteto Centrinėje Azijoje žurnalistikos ir masinių komunikacijų 3 kurso studentė Begimai Satajeva.

Elementariu "Vizualinio efekto" vardu pavadintas projektas tapo puikiu pavyzdžiu, kaip galima pigiai, tačiau efektyviai užtikrinti pėsčiųjų saugumą.

Pati B. Satajeva sako, jog eismo saugumo srityje yra daug įvairių projektų, pasmerktų žlugti - vyksta seminarai, žmonėms kas nors aiškinama, tačiau su praktika ir realiu gyvenimu tai dažnai neturi nieko bendro. Tad įgyvendinti šį tą žemiško ir buvo jos pagrindinis tikslas.

Tiesa, tą padaryti nebuvo taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio - teko įveikti daugybę laiptelių biurokratinėje Biškeko merijos piramidėje. Tačiau padedant savanoriams 3D perėjos atsirado.

Kol kas jų tik keturios, nes laukiama platesnio vairuotojų reakcijos tyrimo. Taip sureaguota į kritiką, esą 3D perėja gali duoti priešingą efektą - neva vairuotojų dėmesys bus blaškomas ir atsiras avarijų rizika.

O vairuotojų reakcijų išties yra įvairių - vieni pristabdo prieš perėją bijodami "numušti" zebro linijas, kiti, nekreipdami dėmesio į nieką, per perėjas važiavo net jas dažant.

INFORMACIJA

Biškekas - miestas Kirgizijos šiaurinėje dalyje, šalies sostinė ir didžiausias miestas. 906 tūkst. gyventojų (2007 m.). Biškeke įsikūrusi Kirgizijos mokslų akademija, yra 8 aukštosios mokyklos, 4 teatrai. Miestas įkurtas 1864 m. kaip rusų karinis kaimelis. Iki 1926 m. vadinosi Pišpeku, sovietmečiu - Frunze.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder