Automagistralės vizija pažadino nerimą

Automagistralės vizija pažadino nerimą

Išgirdę gandus, kad jau netrukus kelias Klaipėda-Liepoja gali gauti automagistralės statusą, subruzdo šalia jo gyvenantys žmonės - esą jiems gali tapti sudėtinga patekti į namus. Kelininkai ramina - artimiausius kelerius metus nieko panašaus neplanuojama, tad žmonių nerimas esąs be pagrindo.

Maždaug 8 kilometrus nuo Klaipėdos nutolusios Bruzdeilyno individualių namų gyvenvietės, įsikūrusios Pajūrio regioninio parko apsauginėje zonoje, gyventojus neseniai pasiekė kalbos, kad uostamiestį su Palanga jungiantis kelias turėtų gauti automagistralės statusą.

Didžiausią nerimą žmonėms sukėlė tai, kad tokio statuso keliui galioja tam tikri reikalavimai, vienas iš kurių - atitinkamo saugumo sankryžos.

"Yra standartai, o pagal juos šiame kelyje neliktų apsisukimo vietų, būtų tik dvi sankryžos - ties keliu į Karklę ir ties keliu į Nemirsetą. Tai reikštų, kad mums grįžtant namo iš Klaipėdos tektų važiuoti iki apsisukimo vietos nebe 2 kilometrus, kaip yra dabar, o 7-8. O jei važiuojama ne vieną kartą per dieną, o du, tris ar keturis?" - "Autosalonui" skundėsi Jolita Pakulienė, Bruzdeilyno bendrijos pirmininkė.

Pasak jos, valstybės įmonės "Klaipėdos regiono keliai" atstovai žada, jog kai tik bus parengtas kelio rekonstrukcijos projektas, vyks viešas svarstymas.

"Tačiau juk jau bus išleisti dideli pinigai projektavimui, padarytos kitos investicijos, ir tikrai niekas nieko nekeis. Bus naujas Žaliojo Slėnio variantas", - teigia moteris, primindama Žaliojo Slėnio ir Aukštkiemių gyvenviečių istoriją, kuomet rekonstravus kitą kelio Klaipėda-Liepoja ruožą vietos gyventojai liko be patogių privažiavimo kelių prie savo namų ir net surengė ratuoto protesto akciją.

J. Pakulienė įsitikinusi, kad vadinti keliolikos kilometrų kelio, šalia kurio pilna gyvenviečių, ruožą automagistrale yra absurdas.

"Valdžia rūpinasi ne tais, kurie čia gyvena, o tais, kurie važiuoja į Palangą iš Vilniaus ar Kauno. O kaip bus, jei kam nors iš mūsų gyvenvietės gyventojų prireiks skubios medikų pagalbos ar kils gaisras?" - sako Bruzdeilyno bendruomenės vadovė.

Kelininkai tikina, jog visi šie nuogąstavimai - be pagrindo.

"Paversti Klaipėdos-Liepojos kelią, dabar turintį magistralės statusą, automagistrale Lietuvos automobilių kelių direkcijoje nebuvo nei minčių, nei kalbų. Taip, kelio rekonstrukcija ateityje numatoma, bet ir jai įvykus vargu ar čia bus automagistralė", - teigė VĮ "Klaipėdos regiono keliai" direktorius Petras Kaučikas.

Anot jo, preliminariai numatyta, jog dvi dabartinės sankryžos - su Nemirsetos keliu ir Karklės keliu - bus dviejų lygių, tačiau jokių sprendimų dėl apsisukimo vietų kol kas nėra.

"Šiuo metu direkcija yra pavedusi projektuotojams paruošti vadinamuosius projektinius pasiūlymus. O kada bus pradėta ta rekonstrukcija, pasakyti neįmanoma. Pirmiausia reikės atlikti žemių nusavinimo procedūrą. Be to, pirmiau turi būti baigta Palangos aplinkkelio statyba, o kada ji prasidės, taip pat nėra tiksliai aišku.

Dabar kelio ruožas tarp Normatų ir Nemirsetos sankryžų yra gana neblogos būklės - ištaisėme dideles, pavojų kėlusias provėžas, todėl važinėti iš Klaipėdos į Palangą yra gana saugu. Rekonstrukcija gali ir palaukti", - teigė P. Kaučikas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder