Apie olimpines žaidynes - kitaip

Apie olimpines žaidynes - kitaip

Dar 2015 metų birželio 17 d. buvo patvirtinta klasikinio ugdymo samprata. "Tikslas - išugdyti vakarietiško mentaliteto išsilavinusį, įgijusį platų kultūros akiratį, kūrybingą žmogų, įgalintą kompetentingai ir kūrybiškai reflektuoti praeities ir dabarties kultūrų santykį ir išlaikyti individo ir visuomenės tarpusavio įsipareigojimų pusiausvyrą" - tokį įpareigojantį priesaką galima aptikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos tinklapyje.

Šiuos įsipareigojimus pasiryžę prisiimti ir Klaipėdos "Versmės" progimnazijos mokytojai.

Čia nuo rugsėjo 1-osios klasikinio ugdymo sampratos elementai įgyvendinami 1-oje ir 5-oje klasėse.

Nors mokslo metai tik įsibėgėja, tačiau pasidžiaugti yra kuo.

Antikos kultūra vadinama šiuolaikinės Europos civilizacijos lopšiu. Tad ir plataus akiračio formavimas pradėtas nuo Antikos kultūros, meno, filosofijos studijavimo. Neapsirikite, progimnazijos mokytojai nepasodino klasikinio ugdymo studijas pasirinkusio mokinio prie sudėtingo traktato, tačiau suteikė galimybę prisiliesti prie kultūros ištakų reflektuojant su dabarties kultūra.

Viena pirmųjų gvildentų temų - Olimpinės žaidynės. Per įvairias pamokas mokiniai studijavo Olimpinius simbolius, kūrė kostiumus, analizavo priesaiką, rašė rašinėlius, kalbėjo apie dopingo vartojimą ir kita. Viską vainikavo spalio 22 dienos išvyka į Vilnių, kur mokiniai lankėsi Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete.

Mokiniai išgirdo ne tik įdomią olimpinių žaidynių istoriją, pačiupinėjo deglus, talismanus, bet ir susitiko su maratonų bėgike Diana Labočevske. Neįtikėtina, kiek ištvermės ir ryžto reikia norint kiekvieną mėnesį bėgant įveikti apie 900 km. Ir kiurksoti prie televizoriaus ekrano nėra kada, o nuo bėgimo rutinos gelbsti ausinukai, kuriuose skamba ne tik muzika, bet ir audio knygų tekstai.

Mokiniai namo parsivežė aiškią žinutę - niekada nepasiduok! Žmogus niekada nepralaimi - jis tik išmoksta dar vieną pamoką. Kad noras klystant tobulėti nenugultų minčių labirintuose, kiekvienas dovanų gavo sportinių batelių raištelius. Juk daug smagiau judėti, kai į priekį veda ant raištelių sugulę žodžiai - draugystė, pagarba ir tobulėjimas.

"Kad tokios būtų visos pamokos",- išgirdau kalbant mokinius. Tad tikiu, kad auga smalsi, žingeidi karta. Tikiu, kad olimpinė žinių ugnis, rusenanti jų širdyse, nukeliaus ilgą kelią ir neužges. Tikiu, kad klasikinio ugdymo sampratos elementų įgyvendinimas gali išugdyti išprususią, plataus kultūrinio akiračio, kūrybingą asmenybę.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder