2014 m. balandžio 19 d. 15:07 val., šeštadienis

Kalėdinis kalakutas

Kalėdinis kalakutas

Neišvengiamai artėjant Šv. Kalėdoms, "Vakarų ekspresas" skelbia gardžiausio šventinio patiekalo, kurio sudėtyje yra kalakutiena, paruošimo recepto konkursą.

Kalakutiena, viena sveikiausių mėsos rūšių, ypač vertinama per šventes. Keptas kalakutas - ne tik gardus patiekalas, bet ir įspūdingiausia šventinio stalo puošmena. Keptas šventinis kalakutas XX amžiaus pradžioje nukonkuravo žąsį net konservatyvumu garsėjančioje Anglijoje.

Šventinį kalakutą svarbu mokėti gardžiai paruošti. Todėl kviečiame jus pasidalinti savo naudojamais šventinio patiekalo, kurio sudėtyje yra kalakutiena, paruošimo paslaptimis.

Kaip dalyvauti? Savo siūlomą receptą ir, jei turite, patiekalo nuotrauką, įkelkite tiesiai čia (žemiau esančioje dalyvio formoje).

Receptus taip pat galite siųsti elektroniniu paštu adresu konkursas@ve.lt

Daugiausia VE.lt lankytojų balsų surinkusio recepto autoriui įteiksime Baltuonių ūkyje išaugintą kalakutą.

Dar vienas šventinis kalakutas atiteks gardžiausio recento autoriui, kurį išrinks "Vakarų ekspreso" komisija.

Balsuoti už labiausiai patikusį receptą galima iki gruodžio 22 d. 12 val.

Pabaiga 2010 m. gruodžio 25, šeštadienis

Dalyviai

Asta B.

Asta Burinskiene

Natalija R

Asta B.

Geras būdas, kaip išsikepti skanų, minkštą ir sultingą kalakutą.6,5 kg kalakutas
175 g sviesto aptepimui
230 g šoninės arba lašinių


200 g džiūvėsėlių
130 g smulkiai sukapotų lazdynų arba graikinių riešutų
8 g druskos
0,5 g maltų juodųjų pipirų
0,02 g džiovintų peletrūnų (Peletrūnas)
70 g sviesto
500 g svogūnų
20 g cukraus
1 apelsino sultys
2 kiaušiniai

1. Renkantis kalakutą, reikia žinoti, kad kalakučių mėsa yra minkštesnė ir švelnesnė už kalakutų. Suprantama, geriausiai yra nusipirkti šviežią kalakutą. O šaldytą kalakutą prieš kepant reikia nusipirkti keletą dienų anksčiau, nes jį reikės gana ilgai atlaidinti. Šviežią kalakutą reikėtų pirkti prieš dvi-tris dienas. Atidžiai išvalyti vidų, kalakutą ir jo vidų gerai nusausinti, apdengti folija ir padėti į šaldytuvą. Šaldytas kalakutas reikalauja atsakingo atlaidinimo ir čia galimi du variantai. Nenuimat pakuotės, padėti kalakutą į vėsią (ne aukštesnę 16 laipsnių) vietą. Antrasis yra greitesnis, - įpakuotą kalakutą įdėti į šaltą, ne aukštesnį nei 15 laipsnių vandenį, dažnai jį keičiant. Vidutinio dydžio kalakutas atsileis per 19-24 valandas, o 9 kilogramų kalakutui reikės net dviejų parų. Kai kalakutas atsileis, reikia patikrinti, ar neliko viduje ledo kristalų. Jei jų nėra, galima nuimti įpakavimą ir paukštį padėti į šaldytuvą.2. Prieš kepant, kalakutą reikia iš vakaro išimti, iš išorės ir vidaus įtrinti druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikti kambario temperatūroje iki pat kepimo. Apačioje aprašyta, kaip elgtis su kg kalakutu.
3. Įdarui 70 g sviesto apkepinti 500 g smulkiai supjaustytų svogūnų, suberti 20 g cukraus, vieno apelsino išspaustas sultis ir troškinti, kol sultys beveik išgaruos. Po to sudėti 200 g džiūvėsėlių, 130 g smulkiai sukapotų lazdynų arba graikinių riešutų, 8 g druskos, 0,5 g maltų juodųjų pipirų, 0,02 g džiovintų peletrūnų, įmušti 2 kiaušinius ir viską gerai išmaišyti. Įdaryti kalakutą šiuo arba kitu savo mėgiamu įdaru. 2/3 įdaro sukišti per kaklo ertmę tarp mėsos ir odos ir sutvirtinti mediniais dantų krapštukais. Likusį įdarą sudėti per užpakalinę dalį, - įdarą kimšti ne stangriai. Surišti kojeles, patartina surišti ir sparnelius. Kalakutą aptepti 175 g minkštu sviestu.
3. Ant užtepto sviesto sudėti apie 230 g šoninės arba lašinių. Pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais. 4. Į kepimo skardą sudėti keletą ilgų folijos juostų skersai ir keletą ilgų juostų išilgai. Ant folijos juostų padėti paruoštą kalakutą, folijos juostomis kalakutą apvynioti taip, kad gautųsi be jokio plyšelio erdvus sarkofagas: oras apie kalakutą turi laisvai cirkuliuoti. Taip kepimui paruoštą kalakutą dėti į 220 laipsnių karštumo orkaitę ir toje temperatūroje kepti 40 minučių, - tai reikalinga tam, kad karštis į kalakutieną ir įdarą kaip galima greičiau prasiskverbtų. Po to karštį sumažinti iki 170 laipsnių karščio ir kepti 3,5 val. 5. Po šito kalakutą išimti, švariai nuimti ir išmesti foliją. Susidariusios kepimo metus sultys turi iškilti skardoje. Kalakutą aplaistyti šiomis sultimis, padidinti kepimo temperatūrą iki 200 laipsnių karščio ir neatidarant durelių dar kepti 40 minučių.6. Baigus kepti reikia patikrinti ar kalakutas gerai iškepęs. Storąją mėsos vietą pradurti virbalu ir šaukštu surinkti išsiskyrusias sultis, jei sultys švarios be rausvo atspalvio, - kalakutas gerai iškepęs. O jei jos rausvos arba su krauju, - dar 40 minučių kepti. Iškepusį kalakutą patartina apdengti folija ir palikti 20- 40 minučių, kad mėsa galutinai subręstų, lengviau išsivaikščiotų sultys. Mėsa taptų minkštesnė ir ją būtų galima lengviau pjaustyti.Įvairių svorių kalakutų kepimo laikas:

o 3,5-4,5 kg - 30 min. 220 laipsnių temperatūroje, po to 2 1/2 - 3 val. 170 laipsnių temperatūroje, galiausiai 30 minučių (neuždengtą) 2000С
o 6,75-9 kg - 45 min. laipsnių temperatūroje, po to 4-5 val. 170 laipsnių temperatūroje, galiausiai 30 minučių (neuždengtą) 2000С

Turėkite omenyje, kad orkaitės, kaip ir kalakutai yra visi skirtingi, todėl visada virbalu patikrinkite ar gerai iškepęs kalakutas.SKANAUS.

Asta Burinskiene

Įdarytas kalakutas - ne vienoje tautoje pagrindinis ir didžiausias šventinis patiekalas. Kiekviena tauta jį kepa savaip. Mes siūlome pabandyti kalakutą kepti įdarytą su graikiškų riešutų ir kepenėlių arba ryžių ir džiovintų vaisių įdaru.

Graikiškais riešutais ir kepenėlėmis įdarytas kalakutas

Kalakutas,
500 g paukštienos kepenėlių,
500 g graikiškų riešutų,
4 kiaušiniai,
¼ piene mirkyto batono,
100 sviesto,
druskos ir pipirų.

1. Kalakutą ištrinkite druska ir pipirais ir padėkite nakčiai šaltoje vietoje.

2. Kepenėles pakepinkite su trupučiu sviesto, sumalkite, sumaišykite su smulkintais graikiškais riešutais, piene išmirkytu batonu, likusiu sviestu, kiaušiniais, pasūdykite ir paskaninkite prieskoniais.

3. Kalakutą prikimškite paruošto įdaro, užsiūkite ir kepkite orkaitėje dažnai palaistydami išsiskiriančiomis sultimis. Kepimo trukmė priklauso nuo kalakuto dydžio ir amžiaus. Geriausia yra pirkti jaunesnį kalakutą, tuomet jo mėsa nebus kieta ir sausa. Beje, nešaldytas kalakutas visuomet yra geriau už šaldytą.

Natalija R

Ingredientai

* 1 kg kalakutienos mėsos
* 500 g bulvių,
* 300 g šviežių kopūstų
* 400 g burokėlių
* 200 g morkų
* 200 g svogūnų
* 400g pomidorų padazo
* 1 šaukštelis acto 6%
* 2-3 skiltelės česnako
* 2-3 lauro lapai
* Petražolių šaknys (džiovinti)
* Druska
* Pipirai
* Augalinis aliejus
* Žakumynu, pagal skonį

Receptas

Sudedam ingredientus , į keturių litrų puodą


mėsa įdekite i vandeni, virkite 1,5 valandos.

mėsa supjaustoma į pailgus gabaliukus.



Supjastom kopūstus juostelėmis.

supjaustom svogūną.

Morkas,burokelius sutrinti vidutiniskai


bulves, supjaustyti kubeliais.

burokelius kepti augaliniame aliejuje.

Pridėti acto ir pomidorų padažo (jei jums pertiršta, įpilkite truputį vandens) ir virkite 5-7 minutes.

alyvuogių aliejuje apkepinam svogūną.

Pridėti morku,
i verdanti sultinį įdėti bulvių ir druskos.

Kai sultinys verda, įdėti kopūstų. Virti ant mažos ugnies 5 minutes.

Pridėti burokėliu ir virkite apie 10 minučių.

Pridėti svogūnų ir morkų.

Reikia pridėti, lauro lapų, petražolės ,krapus,. Jei reikia, pridėkite druskos ir pipirų.

Pridėti česnaku, suspaudus per spaustuva
Nuimkite nuo ugnies, palikite 15-20 minučių.
Paruose supilkite sriubą i lekste, pridėti grietinės ir pabarstykite žalumynais.

Gero apetito!

11

502

7

Dainora

Natalija R

Vida Sinkeviciute

Dainora

Perkame paukšti
Šventiniam stalui geriausiai tiks 3 – 4 kilogramų kalakutas. Pirkdami žinokite, kad tik jauno paukščio oda būna šviesi, minkšta ir elastinga. Daugiau kaip 4 kg sveriantis paukštis, jeigu jo neapvirsime, labai ilgai keps.
Ruošiame kepimui
Kad kalakuto mėsa būtų švelnesnė, malonaus skonio, jį įtrinkite tokiu mišiniu: 1 citrinos sultys, 1 šaukštas aliejaus, smulkiai supjaustyta česnako galvutė, imbiero (pagal skonį) ir druskos. Geriau naudoti sutarkuotą imbiero šaknį, nes milteliai labai aitrūs, todėl jų dėti reikia labai atsargiai. Be to, naudojant imbiero šaknį mėsa bus aromatingesnė. Šiuo mišiniu iš vidaus ir iš išorės kruopščiai ištrintas kalakutas laikomas vėsioje patalpoje ne trumpiau kaip parą.
Įdaras
Kalakutą galima kimšti kopūstais. Įdarui raugintus kopūstus apkepkite aliejuje. Taip pat įdėkite supjaustytą didelę svogūno galvą ir dar pakepkite. Taip paruoštais kopūstais prikimškite kalakuto vidų ir užsiūkite. Paukštį suvyniokite į folgą. Kalakuto vidų galima prikimšti paruoštu faršu, o raugintus kopūstus ištroškinti keptuvėje. Įdarui taip pat tinka rūgštūs obuoliai ir slyvos.
Kepimas
Kalakutą, kuris sveria 3 – 4 kilogramus, orkaitėje kepkite 3 valandas, 170°C temperatūroje. Didesniame karštyje kepti kalakutą neverta, nes tada mėsa tampa sausesnė.
Iškeptą kalakutą išimkite iš folgos ir ištepkite medaus padažu. Medaus padažą paruoškite taip: ant silpnai įkaitintos viryklės ištirpinkite 2 šaukštus medaus, į jį įberkite truputį druskos, paprikos miltelių ir įdėkite šaukštą sviesto. Viską išmaišykite ir šia mase kruopščiai išteptą kalakutą įdėkite į orkaitę. 200 – 230°C temperatūroje apkepamas kalakutas netrukus bus auksinio atspalvio, o paviršius – traškus. Prieš patiekiant paukštį galima apiberti smulkiais česnako gabaliukais. Visas kambarys kvėpės.
Garnyras
Garnyrui geriausiai tinka virtos bulvės arba bulvių košė. Nepamirškite žalumynų ir šviežių daržovių.

Natalija R

Skanu ir greitai.
Įdaryti bulvės. Ingredientai

* 1 kg bulvių
* 1 rūkyta kalakutų krutinele
* 200 g pomidorų
* 50 g sūrio
* Žalias
* Majonezas
* Druska
* Pipirai

Receptas

Virinam bulvės (nenuvalant oda) pasūdytame vandenyje kol išvirs..
Tada bulves atvesinam, nuvalom žievelės.

Supjaustom išilgai į dvi dalis.

Su arbatiniu šaukšteliu darom idubimus, pašalinam is idubimu mase..

Mase is bulviu supjaustom kubeliais.

Kalakuto mėsa, supjaustykite kubeliais.

Smulkiai supjaustom zalumynus.

Kubeliais pomidorus.
Sumaišykite bulvių minkštimo, kalakutienos mėsa, pomidorai, zalumynai.Nedaug druskos ir pipiru, įdėti majonezo ir gerai išmaišykite.
Sūri sutarkuoti smulkiai.

Su gauta mase farširuosim bulves.
Pabarstykite bulvės su sūriu, kepti orkaitėje.
Kepkite 180 laipsnių iki tol, kol sūris paruduos.

Gero apetito!

Vida Sinkeviciute

Labai puikus, greitai paruošiamas, aromatingas kalakutienos curry su bananais.

Reikės:


500g kalakučiukų krūtinėlių
1 banano
kapoto svogūno
2-3 skiltelių kapoto česnako
1 skardinės kokoso pieno
1-2 a.š kario prieskonių
1a.š aitriosios paprikos
0,5a.š muskato riešuto
0,5 vištienos sultinio kubelio
kitų mėgiamų indiškų prieskoniu
saujos kapotų šviežių žolelių (kalendros, petražolės…)
natūralaus jogurto
citrinos sulčių

Krūtinėles supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, dedame į didelę keptuvę ir įpilame šiek tiek verdančio vandens. Karts nuo karto pamaišydami ant nedidelės ugnies pakaitinam 10 min, stebėdami, kad vanduo visai neišgaruotų.
Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudedame aitriąsias apaprikas ir apkepame 1-2 min.
Tuomet suberiam svogūnus, česnakus, pakepame kol sumikštės.
Į keptuvę beriam kario miltelius, šiek tiek karšto vandens ir dar pakaitinam 3 min. Jei padažas per tirštas, įpilame dar šiek tiek vandens.
Suberiame likusius mėgiamus prieskonius – sultinio kubelį, muskato riešutus,supilame kokoso pieną. Ant nedidelės ugnies kaitiname 10 min.
Tada sudedame apvirtus kalakutienos galbalėlius (jei naudojome mažiau kokosų pieno, tai laikas sudėti ir natūralų jogurtą), pjaustytą bananą ir viską troškiname dar 10-15 minučių kartas nuo karto pamaišydami. jei padažas per daug sutirštėja – įpilame šiek tiek vandens.
Patiekiame su šviežiomis žolelėmis, jogurtu, citrinos sultimis. Tinka prie ryžių ar bulvyčių. Laaaaabai skanu!

24

12

13

Natalija R

Laura Tarozienė

Šarūnas Gružauskas

Natalija R

Tikriausiai visi receptai butų panašus, tačiau aš noriu pasidalinti mano,
Gal kam nors pravers...Sudėtis:

3-5 kg kalakutas
druska
prieskoniai (rozmarinas, čiobreliai, salierai, bazilikai ir tt pagal skonį)
grietine arba majonezas
2-3 skilteles obuolio
ryziu 1 puodelis (kuris gerai isverda)
svogūnas 1-2 vnt.
0,5 kg. bet kokie grybai

Paruošimas:

Kalakuta, gerai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, atidžiai istepti is isores ir viduje su prieskoniais, majonezu arba grietine, pabarstykite druska. Tuomet užvirinti,ryzius kad nepilnai isvirtu. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos į mažus gabaliukus. Grybai susmulkinami (1 vidutinės grybas į 4 dalis) ir truputi grybus reikia apkepintii. Svogūnai taip pat supjaustyti i vidutinius gabaliukus ir kepti iki auksinės rudos spalvos. Dabar sumaišykite ryžius, obuolius, grybus ir svogūnus ir ifarsiruoti viska i kalakuta, ir suristii dantu krapstukais kad neiskristu musu farsiruote . Kalakuta įdėti į gilia kepimo priemone ir uzdengti su folija. viska ideti jau įkaitintoje orkaitėje, kepkite 3 valandas esant 375 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Paskui nuimkite foliją ir kepkite apie pusvaland iki auksinės rudos spalvos, papildami kas 10 minučių savo sultimis kurias isduoda kalakutas.. Išjunkite orkaitę ir palikite ten dar 30 min.. Dabar galite paduoti ant stalo! Skanaus!

Laura Tarozienė

Nedidelis kalakutas,100g sviesto,raudonėlių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Kamšalui:300g kalakutų kogalvių (kalakutu širdys,kepenys,kojos) 100g lašinukų,100-150g maltos veršienos, šiek tiek grybų (įvairus gali būti),2riekelės sužiedėjusios baltos duonos be plutelių,stiklinė ryžių, morka, svogūnas,obuolys, šaukštas razinų, 2-3 šaukštai aliejaus, petražolių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Padažui: citrina,petražolių, 2kiaušinių tryniai,2-4 šaukštai miltų,stiklinė pieno,sviesto. Kalakutą nuplaukite ir įtrinkite raudonėliais, juodaisiais pipirais ir druska.Tada įviniokite į maistinę plėvelę ir palikite nakčiai šaldytuve.Imkitės kamšalo. Kogalvius išvirkite nedideliame kiekyje sūdyto vandens ir susmulkinkite.Morką sutarkuokite,svogūną supjaustikite.Lašinukus smulkiai supjaustykite ir pakepti su šaukštu aliejaus.Tuomet berkite morkos tarkius,svogūno gabalėlius ir paskrudinkite.Paskui pilkite stiklinę sultinio iš kogalvių,berkite ryžius.Troškinkite,kol ryžiai taps skaidrūs.Atskirai likusiame aliejuje apkepkite maltą veršieną,įberkite juodųjų pipirų ir pasūdikite.Duoną pjaustikite kubeliais,grybus susmulkinkite ir išvirkite.Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir kiek pabrinkykite.Obuolį sutarkuokite.Petražoles supjaustikite.Troškinį sumaišykite su kogalvių gabalėliais,apkepta veršiena,razinomis,obuolio tarkiais ir petražolėmis.Gautu įdaru kimškite kalakutą ir užsiūkite.Užkaiskite kelias stiklines sultinio iš kogalvių su 100g sviesto.Kalakutą apliekite verdančiu sultiniu ir šaukite į karštą orkaitę.Pusvalandį kepkite aukštoje temperatūroje,tada karštį sumažinkite ir kepkite dar kelias valandas,nuolat apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis.Kai išjungsite,dar pusvalandį palaikykite orkaitėje.Padažas: Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis.Trynius išplakite su pienu.miltus paskrudinkite svieste,kol bus šviesiai geltoni,tada skieskite ataušusiomis kepimo sultimis.Užvirinkite,nukelkite nuo ugnies,pilkite pieno ir trynių plakinį,gardinkite citrinos žievele ir sultimis,pasūdikite.Skanaus.

Šarūnas Gružauskas

Reikės: 800 g kalakutienos filė, druskos, pipirų, žiupsnis razinų, 100 ml pieno, 2 riekės padžiūvusio batono, 2 didokos morkos, 4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus, poras, 150 g mocarelos, 300 ml paukštienos sultinio. Ruošimas: Kalakutieną pabarstyti druska ir pipirais. Ra­ zinas nuplauti tekančiu vandeniu. Pieną pašildyti ir užpilti ant batono riekių. Morkas nuskusti, supjaustyti kubeliais ir pakepinti dviejuose šaukštuose aliejaus, pabarstyti druska, pipirais. Sudėti nuvalytą ir susmulkintą porą, razinas ir truputį pakepti. Nuspaustą batoną sumaišyti su morkomis ir porais, gabaliukais supjaustyta mocarela. Ant kalakutienos paskirstyti įdarą , susukti, surišti virtuviniu siūlu ir iš visų pusių apkepti li­ kusiame aliejuje. Vyniotinį įdėti į troškintuvą, supilti paukštienos sultinį, užvirti ir virti ant nedidelės ugnies 75-85 minutes. Patiekti su virtomis ir apkeptomis bulvėmis, kitomis mėgstamomis daržovėmis.Skanaus.

357

704

10

Emilija

Emilija

Ant iešmo kepta kalakutiena
1 kg kalakuto, druskos, citrinos sulčių, 2 šaukštai sviesto, 2 obuoliai, 6 pomidorai. Kalakutieną supjaustyti, įtrinti druska, citrinos sultimis ir palaikyti 30 minučių šaltai. Mėsą suverti ant iešmo ir kepti palaistant sviestu. Kai mėsa iškeps, ant iešmo užverti užmauti obuolių skiltelių ir pomidorų. Tada dar pakepti ir patiekti. Skanaus!

13

reklama

Šiandien VE.lt skaitykite

Linkėjimai iš Velykų salos nuotrauka, foto

Linkėjimai iš Velykų salos Laikraščio straipsnis

1722 m. balandžio 5 d., per Velykas, Nyderlandų keliautojas Jakobas Rogevenas (Jakob...

Balandžio 20-oji - Tarptautinė kovos su triukšmu diena, skirta atkreipti dėmesį į...

Bulvaras: Niekas su triukšmu nekovos nuotrauka, foto

Medikai vieno indo plonojoje žarnoje aptiko neįprastą radinį. 63 metų verslininkui...

Indijoje medikai iš vyro žarnyno išoperavo kelis šimtus gramų aukso nuotrauka, foto

Prisimindami Jėzaus kančią, Didįjį penktadienį Filipinuose vėl leidosi nukryžiuojami keli tikintieji....

Prisimindami Jėzaus kančią, Filipinuose leidosi nukryžiuojami devyni tikintieji nuotrauka, foto

Buvusio JAV prezidento Bilo Klintono (Bill Clinton) ir buvusios valstybės sekretorės...

Čelsė Klinton laukiasi pirmagimio nuotrauka, foto

"Fortūna" sušvelnino "mažojo" finalo rezultatą nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) čempionato trečiosiose "mažojo" finalo rungtynėse šeštadienį...

Audrius Butkevičius: kova prieš terorą Ukrainoje tęsis nuotrauka, foto

Pasaulis, Penktadienį iš Ukrainos grįžęs Neprik­lausomybės Atkūrimo Akto signataras politikos apžvalgininkas Audrius Butkevičius:

Santuokos įžadai - ir ant piliakalnio nuotrauka, foto

Sociumas, Kretingos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Nijolės Katkuvienės teigimu, rajone besituokiančios poros iškilmingai...

Angelė Kavak: "Lietuvoje pasigendu žmonių gerumo" nuotrauka, foto

Žmonės, Su JAV, netoli Čikagos, gyvenančia verslininke lietuve Angele Kavak, prieš 26 metus...

Sportas, Paskelbta prieš 7 min.

Sociumas, Paskelbta prieš 2 val.

Žmonės, Paskelbta prieš 3 val.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...