Skanu su sriubomis: prieskonis Nr. 1 smegenų sveikatai gerinti

Šio universalaus prieskonio galima dėti į latte, sriubas, troškinius ir kokteilius.

Smegenų sveikatai įtakos gali turėti daug veiksnių. Sveika mityba, fizinis aktyvumas, streso valdymas ir socialinių ryšių palaikymas gali labai prisidėti prie jūsų protinių gebėjimų palaikymo ateityje.

Vienas iš nedidelių pokyčių, kuriuos galite padaryti smegenų veiklai palaikyti, - į savo mitybą įtraukti žolelių ir prieskonių. Pasak EatinngWell, yra vienas prieskonis, kuris laikomas naudingiausiu kognityvinei funkcijai, tai ciberžolė.

Ciberžolė jau seniai ištirta dėl savo naudos sveikatai, kuri padeda sergant uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip artritas, nerimas, metabolinis sindromas, padidėjęs cholesterolio kiekis ir raumenų atsistatymas. Jos sudėtyje yra medžiagos kurkumino, pasižyminčio antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

"Kurkuminas gali padėti sumažinti uždegimą, pagerinti antioksidacinį pajėgumą ir paskatinti naujų smegenų ląstelių augimą, o tai padeda pagerinti kognityvines funkcijas ir potencialiai sumažinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, riziką", - sako Patricia Bannan, MSc, PhD.

Be to, tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant ciberžolę išsaugomos pažinimo funkcijos, mažėja kortizolio ir uždegimų, didėja smegenų kilmės neurotrofinio faktoriaus, kuris palaiko mokymąsi ir atmintį, kiekis.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad ciberžolės ir kurkumino tyrimai yra riboti, nes tyrimai su gyvūnais teikia vilčių, tačiau klinikiniai tyrimai su žmonėmis yra nevienareikšmiai, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kaip naudoti ciberžolę

Galite naudoti šviežią ciberžolę, ciberžolę kaip atskirą prieskonį arba ciberžolę kario milteliuose. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad nors kurkuminas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, jo biologinis prieinamumas yra mažas.

Tai reiškia, kad organizmas pats jo veiksmingai neįsisavina. Tyrimai rodo, kad biologiniam įsisavinimui padidinti ciberžolė derinama su juodaisiais pipirais, kuriuose yra junginio, vadinamo piperinu, ir gali pagerinti įsisavinimą.

Kaip įtraukti ciberžolę į savo mitybą?

Šis prieskonis įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, kariui, ryžių patiekalams ir sriuboms, suteikia ryškią spalvą ir žemišką skonį. O latė su ciberžole yra šildantis ir maistingas gėrimas.

Kaip naudoti ciberžolę gaminant maistą:

  •     Į nekeptus energinius užkandžius, pagamintus iš datulių, avižinių dribsnių, chia sėklų ir apelsino žievelės, įberkite ciberžolės miltelių.
  •     Eksperimentuokite su ciberžole aštriuose pomidorų padažuose, marinatuose ir padažuose.
  •     Sumaišykite nedidelį kiekį obuolių sidro acto ir žiupsnelį juodųjų pipirų, kad pasigamintumėte naminį žvalumo suteikiantį sveikatos gėrimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder