Jei atsibodo šaltibarščiai, metas išmėginti šią sriubą: nustebins ne tik spalva

(1)

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai. Šiais laikais – tai ir madingų vėlyvųjų pietų patiekalas, ir naminio meniu valgymas.

 

Be to, dabar yra išties įvairių šaltsriubės variacijų: nuo pigesnės pomidorinės iki paruoštos iš žaliųjų daržovių. Gydytoja dietologė sako, kad tokios daržovės, pavyzdžiui, avokadai, agurkai, salierai ir špinatai teikia daugybę sveikatai palankių medžiagų, įskaitant svarbiausius vitaminus, mineralus, antioksidantus ir ląstelieną.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad jų įsigijus didesnį kiekį pigiau, verta pasirūpinti tinkamu laikymu šaldytuve: tuomet daržovės išliks šviežios ilgiau.

Visokeriopa nauda organizmui

Daugelio daržovių ryški žalia spalva yra vizualiai patraukli ir dažnai asocijuojasi su šviežumu ir sveikumu.

Be to, jos būna įvairios tekstūros  –  nuo traškių (pvz., salotų lapai ir agurkai) iki švelnių lapinių (pvz., špinatai ir lapiniai kopūstai), o visos jos gali būti ruošiamos ir įtraukiamos į patiekalus įvairiais būdais, įskaitant salotas, troškinius, pikantiškus ir net saldžius kepinius, pusryčių kokteilius ir pan.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad žaliosios daržovės yra gausus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis. Jose įprastai didelis kiekis vitamino A, C, K, įvairių B grupės vitaminų ir kalcio, kalio, magnio bei geležies.

„Taip pat daugelyje žaliųjų daržovių yra daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą, reguliuoja žarnyno judesius ir padeda palaikyti sveiką svorį, nes skatina sotumo jausmą.

Dar randama ir antioksidantų, tokių kaip beta karotinas, liuteinas, zeaksantinas ir flavonoidai. Šie junginiai padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme, mažina oksidacinį stresą ir lėtinių ligų, pavyzdžiui, vėžio bei širdies ligų riziką“, – aiškina gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad brokoliai bei lapiniai kopūstai ypač naudingi kaulų sveikatai, mat juose gausu kalcio, vitamino K ir kitų maistinių medžiagų, o dėl bendrai žaliosiose daržovėse esančių antioksidantų gerinama odos bei akių būklė.

Išsisaugokite šį receptą karštai vasaros dienai – žalioji gaspačo sriuba turės šansų nukonkuruoti net labiausiai mėgstamus šaltibarščius.

Žalioji gaspačo sriuba*

Sriubai reikės:

  • 90 g šviežių špinatų – plauti špinatai „Fit & Easy“, 1,19 € / 100 g;
  • 2 vnt. prinokusių avokadų, nuluptų ir supjaustytų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko, supjaustyto 2,5 cm storio griežinėliais;
  • 3 vnt. salierų stiebų, supjaustytų 2,5 cm gabalėliais – ekologiški salierų stiebai „I Love Eco“,1,24 € / 300 g;
  • 240 g ledo kubelių – ledas iš išgryninto vandens „Rimi“, 0,75 € / 1 kg;
  • 240 ml šalto vandens;
  • 60 ml laimo sulčių;
  • Druskos pagal skonį – valgomoji druska „Rimi Smart“, 0,23 € / 1 kg;
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį – malti juodieji pipirai „Rimi Smart“, 0,10 € / 15 g.

Gaminimo eiga:

  1. Virtuviniame kombaine sumaišykite špinatus, avokadus, agurkus, salierus, ledo kubelius, šaltą vandenį ir laimo sultis.
  2. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens, kol sriuba taps norimos konsistencijos.
  3. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite į serviravimo dubenėlius. Galite papildomai papuošti pjaustytais avokadais ir (arba) agurkais.

Skanaus!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder