Mitybos specialistai paaiškino, kodėl nebūtina atsisakyti makaronų, jei norite numesti svorio

Labai svarbu, kaip ruošiami ir patiekiami makaronai.

Makaronų mėgėjai dažnai nusivilia, kad negali jais mėgautis tiek, kiek norėtų, nes manoma, kad jie turi įtakos svorio augimui. Tačiau naujo tyrimo rezultatai rodo, kad reguliariai valgant makaronus svoris nedidėja. Tiesą sakant, jie gali būti neatsiejama sveikos mitybos dalis ir padėti numesti svorio.

Kaip praneša "The Sun", mitybos specialistės Lisa Sanders ir Joan Slavin mokslinėje leidybos platformoje MDPI paskelbtame tyrime išanalizavo 38 publikuotus straipsnius apie makaronų vartojimą ir suaugusiųjų bei vaikų kūno svorį.

Jie išnagrinėjo tik paprastų baltų makaronų, bet ne viso grūdo ar be glitimo makaronų, kiaušinių ar ryžių makaronų duomenis ir nenustatė jokio ryšio tarp žmonių suvartoto makaronų kiekio ir jų polinkio turėti antsvorio.

Tiesą sakant, viename jų nagrinėtame tyrime netgi nustatyta, kad "makaronus galima įtraukti į sveiką mitybą ir jie neskatins svorio augimo ar netrukdys numesti svorio", - rašo mitybos specialistai.

Jie pažymi, kad makaronai turi blogą reputaciją dėl to, kad juose yra baltųjų angliavandenių, kurie, kaip manoma, turi mažai maistingųjų medžiagų ir skaidulinių medžiagų ir pasižymi aukštu glikemijos indeksu. Tokie maisto produktai sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolį, po kurio atsiranda greitas alkio jausmas.

Saunderso ir Slavino tyrimai rodo, kad makaronų glikemija yra mažesnė nei panašių krakmolingų maisto produktų, tokių kaip ryžiai, bulvės ir duona.

Makaronų gaminimo ir patiekimo būdas turi didelę reikšmę

Mitybos specialistai pažymi, kad verdant makaronus pasikeičia krakmolo struktūra ir jie tampa lengviau virškinami.

Dr. Tracey Robertson, Surrey universiteto Mitybos mokslų katedros tyrėja, teigia, kad makaronus reikėtų virti tol, kol jie bus pusiau išvirę - al dente. Taip makaronuose išsaugoma dalis atsparaus krakmolo, kurį virškinimo sistemai sunkiau suskaidyti į gliukozę, todėl yra mažesnė tikimybė, kad jis paveiks cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau net ir pervirtuose makaronuose atvėsus krakmolas virsta atspariu krakmolu ir sumažėja jų GI, todėl jų galima dėti, pavyzdžiui, į šaltas salotas.

Tuo pat metu pervirti ir karšti makaronai yra blogesnis variantas gliukozės kiekiui kraujyje kontroliuoti. Be to, jei atidžiai stebite savo svorį, mitybos specialistai pataria keisti makaronų padažą, pavyzdžiui, grietinėlės ar sūrio padažą pakeisti pomidorų ar daržovių padažu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder