Atsibodo lietiniai ir mieliniai blynai? „Dutch baby“ blynas – ne tik Užgavėnėms, bet ir skaniam savaitgaliui

Žiemos išvarymo šventė – Užgavėnės – neįsivaizduojamos be gardžių blynų, nors neretai apie šventę prisimenama paskutinę minutę, tiesa? Ir vėl griebiamasi įprastų – lietinių ar mielinių – blynelių receptų.

Kur kas įdomiau išbandyti orkaitėje kepamą, tai vokišku, tai olandišku vadinamą „Dutch baby“ blyną. Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ dalijasi faktais apie „Dutch baby“ ir kviečia išbandyti patiekalą, puikiai tinkamą tiek Užgavėnėms, tiek lėtam savaitgalio rytui.

Įkvėpimas – iš Europos, bet gimtinė – JAV

„Dutch baby“ kilmė ir pavadinimo variacijos – ganėtinai painios. Vieni užtikrintai šį blyną vadina olandišku, kiti – vokišku. Nors patiekalą įkvėpė tiek vokiški, tiek olandiški kepiniai, įdomu, kad „Dutch baby“ atsiradimo vieta laikomas restoranas Sietle (Vašingtonas, JAV) – čia veikė Viktorui Manca priklausęs šeimos restoranas, į kurio meniu 20 a. pradžioje ir buvo įtrauktas „Dutch baby“.

Šis blynas paruošiamas labai greitai – vos per 5 minutes sumaišysite tešlą, o kol blynas 15 minučių keps orkaitėje, galėsite pasiruošti pagardus. Tradiciniu laikomas „Dutch baby“ serviravimo būdas itin paprastas – mažas gabalėlis sviesto, šlakelis citrinos sulčių ir cukraus pudra. Tačiau pagardų, kuriuos galima uždėti ant garuojančio blyno, variacijos begalinės.

Nenustebkite, jei kepant „Dutch baby“ blynas gerokai išsipūs, o išėmus iš orkaitės, subliūkš. Blyno viduryje susidarys savotiškas „krateris“, ant kurio bus dėliojami priedai. „Barbora“ siūlo išbandyti „Dutch baby“ su kumpiu ir laiškiniais česnakais – tokį sotų pikantišką blyną galima išsikepti tiek sotiems pusryčiams, tiek vakarienei.

„Dutch baby“ su kumpiu ir laiškiniais česnakais

4 porcijoms reikės:

  • 3 kiaušinių (L dydžio)
  • 125 ml pieno
  • 90 g kvietinių miltų
  • Pusės a. š. druskos
  • 3 v. š. smulkintų laiškinių česnakų
  • 40 g sviesto
  • 100 g virto ar kito mėgstamo kumpio

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dėkite sviestą į 26 cm skersmens karščiui atsparią keptuvę (ar kitą kepimo indą). Keptuvę dėkite į orkaitę, kad sušiltų. Į plaktuvą įmuškite kiaušinius, pilkite pieną, berkite miltus, druską ir smulkintus laiškinius česnakus.

Viską gerai suplakite. Išimkite keptuvę iš orkaitės, pilkite paruoštą tešlą ir grąžinkite atgal į orkaitę. Kepkite (be vėjelio funkcijos) apie 15-20 min. Blynas išsipūs ir gražiai paruduos. Patiekite su kumpiu ir pabarstykite likusiais laiškiniais. Skanaus!

Kumpis ir laiškiniai česnakai – tik vienas iš galimų „Dutch baby“ blyno pagardų. Štai keletas idėjų, kurios patiks ir smaližiams, ir pikantiškų skonių mėgėjams.

Pikantiški „Dutch baby“ pagardai:

  • Rūkyta lašiša, kaparėliai, krapai
  • Kumpis, dižono garstyčios, žalumynai
  • Smulkinti šviežių svogūnų laiškai, tarkuotas kietasis sūris

Saldūs „Dutch baby“ pagardai:

  • Karamelizuotų obuolių gabaliukai, cinamonas, grietinėlė
  • Mėgstamas jogurtas, šviežios uogos ir vaisiai
  • Mėgstamas džemas, uogienė ar medus

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder