9 netikėti produktai, kuriuos galima užšaldyti

Mėsą, žuvį, jūros gėrybes, daržoves ar vaisius į šaldiklį dedame nesukdami galvos. Tačiau ekspertai sako, kad užšaldyti galima daug daugiau ir pačių įvairiausių produktų – pradedant žaliais kiaušiniais ir baigiant torto gabalėliu.

Vis dėlto, anot jų, kelias produktų šaldymo taisykles žinoti reikėtų.

„Maisto produktų užšaldymas – puikus būdas sumažinti nesuvartoto maisto švaistymą.

Produktų užšaldymas smarkiai sumažina juose esančių molekulių judėjimą, todėl mikrobai tampa ramybės stadijos.

Būtent dėl šios priežasties mikroorganizmams, kurie sukelia produktų gedimą, nebesuteikiamos sąlygos daugintis ir šaldytas maistas gali būti vartojamas kur kas ilgesnį laiką“, – tvirtina ekspertai.

Tiesa, per ilgai šaldiklyje laikyti produktų irgi nereikėtų – bėgant laikui blogėja užšaldyto maisto kokybė.

Priklausomai nuo produkto šaldiklyje maistą galime laikyti nuo trijų mėnesių iki metų.

Ekspertas išvardijo 9 netikėtus produktus, kuriuos galite užšaldyti:

Kiaušiniai.

Gaminant tam tikrus patiekalus kiaušinio tryniai arba baltymas dažnai lieka nepanaudotas ir kartais juos tenka išmesti.

Tačiau, kaip teigia maisto ekspertai, kiaušiniai gali būti užšaldomi. Tiesa, to nereikėtų daryti su visu lukštu – mat išsiplėtus skysčiui šis šaldiklyje greičiausiai sprogtų.

Todėl palaidus kiaušinius, jų trynius, baltymus yra geriausiai uždaryti į sandarų indą arba šaldymui skirtą maišelį ir paprasčiausiai įdėti į šaldiklį

Tokiu būdu užsaldytus kiaušinius galima laikyti mažiausiai aštuonis mėnesius.

Beje, ši taisyklė galioja tik žaliems kiaušiniams, virtų šaldyti nepatartina.

Pesto padažas.

Užšaldyti galima ne tik šviežius bazilikus ar kitas žoleles, bet ir iš jų pagamintą pesto padažą. Geriausia tai daryti ledo kubelių šaldymo formelėse.

Taip ne tik patogiai užšaldysite mėgstamą padažą, bet ir padalinsite jį porcijomis.

Sultys ar jų kokteiliai.

Nesvarbu, ar šviežiai spaustos, ar pirktos parduotuvėje – sultis ir įvairiausius jų kokteilius galima lengvai užsišaldyti.

Jas galima šaldyti ledukų šaldymo formelėse, specialiai šaldymui skirtuose induose arba maišeliuose.

Šaldytos sultys gali būti naudojamos įvairių desertų, padažų ar marinatų gamyboje.

Grietinėlė.

Užšaldyta gali būti ir skysta arba plakta grietinėlė. Šis produktas šviežias šaldiklyje išlieka iki trijų mėnesių.

Patogiausia skystą grietinėlę supilti į ledo kubelių dėklą.

Sušalusius kubelius galima įdėti tiesiai į sriubas, padažus ar kitus patiekalus.

O šaldyta plakta grietinėlė puikiai tiks ir įvairiems desertams.

Tortai ir pyragai.

Po šventės ar kitų progų likusių pyrago arba torto likučių taip pat nereikia kuo skubiau suvalgyti – juos taip pat galima užšaldyti.

Šaldymui puikiai tinka sūrio, grietinėlės pagrindu ruošti pyragai.

Geriausia yra atskirus pyrago ar torto gabalėlius įsukti į foliją ir tuomet dėti į šaldiklį – svarbiausia, kad pyrago ar torto gabalėliai būtų sandariai supakuoti.

Tiesa, pyragų, kurie gaminami iš sviesto kremo, želatinos, ar morengų šaldyti nepatartina.

Sausainių tešla.

Kepėte sausainius, tačiau pasigaminote per daug tešlos? Ne bėda, likusią tešlos dalį kelias dienas galite laikyti šaldytuve ar kelis mėnesius šaldiklyje.

Norint atšildyti sausainių tešlą geriausia tai yra daryti ne kambario temperatūroje, o šaldytuve. Ypač, jeigu joje buvo kiaušinių.

Riešutai.

Riešutai taip pat yra vienas tų produktų, kuriuos lengvai galite užšaldyti.

Anot maisto ekspertų, prieš šaldant bet kokios rūšies riešutus geriausiai juos yra nulupti ir šiek tiek pasmulkinti.

Be to, juos vertėtų šaldyti nedidelėmis porcijomis.

Šaldiklyje laikomi riešutai vartojimui tinkami išsilaikyti gali net apie metus.

Duona.

Jeigu duonos nevartojate didelėmis porcijomis – patarimas dalį kepalo užsišaldyti.

Anot ekspertės, duonos gabalėlius galima suvynioti į foliją arba kepimo popierių.

Šviežia duona šaldiklyje išsilaiko net iki trijų mėnesių, o atšildyti ją geriausia yra kambario temperatūroje.

Atšildyta duona puikiai tiks skrudinimui arba kepimui orkaitėje.

Sūris.

Dar vienas šaldymui puikiai tinkantis produktas – sūris.

Tiesa, anot ekspertų, šaldymui tinka ne visos sūrio rūšys.

Tačiau gouda ar kiti pusiau kieti sūriai puikiai tinka šaldymui. Na, o štai minkšti, iš grietinėlės pagaminti sūriai, tokie kaip mocarela – šaldymui, deja, netinka.

Sūrį geriausiai šaldyti jo nesusmulkinus, o gabalėlį įsikus į sviestinį popierių arba foliją.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder