Vydūnas

Klaipėdos universitete bus pristatyta naujai išleista Vydūno knyga „Sveikata, jaunumas, grožė“

„Noriu lietuvių tautos žmones matyti taurius ir sveikus. Todėl ir stengiausi visaip jų taurumą ir sveikatą auginti ir tvirtinti. Dariau ir dar darau tai žodžiu ir raštu.

Šis raštas skiriamas jaunos širdies, pakilios sielos, giedros dvasios žmonėms, kurie turi drąsos pabandyti keisti senąjį gyvenimo pagrindą, jeigu mato, kad jis netikęs.

Taip pat šis raštas skiriamas tiems, kurie nori patys rinktis, kaip elgtis, o ne pasiduoti aplinkinių prievartai.

Pagaliau tebus šis raštas parama visiems, kurie gyvenimo bangose stengiasi sutvirtinti savo žmoniškumą.“

VYDŪNAS

Tęsiant kultūros renginių ciklą „Vydūnas – Tautai ir valstybei“, Klaipėdos universitete, Stasio Vaitekūno auloje (Herkaus Manto g. 84), š. m. spalio 13 d. (penktadienį) 16 val. bus pristatyta Seimo nario Dainiaus Kepenio iniciatyva naujai išleista Vilhelmo Storosto Vydūno knyga „SVEIKATA. JAUNUMAS. GROŽĖ“.

Neabejingus Mažosios Lietuvos šviesuolio, filosofo Vydūno kūrybiniam palikimui, jo patirčiai bei idėjoms, maloniai kviečiame dalyvauti.

Knygą „SVEIKATA. JAUNUMAS. GROŽĖ“ Vilhelmas Storosta Vydūnas publikavo 1928 metais.

Tai padaryti paskatino jo paties patirti asmeniniai išgyvenimai,  kovojant su mirtina liga, ir noras padėti Lietuvos žmonėms kuo ilgiau išlikti sveikais, jaunais ir gražiais.

Kovodamas su dar vaikystėje silpną organizmą  užpuolusia džiova Vydūnas gerai suprato, jog  tik sąmoningumas ir griežta disciplina gali padėti imuninei sistemai įveikti ne tik jį varginantį, bet ir visus  kitus pavojingus ligų sukėlėjus, slypinčius išorėje ir viduje.

Pasak KU prof. habil. dr. Algimanto Kirkučio, knygoje „SVEIKATA. JAUNUMAS. GROŽĖ“ daug dėmesio skiriama žmogaus sąmoningumo problematikai.

Vydūnas teigia, kad tik gerai suprantantis pasaulio ir žmogaus sąrangos principus,  ligos ir sveikatos sąvokų tikrąją prasmę žmogus gali rasti būdus, kaip įvardinti jį užpuolusius ligų sukėlėjus ir juos įveikti.

Kalbama apie tai, kad ne tik svarbu slopinti sukeltas ligų neigiamas pasekmes organizmui, bet dar svarbiau yra laiku išaiškinti ligų priežastis ir jas pašalinti.

Knyga „SVEIKATA. JAUNUMAS. GROŽĖ“ parašyta pasiremiant senovės indų Vedine kultūra ir jos pagrindu susiformavusios AJURVEDINĖS medicinos sukauptomis  žiniomis.

Visą gyvenimą  šias žinias bei praktikas taikydamas sau Vydūnas pasveiko nuo Vakarų medicinos priemonių pagalba tuo metu nepagydomos ligos džiovos. 

Patirtis, kurią įgijo padėdamas sau, tapo pagrindine priežastimi bei paskatinimu sudėti į minėtą knygą mintis ir žinias, kurios, Vydūno manymu, gali padėti daugeliui žmonių.  

„Knyga „SVEIKATA. JAUNUMAS. GROŽĖ“ svarbi dar ir tuo, kad joje išdėstytos  Vilhelmo Storosto Vydūno mintys  labai pasitarnavo formuojant Klaipėdos universitete pirmąjį Lietuvoje Sveikatos mokslų fakultetą ir čia dėstomų sveikatos disciplinų pagrindus“, - teigia KU prof. habil. dr. A. Kirkutis.  

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder