Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis apie Žemaitiją pagaliau Klaipėdos scenoje

Klaipėdos jaunimo teatras šią vasarą Sofijos festivalyje Kuliuose pristatė premjerą spektaklį-fantaziją „Žemaitėjė“. Dariaus Rabašausko režisuotas spektaklis pirmą kartą bus rodomas uostamiesčio scenoje lapkričio 4 dieną 19 val. Kultūros fabrike.

Ievos Pakštytės ir Rugilės Latvėnaitės vaidinamame spektaklyje yra permąstomas daugialypis Žemaitijos regiono etnokultūrinis portretas. Kodėl ne koks kitas kraštas?

Istorija rodo, kad būtent Žemaitija praeityje buvo autonomiškiausias regionas, turėjęs kunigaikštystės statusą.

Mokslininkai tiria ir su kitais regionais lygina unikalų žemaičių paveldą, poetai eiliuoja žemaitiškai, tarmių metai skatina mus pažinti Lietuvių kalbą praturtinančius žemaičių šnektos lobynus.

Yra žmonių, kurie svajoja pakartoti istoriją ir Žemaitiją vėl paskelbti atskira valstybe. Kur slypi tiesa ir ką galvoti, jei pats dar tik ieškai žemaičio savyje?

„Mano mama ir močiutė yra tikros žemaitės ir kalba žemaitiškai, bet pati užaugau ant rubežiaus – Šiauliuose, mano kasdienybėje žemaitiškos tradicijos nėra tokios gilios.

O Ieva užaugo Jonavoje, bet jau ilgą laiką gyvena Žemaitijoje. Mums įdomu ir svarbu analizuoti, kaip galėtume savo sąsajas su Žemaitija sustiprinti“, – sako spektaklio bendraautorė, aktorė Rugilė Latvėnaitė.

Atlikdami meninį tyrimą, spektaklio kūrėjai bendravo su žemaičių liaudies meno meistrais ir folkloro puoselėtojais.

Spektaklio-fantazijos dramaturginį pagrindą sustiprina Lietuvos istorikų, etnografų moksliniai tyrimai bei publikacijos apie Žemaitijos istoriją ir tradicijas, jų analizės gerokai praplečia mūsų žinias apie tai, kas yra Žemaitija.

Tačiau ši istorinė informacija teatro scenoje įgaus mistiškas ir mitines formas, pereis per asmeninį jauno žmogaus patirčių filtrą. Mozaikos principu kurtame spektaklyje laukiami ne tik žemaičiai, bet ir aukštaičiai, suvalkiečiai, dzūkai ir mažlietuviai – aktualių klausimų ir netikėtų atradimų bus visiems.

Spektaklio „Žemaitėjė“ režisierius Darius Rabašauskas, scenografė – Rūta Venskutė, kompozitorius – Gytis Šimelionis, vaidina Ieva Pakštytė ir Rugilė Latvėnaitė. Daugiau informacijos: kjt.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder